Nejlepší recept na bulgur se zeleninou a fazolemi

Naposledy aktualizováno 8. 10. 2024 autorem lucie

Jsem velkou fanynkou mexické kuchyně, pár měsíců jsem tam žila, ale lhala bych, kdybych psala, že tehdy začala moje láska k této kuchyni. Vždycky jsem mexickou kuchyni milovala. Už léta připravuji různé varianty mexických pokrmů, ať už s rýží nebo fazolemi.

Tentokrát jsem se však rozhodla vyměnit rýži za bulgur, trochu jsem se bála, ale výsledek byl vážně naprosto vynikající a příště ho dělám zas! Navíc mě baví, že tento recept na bulgur se zeleninou, je přirozeně bez masa, ale díky fazolím stále plný bílkovin.

Bulgur se zeleninou
Bulgur se zeleninou

Co je typické pro mexickou kuchyni?

Mexická kuchyně mě nadchla svými intenzivními chutěmi a kombinací čerstvých ingrediencí. Typickými surovinami jsou koriandr, limetka, černé fazole, chilli a rajčata. Tyto chutě a ingredience najdete i v našem receptu na zeleninový bulgur s fazolemi.

Skladem 79 Kč
Co je vlastně bulgur? Je to celozrnná nezpracovaná pšenice, která se výborně hodí jako příloha do mnoha typů pokrmů, například místo rýže. Je to nízko-kalorická varianta přílohy. A jak se vlastně připravuje? Jednoduše a podobně jako rýže: smíchejte 1 hrnek s 3 hrnky vody, přiveďte k varu, promíchejte, stáhněte teplotu a nechte přibližně 15 minut vařit. Správně uvařený bulgur poznáte tak, že je „příjemný na skus“. A do čeho se bulgur hodí? Téměř do všech středo-východních pokrmů, ale také například do salátů, jako příloha ke všem masům, ale i do polévek! Troufnete si jej také vyzkoušet?
Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 299 Kč
Římský kmín je typický velmi pronikavou a lehce nahořklou chutí. Mletý římský kmín je velmi oblíbený především v asijské a arabské kuchyni, kde pokrmům dodává velmi specifickou a výraznou chuť.

Proč jíst bulgur místo rýže?

Bulgur má nižší glykemický index než klasická rýže, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, a tím i delší pocit sytosti. Obsahuje více vlákniny, která podporuje zdravé trávení a přispívá ke správnému fungování trávicího systému.

Bulgur je také bohatý na vitamíny skupiny B, hořčík a železo, které podporují energii a celkové zdraví. Navíc je snadno stravitelný a jeho příprava je extrémně rychlá – stačí ho pouze spařit a nechat nabobtnat, což z něj dělá ideální volbu pro zaneprázdněné kuchaře.

Bulgur je lehce stravitelná obilovina, která se díky svému obsahu vlákniny stává stále oblíbenější. Obsahuje také vitamíny a minerály jako železo a hořčík, které podporují správné fungování těla.

100 Kč sleva na první objednávku

Jaké fazole použít na bulgur se zeleninou?

V tomto receptu používám černé fazole, které jsou základem mnoha mexických pokrmů. Černé fazole jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Obsahují také důležité minerály jako železo, vápník a hořčík, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a celkové zdraví. Vzhledem k nízkému glykemickému indexu pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Mexický bulgur se zeleninou
Mexický bulgur se zeleninou

Výběr sýru do bulguru se zeleninou

Pro tento recept doporučuji použít cheddar nebo goudu. Tyto sýry se skvěle roztékají a jsou ideální tak na vmíchání do hotového pokrmu. Navíc cheddar je velmi populární v tex-mex kuchyni, kterou jsem se inspirovala. Takže gouda nebo cheddar? Je to na vás. Pokud máte rádi ostřejší sýry, cheddar je skvělou volbou. Gouda naopak nabízí jemnější chuť s lehce oříškovým podtónem.

Bulgur se zeleninou
Bulgur se zeleninou a sýrem

Tipy na další recepty

Vyzkoušejte naše další recepty, mezi mé oblíbené patří:

Často kladené otázky

Jak dlouho se vaří zeleninový bulgur?

Náš recept na zeleninový bulgur máte do 30 minut včetně přípravy ingrediencí a vaření.

Můžu použít cizrnu místo fazolí?

Cizrna má úplně jinou chuť a není moc typická pro Mexiko, raději bych použila jiný druhy fazolí než cizrnu.

Můžu použít jinou zeleninu?

Samozřejmě, do našeho mexického bulguru se hodí i lilek, paprika nebo cuketa.

Můžu použít mraženou kukuřici?

Ano, nemusíte používat kukuřici z plechovky, ale můžete použít čerstvou či mraženou kukuřici.

Jak dlouho vydrží v ledničce?

Náš zeleninový bulgur je vhodné zkonzumovat do 3-5 dnů.

Bulgur se zeleninou

Nejlepší zeleninový bulgur se sýrem a fazolemi

Nejlepší recept na zdravý bulgur se zeleninou, který chutná naprosto božsky. Inspirovaný mýmpobytem v Mexiku. Zkuste zeleninový bulgur, nebudete litovat!
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně mexická kuchyně
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1 PL olivového oleje
  • 2 stroužky česneku mleté
  • 1 ks jalapeno mleté (volitelné)
  • 1 hrneček bulguru
  • 1 plechovka černých fazolí scezených a propláchnutých
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka kukuřice může být i mražená
  • ½ ČL římského kmínu
  • 200 g sýru cheddar nebo gouda, nastrouhaný
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup
 

  • Uvařte bulgur podle návodu.
  • Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a jalapeno a restujte asi 1 minutu, dokud se nerozvine vůně.
  • Přidejte bulgur, zeleninový vývar, fazole, rajčata, kukuřici a římský kmín. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Přiveďte směs k varu, poté zakryjte, snižte teplotu a nechte dusit 10-15 minut, dokud není bulgur měkký.
  • Vmíchejte 100 g sýru a směs nechte chvíli odstát.
  • Podávejte se zbytkem strouhaného sýru.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1