Recept: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína

Srbské rizoto patří k jednoduchým a rychlým receptům, které se hodí, když není zrovna moc času a vaření. Zároveň ale dobře zasytí a pochutná si na něm každý. A kdo chodil do školní jídelny, určitě si na srbské rizoto vzpomene. To naše je ale mnohem lepší než ze školní jídelny a skvělé na něm je to, že si do něj můžete dát to, co máte rádi. Skvěle chutná s mletým i kuřecím masem, ale snadno ho připravíte i se sójovým. Jak na to?

Co je srbské rizoto a odkud pochází

Srbské rizoto je oblíbeným pokrmem, který se tradičně dělá z rýže, mletého masa, zeleniny a koření a u nás v Česku se podává se strouhaným tvrdým sýrem a zavařenou okurkou. Oblíbené srbské rizoto má kořeny už ve starověkých receptech Balkánu, kde se tento pokrm nazývá tzv. džuveč, ale u nás v ho všichni znají jako srbské rizoto, které se vařilo v každé školní jídelně. Je to jednoduchý recept, který se prostě vždy povede.

TIP: 10 receptů na rychlý, jednoduchý, zdravý a bezmasý oběd.

Srbské rizoto s masem nebo bez

Pravé srbské rizoto se vaří z mletého masa, ale u nás je oblíbené s kousky kuřecího masa. Pokud maso nejíte, můžete ho v tomto receptu snadno nahradit tofu nebo sójovým masem, které jsme použili my. Skvělé na tomto receptu je, že si ho každý může upravit podle sebe a přidat to, co má rád.

Srbské rizoto s masem i bez

Jak uvařit vynikající srbské rizoto

Připravte si potřebné ingredience a můžete se do toho pustit. Ať už budete dělat srbské rizoto bez masa nebo s masem, výsledek bude vynikající.

Jak uvařit sójové maso

Aby bylo sójové maso chutnalo opravdu dobře, jako první ho zalijte horkou vodou, ve které ho nechte chvíli odstát a pak vodu vylijte. Díky tomu nebude sójové maso mít moučnou chuť. Poté ho vařte ve vroucí vodě 15 až 20 minut a můžete přidat trochu vývaru, aby sójové maso získalo lepší chuť. Jakmile budete mít sójové maso uvařené, zceďte vodu a vymačkejte zbytek vody. Dále pokračujte jako s klasickým masem.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit zeleninovou směs 

Na olivovém oleji nebo ghí orestujte ve velké pánvi nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidejte česnek a maso spolu s kořením. My používáme sůl, pepř a místo sladké papriky dáváme zauzenou papriku, protože celému rizotu dodá lepší chuť. 

Jakmile je cibulka osmažená dozlatova a kousky masa jsou opečené, přidejte zeleninovou směs (zhruba půlku balení mražené zeleniny), jakou máte rádi (např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev), a k tomu rajčatový protlak a paprikový krém (pokud nemáte rádi papriku, vynechejte). Poté vše orestujte.

TIP: Víte, že můžete uvařit rizoto také z quinoy? Vyzkoušejte naše asijské kari rizoto z quinoy, na kterém si určitě pochutnáte. 

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 219 Kč
Znáte přepuštěné máslo – Ghí? Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou Ghí je především jeho vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tal hodí místo olejů na smažení.
Skladem 189 Kč
Uzená mletá paprika se vyznačuje tmavě červenou barvou, kořeněnou chutí a specifickým kouřovým aroma. Uzená paprika se vyrábí sušením a pomalým uzením sladké papriky. Nejčastěji se používá do všech typů gulášů, na kuřecí maso, ryby, pizzu nebo na směsi s rýží a mletá masa. Výborná je i k ochucení pomazánek nebo sýrů. Zkuste přidat špetku uzené papriky do jídel, kde se běžně používá paprika sladká. Vaše pokrmy získají nezaměnitelnou vůni i chuť. Dáme vám tip: zkuste uzenou papriku zkombinovat s česnekem a nebudete litovat.

Jakou rýži použít na srbské rizoto

Pokud vaříte rizoto často, jste asi zvyklí používat kulatozrnnou rýži, která udělá rizoto více krémové. Srbské rizoto se ale tradičně vaří z dlouhozrnné rýže. My ho vaříme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději. Jakmile máte orestovanou směs masa se zeleninou, přidejte rýži a také ji chvíli orestujte. Poté celou směs zalijte vývarem nebo vodou a vařte, dokud rýže nezměkne.

TIP: Víte, jak správně uvařit rýži – v hrnci, mikrovlnce, troubě i rýžovaru?

Jak podávat srbské rizoto

Pokud si vzpomenete na to srbské rizoto ze školní jídelny, určitě si vybavíte i hromadu strouhaného sýra a kyselé okurky. Přesně takhle se totiž srbské rizoto podává. Když je srbské rizoto uvařené, vmíchejte strouhaný sýr dovnitř, aby se hezky roztopil. Díky tomu získáte krémovou konzistenci. A jestli máte rádi kyselé okurky, můžete si je k rizotu dát. My jsme si srbské rizoto ozdobili polníčkem.

TIP: Hledáte low carb recept na vynikající rizoto? Zkuste květákové rizoto s dýní a nivou.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Srbské rizoto je oblíbeným pokrmem, který se tradičně dělá z rýže, mletého masa, zeleniny a koření a podává se strouhaným tvrdým sýrem a zavařenou okurkou. Pochází z Balkánu, kde se mu říká tzv. džuvec. Srbské rizoto je také oblíbené jídlo každé školní jídelny, odkud ho většina lidí zná.

Tradiční srbské rizoto se připravuje z dlouhozrnné rýže, na rozdíl od italských rizot, které se dělají z krátkozrnné a kulatozrnné rýže. My srbské rizoto děláme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději.

Srbské rizoto je velmi jednoduchý pokrm. Na oleji a másle se osmaží cibulka, česnek, maso a koření. Poté se přidá rajčatový protlak, paprikový krém a zelenina. Směs se orestuje společně s rýží, zalije se vodou nebo vývarem a za chvíli máte hotovo.

Recept na srbské rizoto

Recept: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Srbské rizoto patří k jednoduchým a rychlým receptům, které se hodí, když není zrovna moc času uvařit. Zasytí vás a snadno připravíte i více porcí.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 40 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Česká
Dávka porce

Ingredience
  

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g masa (mleté, kuřecí, uvařené sójové)
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL másla nebo ghí
  • 2 hrnky jasmínové rýže (cca 450 g)
  • 300 g zeleniny (mražená směs s mrkví, hráškem a kukuřicí)
  • 2 ČL zauzené papriky
  • 1 ČL mletého pepře
  • 2 ČL soli (podle chuti)
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL paprikového krému
  • 3 hrnky vody nebo vývaru

Postup
 

  • Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na směsi oleje a másla.
  • Přidejte česnek a maso spolu s kořením.
  • Přidejte zeleninu a rajčatový protlak spolu s paprikovým krémem.
  • Do směsi přidejte rýži a chvíli vše dohromady otestujte.
  • Celou směs zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit, dokud rýže nezměkne.
  • Do uvařeného rizota vmíchejte strouhaný sýr a můžete podávat.
Keyword srbské rizoto
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




 
 
 

Získejte 10 % slevu na váš první nákup na našem e-shopu ochutnejorech.cz. Stačí vložit e-mail.

Sleva platí pouze pro nově registrované.

Chce vědět, jak bude nakládáno s vašimi osobní údaji? Přečtěte si naše Zásady zpracování osobních údajů.

 
 

Nenašli jste náš e-mail v doručených?

Zkontrolujte složku HROMADNÉ, PROMO AKCE nebo SPAM. 

Přetažením e-mailu do doručené pošty zvýšíte doručitelnost dalších zpráv.