Naposledy aktualizováno 22. 4. 2025 autorem Tereza Vlčková
Jaro je tady a s ním i spousta tipů na jarní očistu. Špatně zvolený detox však může tělu spíše uškodit než prospět. Místo detoxu je vždycky lepší zvolit správnou výživu a regeneraci. Proto jsme pro vás připravili výborný recept na pohankovou polévku, která tělu dodá spoustu živin a navíc si na ní pochutnáte. Stačí mít doma pár lžic pohanky, trochu kořenové zeleniny a za chvilku je pohanková polévka na světě.
Pohanka, poklad našich babiček
Dříve se žádná domácnost bez pohanky neobešla, a z toho bychom si měli vzít příklad. Pohanka je levná surovina bohatá na minerály a vitamíny, zejména zinek, který zvyšuje obranyschopnost sliznic. Navíc obsahuje také rutin, který příznivě ovlivňuje cévy, a cholin, podílející se na regeneraci jaterních buněk. Tudíž pohanka je výborný pomocník pro jarní regeneraci.
TIP: Pokud se chcete dozvědět něco více o detoxu, přečtěte si náš článek o detoxikační dietě.

Mrkev, petržel a celer – svatá trojice pro polévky
Tato klasická trojkombinace je základem spousty omáček i polévek a u pohankové polévky tomu není jinak. Kořenová zelenina je výborná v tom, že se dá dobře po celý rok skladovat, a je tedy snadno dostupná v každém ročním období. Navíc je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. A pokud máte kořenovou zeleninu, která není chemicky ošetřená, můžete využít i její nať, která dodá polévce další nálož vitamínů.
Proč jíst kořenovou zeleninu
Možná si říkáte, proč je kořenová zelenina základem tolika pokrmů. Není to jen tak! Proč je naše pohanková polévka plná zeleniny?
- Mrkev je plná karotenoidů a bohatá na draslík, vitamín C a antioxidanty. Je tedy skvělým pomocníkem nejen pro posílení očí, ale také celkové imunity. Navíc s přibývajícím sluníčkem, vám její konzumace pomůže k lepšímu opálení.
- Celer má protizánětlivé účinky a je důležitým zdrojem antioxidantů. Prospívá cévám a podporuje práci žlučníku a pomáhá tělu zbavovat se škodlivin. Navíc má vitamíny B zastoupené skoro v celé škále. Celerové silice jsou navíc skvělým přírodním antibiotikem a celerová nať má větší obsah vitamínu C, než citrusy. Obdobně je na tom i řapíkatý celer.
- Petržel je plná flavonoidů a chlorofylu, které dělají z petržele nenahraditelnou bylinu pro očistu krve a celého těla. V petrželi najdeme i velké množství vitamínu C a provitamínu A, proto je konzumace petržele velmi vhodná pro posílení činnosti jater a imunitního systému.
TIP: Další výbornou polévkou, jejímž základem je kořenová zelenina, je třeba tukožroutská polévka.

Jaká zelenina se hodí do pohankové polévky
Pohankovou polévku můžete díky zelenině přizpůsobit pro každé roční období podle sezónní zeleniny a toho, co máte rádi. Na jaře můžete přidat třeba kedluben nebo mladé lístky špenátu. V létě je skvělý květák, brokolice a hrášek, na podzim třeba pórek a v zimě můžete zkusit udělat polévku nakyselo s trochou zelí nebo kapusty.

Jak se vaří pohanková polévka se zeleninou
Naše oblíbená pohanková polévka se zeleninou je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí si nachystat zeleninu, pohanku a všechno to hezky dochutit.
Jak připravit pohanku do polévky
Pohanku do polévky není třeba nějak speciálně připravovat ani zvlášť předvařovat. Stačí ji dobře propláchnout a přidat do hrnce k zelenině. Díky tomu, že se bude pohanka vařit přímo v polévce, získá lepší chuť a jemně ji zahustí. Pokud ale máte čas, je lepší si pohanku předem namočit a nechat ji volně nabobtnat a změknout.
Takto připravenou pohanku, pak přidejte do polévky až na závěr. Pohanka si díky tomu uchovává více živin (obsažený rutin se teplem degraduje). Navíc pokud si pohanku připravíte bokem, můžete množství pohanky v polévce dávat podle toho, jak ji chcete zrovna hustou.
Příprava zeleniny
Očištěnou zeleninu si nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Připravenou zeleninu orestujte na cibulce a prolisovaném česneku. Přidejte k ní nové koření, bobkový list, pár kuliček pepře a trochu majoránky. Jakmile se koření rozvoní, podlejte zeleninu vodou nebo zeleninovým vývarem a nechce pod pokličkou povařit.
Jakmile se začne polévka vařit, přidejte propláchnutou pohanku, osolte a vařte do změknutí. Na závěr můžete přidat nať z kořenové zeleniny nebo řapíkatého celeru.
Čím polévku ozvláštnit
Pokud by vám pohanková polévka přišla příliš jednoduchá, můžete do ní přidat třeba vajíčko (buď uvařené natvrdo nebo ho do polévky rozmíchat). Další možností jsou třeba luštěniny nebo houby (ty můžete použít jak sušené, tak i čerstvé). Milovníci masa a uzenin, můžou přidat třeba klobásu, která se skvěle hodí do varianty se zelím.
Jestli si myslíte, že oříšky a semínka do polévky nepatří, budete mile překvapeni! Výborné jsou třeba kešu ořechy, které mají jemnější chuť. Ty však doporučujeme přidat až na konec na posypání a více se hodí do varianty hustší, krémovější polévky.
Co dalšího připravit z pohanky
Jelikož je pohanka poslední dobou na vzestupu, připravili jsme pro vás další recepty z pohanky, které stojí za to vyzkoušet.
- Sladká pohanková kaše k snídani
- Zapečená pohanka na sladko s jablky
- Nejlepší pohankové rizoto
- Francouzské pohankové palačinky
- Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Recept: Nejlepší pohanková polévka se zeleninou
Ingredience
- 150 g pohanky kroupy
- 1 ks větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 mrkve
- 1 velká petržel
- ½ malého celeru
- 1 kedluben
- olivový olej
- nové koření
- bobkový list
- pepř celý
- majoránka
- sůl
- řapíkatý celer nať na ozdobu
Postup
- Najemno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek osmažte na olivovém oleji.
- Jakmile cibulka zezlátne, přidejte nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut restujte.
- Následně přidejte nové koření, bobkový list, celý pepř, majoránku a nechte koření rozvonět.
- Podlejte zeleninu vodou (nebo vývarem), přidejte propláchnutou pohanku, osolte a nechte pod pokličkou vařit, dokud zelenina a pohanka nezměkne.
- Na závěr přidejte do polévky zelenou nať.
Často kladené dotazy (FAQ)
Jak dlouho vařit pohanku v polévce?
Dobře propláchnutou pohanku stačí v polévce vařit 10 minut.
Jak se dělá pohanková polévka?
Nakrájenou zeleninu orestujte 5 minut na másle nebo oleji, přidejte koření a pohanku, zalijte vodou nebo vývarem a nechte pod pokličkou vařit přibližně 15 minut, dokud zelenina a pohanka nezměkne.
Čím se zahušťuje polévka?
Polévku můžete zahustit třeba pohankou nebo jáhlami. Dalšími variantami jsou různé luštěniny nebo třeba vločky. Výborný způsob zahuštění je i část zeleniny rozmixovat tyčovým mixérem.
Co dobrého uvařit z pohanky?
Pohanka je velmi všestranná surovina. Můžete ji připravit na sladko i na slano. Vařit i péct. Výborná je zapečená pohanka na sladko nebo třeba pohankové rizoto.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?