Máme pro vás vynikající recept na polévku z batátů, mrkve, kari a zázvoru. Naše batátová polévka je bezlepková, bezlaktózová, je vhodná pro vegetariány i vegany. Navíc je extrémně zdravá, v zimě perfektně zahřeje a co ocení každá máma nebo zaneprázdněný člověk: Máte ji hotovou do 45 minut (ale většinu času se vaří, takže můžete dělat něco jiného).
Nalákali jsme vás? To je dobře. Pojďme se společně podívat na to, jak se připravuje batátová polévka s mrkví, kari a zázvorem, která je zahuštěná kešu smetanou.
Proč jsou batáty zdravé?
Asi tušíte, že batáty jsou zdravé, ale proč? Batáty jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují vitamín A (beta-karoten), který je důležitý pro zdraví našeho zraku, pokožky, ale i správnou funkci imunitního systému.
Jsou ale také vynikajícím zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny, která pomáhá s trávením a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i při hubnutí.
Výhody mrkve v batátové polévce
Proč používat v batátové polévce mrkev? Mrkev je levná ingredience, je slaďoučká, ale hlavně je v ní stejně jako ve sladkých bramborách beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamín A. Mrkev také obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a záněty.
Musí být batátová polévka s mrkví? Nemusí, ale pokud potřebujete uvařit trochu více polévky a nemáte dost batátů, mrkev bývá vždy po ruce nebo jí mají v každé večerce.
Kari a zázvor nejen pro chuť
Používáte rádi kari a zázvor? Tak to pro vás máme dobrou zprávu, toto koření dodává batátové polévce nejen vynikající exotickou chuť, ale také přináší řadu zdravotních benefitů.
Věděli jste, že kari není jedno koření ale směs? Kari obsahuje většinou kurkumu, koriandr, římský kmín, ale může obsahovat i třeba fenykl nebo papriku. Už ale z prvních složek je jasné, že obsahuje koření, které je plné antioxidantů.
Nejzajímavější složkou kari je kurkuma, která je ceněná především pro svůj aktivní prvek kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky a podporuje zdraví mozku. Kurkumin je dnes populární i jako doplněk stravy, prodává se hlavně v zimě, protože kromě trávení i posiluje imunitní systém.
A co ten zázvor? Je to superpotravina s široce uznávanými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Možná rádi při nachlazení popíjíte zázvorový čaj, ale tento kořen je vhodné konzumovat nejen při nemocích. Pomáhá při trávení, zklidňuje trávicí trakt a podporuje vstřebávání živin.
Navíc působí jako přírodní lék proti nevolnosti (těhotné znají zázvorová lízátka), zmírňuje bolesti kloubů a otoky, zlepšuje krevní oběh a může dokonce snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Jak připravit batátový krém?
Jak už jsme vám řekli na začátku, příprava batátové polévky je rychlovka. Nejprve si orestujete cibulku, poté vezmete oloupané a nakrájené batáty a mrkev, které necháte krátce orestovat na oleji spolu s kořením. Přidáte vývar a necháte zeleninu vařit, dokud nebude měkká. Mezitím si připravíte kešu smetanu a nakonec vše rozmixujete do krémové konzistence.
Proč používáme v batátové polévce kešu smetanu?
Protože je to praktické! Kešu smetana je extrémně jednoduchá na přípravu a stejně jako smetana má velmi neutrální chuť.
Přijde vám, že výroba kešu smetany musí být náročná? Opak je pravdou. Namočíte si kešu ořechy do horké vody alespoň na 5 minut (ideálně na 30 minut, pokud nemáte kvalitní mixér) a pak je rozmixujete s vodou do hladké konzistence.
Velmi často se nám stávalo, že jsme otevřeli smetanu, použili půlku a druhá polovina se v ledničce zkazila. To se vám s kešu ořechy nestane, navíc máme v rodině a mezi blízkými hodně lidí, kteří nemohou laktózu, takže bychom stejně museli používat bezlaktózovou variantu.
Kešu smetana je navíc plná zdravých, které pomáhají tělu lépe vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích, jako je vitamín A nebo E.
Co použít místo kešu smetany?
Pokud z nějakého důvodu nemůžete kešu, doporučujeme použít kokosové mléko, které navíc polévce dodá na exotičnosti. Kokosové mléko je ale poměrně výrazné, takže se změní chuť polévky.
Batátová polévka s mrkví, kari a zázvorem
Ingredience
- 3 PL olivového oleje nebo másla
- 1 velká cibule oloupaná a jemně nakrájená
- 500 g batátů nakrájené na kostičky
- 300 g mrkve nakrájená na kostičky
- 1 hrneček kešu ořechů (namočených v horké vodě alespoň na 5 minut) 150 gramů
- 1 stroužek česneku nakrájený na malé plátky
- 5 hrnečků zeleninového vývaru
- 2 PL čerstvého zázvoru nastrouhaný
- 2 ČL lmletého římského kmínu
- 2 ČL mletého koriandru
- 1 ČL kari
- 1 ČL lžička mleté kurkumy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- šťáva z limetky
Postup
- V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 vteřin. Potom přidejte nakrájenou mrkev, batáty, vývar, zázvor, kmín, koriandr, kari a kurkumu a dobře promíchejte.
- Snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte polévku, dokud nebudou batáty měkké, cca 20-25 minut.
- Mezitím si rozmixujte kešu ořechy s jedním šálkem vody do hladké konzistence kešu smetany.
- Poté rozmixujte polévku ponorným mixérem a zahustěte kešu smetanou.
- Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky a můžete podávat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?