Recept: Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

Naposledy aktualizováno 24. 9. 2024 autorem lucie

Rizoto patří bez debat k nejoblíbenějším jídlům vůbec. Co ho takhle uvařit z quinoy? Připravili jsme pro vás vynikající a rychlý recept na asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou, které podáváme s opečeným tofu. Tento recept je zcela veganský, zdravý a plný bílkovin, což ocení hlavně všichni sportovci a vegetariáni.

Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou.

Proč dělat rizoto z quinoy

Quinoa pochází z Jižní Ameriky. I když připomíná obilí, ve skutečnosti jde spíše o semeno. Tato malá semínka jsou bohatá na živiny a stávají se stále populárnější volbou pro lidi, kteří hledají zdravější alternativy k tradičním obilovinám. Quinoa je navíc lehká, dobře stravitelná a přirozeně bezlepková, což ocení nejen celiaci, ale i ti, kteří se chtějí vyhnout nadýmání nebo těžkému žaludku po jídle. 

Oproti rýži má quinoa vyšší obsah bílkovin a vlákniny, takže se hodí i pro ty, kteří se snaží nabrat a udržet si svalovou hmotu nebo se už rýže přejedli.

Jaké má quinoa nutriční hodnoty

Pokud chcete vědět, jaké má quinoa nutriční hodnoty, záleží na jejím druhu. Jsou 3 druhy quinoy, a to bílá, červená a černá. Každý druh quinoy má trochu jinou chuť a může mít mírně odlišné nutriční hodnoty. 

Na 100 gramů obsahuje bílá quinoa, ze které děláme rizoto, přibližně 356 kalorií, což z ní dělá skvělý zdroj energie. Obsahuje 58 g sacharidů, bílkoviny tvoří 14 g, což je pro rostlinný zdroj velmi solidní množství. Obsah tuku je relativně nízký – 6 g. Navíc je quinoa plná vlákniny, které obsahuje 7 g, což podporuje zdravé trávení a pocit sytosti.

TIP: Quinoa a vše, co o ní potřebujete vědět

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 129 Kč
„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?“
Skladem 49 Kč
„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?“
Skladem 89 Kč
Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?

Jak uvařit asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

Stejně jako jakékoliv jiné rizoto, také asijské kari rizoto z quinoy jednoduchou a rychlou volbou pro zdravý oběd nebo večeři. 

Na kokosovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku (žlutou nebo červenou) spolu s kari kořením. Poté přidáme nakrájený česnek, nastrouhanou mrkev a suchou neuvařenou quinou spolu s pepřem, solí, kurkumou a mletým koriandrem. Quinou spolu s kořením lehce orestujeme, přidáme kukuřici a fazolové lusky. Pak celou směs zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 20 minut vařit.  Pokud máte radši krémové rizoto, můžete přidat také kokosové mléko.

TIP: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)

Jak připravit smažené tofu

Smažením získá tofu krásně zlatavou kůrku a příjemně křupavou texturu, která za nás chutná opravdu výborně. Asijské kari rizoto z quinoy děláme s marinovaným tofu, které má výraznější chuť ve srovnání s přírodním. Navíc smažené tofu přidá rizotu zase trochu více bílkovin. Tofu nakrájíme na kostičky a na přepuštěném másle (ghí) ho smažíme do křupava. Dochutit ho můžete sójovou omáčkou.

TIP: Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Čím nahradit tofu

Pokud smažené tofu není zrovna vaším favoritem, můžete zkusit tempeh nebo seitan. Tempeh, podobně jako tofu, pochází ze sóji, ale je fermentovaný, což mu dává výraznější chuť a pevnější texturu. Seitan je vyroben z pšeničného lepku a má texturu podobnou masu. A pokud jíte maso, klidně si asijské kari rizoto z quinoy udělejte třeba s kostičkami kuřecího masa opečenými spolu s kari.

TIP: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

S čím podávat asijské kari rizoto z quinoy

Jakmile je quinoa měkká, nechte ji ještě 5 minut odpočinout. Poté můžete servírovat kari rizoto z quinoy se smaženým tofu a černým sezamem. Tento recept můžete obohatit vším, co máte rádi. My do do něj někdy přidáme třeba zelený hrášek a další semínka.

TIP: Máte rádi kuskus? Prozradíme vám o něm vše, co o něm potřebujete vědět.

Co dalšího uvařit z quinoy

V poslední době jsme si quinou opravdu zamilovali. A protože se hodí do slané i sladké kuchyně, vyzkoušeli jsme hromadu receptů, které si s námi můžete uvařit taky. 

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co uvařit z quinoy?

Quinoa je neuvěřitelně univerzální a hodí se snad všude – třeba do rizota, zeleninových a luštěninových polévek, nebo také jako příloha nebo do salátů. Je součástí zdravých snídaní, kdy se dá připravit jako sladká kaše třeba s ovocem a ořechy. A pokud máte rádi pečení, quinoa se dá použít i jako zajímavá a zdravější alternativa do sladkých i slaných receptů.

Jak vypadá vařená quinoa?

Při vaření quinoy se kolem zrnek uvolní jemné bílé klíčky, což vytváří charakteristický vzhled. Vařená quinoa by měla mít lehce křupavou texturu, tedy být „al dente“. Na skus je příjemně pevná, ale ne tvrdá a rozhodně by neměla být příliš měkká nebo rozvařená.

Proč jíst quinou?

Quinoa je bohatá na bílkoviny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, takže je výborným zdrojem bílkovin zejména pro vegetariány i vegany. Navíc má vysoký obsah vlákniny, hořčíku, vitamínů skupiny B a železa. Je také plná antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti zánětům a snižují riziko chronických onemocnění.

Jak dlouho vařit kari rizoto z quinoy?

Jakmile máte opečenou cibulku spolu s kořením a suchou quinoyou, zalijte vývarem nebo vodou, a jakmile se začne směs vařit, na mírném plameni ji nechte ještě 15 až 20 minut. Dejte si pozor, aby rizoto z quinoy nebylo příliš rozvařené ani tvrdé.

Recept: Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

Recept: Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

Znáte rizoto z quinoy? Připravili jsme pro vás vynikající a rychlý recept na asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou, které podáváme s opečeným tofu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Dávka 2 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Na kokosovém oleji osmažte do zlatova najemno nakrájenou cibuli a přidejte nakrájený česnek a kari.
  • Přisypte neuvařenou suchou quinou, sůl, kurkumu a mletý koriandr a lehce orestujeme.
  • Přidejte kukuřici, fazolové lusky a zalijete zeleninovým vývarem.
  • Jakmile začne quinoa vřít, vařte 15 až 20 minut na mírném ohni.
  • Vedle na pánvi si do křupava osmažte marinované tofu nakrájené na kostičky.
  • Poté smíchejte s quinoou, posypete černým sezamem a můžete podávat.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin