Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína
Srbské rizoto patří k jednoduchým a rychlým receptům, které se hodí, když není zrovna moc času a vaření. Zároveň ale dobře zasytí a pochutná si na něm každý. A kdo chodil do školní jídelny, určitě si na srbské rizoto vzpomene. To naše je ale mnohem lepší než ze školní jídelny a skvělé na něm je to, že si do něj můžete dát to, co máte rádi. Skvěle chutná s mletým i kuřecím masem, ale snadno ho připravíte i se sójovým. Jak na to?
Co je srbské rizoto a odkud pochází
Srbské rizoto je oblíbeným pokrmem, který se tradičně dělá z rýže, mletého masa, zeleniny a koření a u nás v Česku se podává se strouhaným tvrdým sýrem a zavařenou okurkou. Oblíbené srbské rizoto má kořeny už ve starověkých receptech Balkánu, kde se tento pokrm nazývá tzv. džuveč, ale u nás v ho všichni znají jako srbské rizoto, které se vařilo v každé školní jídelně. Je to jednoduchý recept, který se prostě vždy povede.
TIP: 10 receptů na rychlý, jednoduchý, zdravý a bezmasý oběd.
Srbské rizoto s masem nebo bez
Pravé srbské rizoto se vaří z mletého masa, ale u nás je oblíbené s kousky kuřecího masa. Pokud maso nejíte, můžete ho v tomto receptu snadno nahradit tofu nebo sójovým masem, které jsme použili my. Skvělé na tomto receptu je, že si ho každý může upravit podle sebe a přidat to, co má rád.
Jak uvařit vynikající srbské rizoto
Připravte si potřebné ingredience a můžete se do toho pustit. Ať už budete dělat srbské rizoto bez masa nebo s masem, výsledek bude vynikající.
Jak uvařit sójové maso
Aby bylo sójové maso chutnalo opravdu dobře, jako první ho zalijte horkou vodou, ve které ho nechte chvíli odstát a pak vodu vylijte. Díky tomu nebude sójové maso mít moučnou chuť. Poté ho vařte ve vroucí vodě 15 až 20 minut a můžete přidat trochu vývaru, aby sójové maso získalo lepší chuť. Jakmile budete mít sójové maso uvařené, zceďte vodu a vymačkejte zbytek vody. Dále pokračujte jako s klasickým masem.
Jak připravit zeleninovou směs
Na olivovém oleji nebo ghí orestujte ve velké pánvi nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidejte česnek a maso spolu s kořením. My používáme sůl, pepř a místo sladké papriky dáváme zauzenou papriku, protože celému rizotu dodá lepší chuť.
Jakmile je cibulka osmažená dozlatova a kousky masa jsou opečené, přidejte zeleninovou směs (zhruba půlku balení mražené zeleniny), jakou máte rádi (např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev), a k tomu rajčatový protlak a paprikový krém (pokud nemáte rádi papriku, vynechejte). Poté vše orestujte.
TIP: Víte, že můžete uvařit rizoto také z quinoy? Vyzkoušejte naše asijské kari rizoto z quinoy, na kterém si určitě pochutnáte.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Jakou rýži použít na srbské rizoto
Pokud vaříte rizoto často, jste asi zvyklí používat kulatozrnnou rýži, která udělá rizoto více krémové. Srbské rizoto se ale tradičně vaří z dlouhozrnné rýže. My ho vaříme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději. Jakmile máte orestovanou směs masa se zeleninou, přidejte rýži a také ji chvíli orestujte. Poté celou směs zalijte vývarem nebo vodou a vařte, dokud rýže nezměkne.
TIP: Víte, jak správně uvařit rýži – v hrnci, mikrovlnce, troubě i rýžovaru?
Jak podávat srbské rizoto
Pokud si vzpomenete na to srbské rizoto ze školní jídelny, určitě si vybavíte i hromadu strouhaného sýra a kyselé okurky. Přesně takhle se totiž srbské rizoto podává. Když je srbské rizoto uvařené, vmíchejte strouhaný sýr dovnitř, aby se hezky roztopil. Díky tomu získáte krémovou konzistenci. A jestli máte rádi kyselé okurky, můžete si je k rizotu dát. My jsme si srbské rizoto ozdobili polníčkem.
TIP: Hledáte low carb recept na vynikající rizoto? Zkuste květákové rizoto s dýní a nivou.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Co je srbské rizoto?
Jakou rýži použít na srbské rizoto?
Tradiční srbské rizoto se připravuje z dlouhozrnné rýže, na rozdíl od italských rizot, které se dělají z krátkozrnné a kulatozrnné rýže. My srbské rizoto děláme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději.
Jak se dělá srbské rizoto?
Srbské rizoto je velmi jednoduchý pokrm. Na oleji a másle se osmaží cibulka, česnek, maso a koření. Poté se přidá rajčatový protlak, paprikový krém a zelenina. Směs se orestuje společně s rýží, zalije se vodou nebo vývarem a za chvíli máte hotovo.
Recept: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)
Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g masa (mleté, kuřecí, uvařené sójové)
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL másla nebo ghí
- 2 hrnky jasmínové rýže (cca 450 g)
- 300 g zeleniny (mražená směs s mrkví, hráškem a kukuřicí)
- 2 ČL zauzené papriky
- 1 ČL mletého pepře
- 2 ČL soli (podle chuti)
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1 PL paprikového krému
- 3 hrnky vody nebo vývaru
Postup
- Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na směsi oleje a másla.
- Přidejte česnek a maso spolu s kořením.
- Přidejte zeleninu a rajčatový protlak spolu s paprikovým krémem.
- Do směsi přidejte rýži a chvíli vše dohromady otestujte.
- Celou směs zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit, dokud rýže nezměkne.
- Do uvařeného rizota vmíchejte strouhaný sýr a můžete podávat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?