Naposledy aktualizováno 17. 4. 2025 autorem lucie
Velikonoční mazanec neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ale proč ho nepřipravit v trochu exotičtějším hávu? Vzhledem k současnému pistáciovému šílenství kolem dubajské čokolády jsme se rozhodli vytvořit naši vlastní „dubajskou“ verzi – jednoduchý mazanec s lahodnými datlemi a pistáciemi. Výsledek je naprosto perfektní a stojí za vyzkoušení, ať už chcete oslavit Velikonoce nebo si jen dopřát výjimečnou sladkou pochoutku!

Z čeho je pistáciový mazanec
Náš luxusní mazanec si zachovává základní strukturu klasického kynutého těsta, ale přidává exotický nádech Blízkého východu. Základem je kvalitní hladká mouka s vysokým obsahem lepku, která dodá těstu správnou strukturu a vláčnost. Místo tradičních rozinek zde najdete šťavnaté datle, které přidávají přirozenou sladkost a vlhkost.
Pistácie hrají v tomto receptu dvojí roli – část je přidána přímo do těsta, kde dodávají jemnou oříškovou chuť, a část slouží jako ozdoba na povrchu, kde nejen krásně vypadají, ale také přidávají příjemnou křupavost. Tajnou ingrediencí je pistáciový krém, který těstu dodává intenzivnější pistáciovou chuť a jemně nazelenalou barvu.
Pro dokonalé dochucení jsme přidali trochu kardamomu, který je ideálním společníkem pistácií a datlí, a citronovou kůru, která za mě v mazanci nesmí chybět. Výsledkem je mazanec, který je vláčný, aromatický a plný exotických chutí, ale stále respektuje tradici tohoto oblíbeného velikonočního pečiva.
Co když se těsto příliš lepí
Příprava kynutého těsta může být někdy záludná, zvláště pokud připravujete mazanec poprvé. Jedním z nejčastějších problémů je příliš lepivé těsto, se kterým se těžko pracuje. Pokud se vám těsto lepí na ruce nebo na pracovní plochu, je to signál, že potřebuje více mouky.
V takovém případě postupně přidávejte hladkou mouku po malých dávkách (asi po 1 lžíci) a těsto dále hněťte. Po každém přidání mouku důkladně zapracujte a zkontrolujte konzistenci těsta. Cílem je dosáhnout hladkého a pružného těsta, které se nelepí na stěny mísy ani na vaše ruce, ale zároveň zůstává vláčné.

Dejte si však pozor, abyste nepřidali příliš mnoho mouky – to by vedlo k suchému a tuhému mazanci. Ideální těsto by mělo být měkké, ale dostatečně pevné, aby drželo tvar. Také pamatujte, že těsto s datlemi bude vždy o něco vlhčí než klasické těsto na mazanec, protože datle uvolňují během kynutí a pečení vlhkost, takže i když máte v receptu nějaké poměry, je třeba to upravit dle kvality datlí.

Jak na zdravější velikonoční mazanec
Pokud chcete připravit zdravější verzi našeho pistáciového mazance, existuje několik možností, jak snížit obsah cukru a zvýšit nutriční hodnoty:
- Cukr v kvásku je nezbytný – droždí potřebuje cukr jako potravu, aby správně pracovalo, ale můžete jeho množství snížit na minimum (asi 1 lžíci) a zbytek sladkosti dodat zdravějšími alternativami.
- Čekankový sirup jako náhrada cukru – jedná se o 100% přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem inulinu, který prospívá střevní mikroflóře. Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií než běžná sladidla a má příjemnou, lehce karamelovou chuť, která se skvěle hodí do mazance. Můžete jím nahradit část cukru v receptu – 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci cukru.
- Celozrnná mouka – nahraďte část hladké mouky celozrnnou (asi 1/3), která obsahuje více vlákniny a živin. Počítejte s tím, že těsto bude o něco hutnější.
- Méně másla, více zdrayých tuků – větší část másla můžete nahradit pistáciovým máslem nebo kvalitním rostlinným olejem, který obsahuje zdravější tuky.
- Přidejte semínka – do těsta můžete přidat lžíci chia semínek nebo drcených lněných semínek pro zvýšení obsahu omega-3 mastných kyselin a vlákniny.
Pamatujte, že každá změna v receptu může ovlivnit výslednou chuť a texturu mazance, proto experimentujte postupně a podle vlastní chuti.

Jak na opravdový dubajský mazanec
Samozřejmě, nic jako „pravý dubajský mazanec“ ve skutečnosti neexistuje – jde o naši kreativní interpretaci spojující českou tradici s blízkovýchodními chutěmi. Pokud však chcete tuto exotickou variaci dovést k dokonalosti a udělat z ní skutečně luxusní záležitost, můžete vyzkoušet následující vylepšení:
Rozpusťte kvalitní belgickou čokoládu Callebaut (ideálně bílou nebo mléčnou) a krásně do ní namočte plátky upečeného a vychladlého mazance. Tato špičková čokoláda je oblíbená mezi profesionálními cukráři pro svou výjimečnou kvalitu a dokonalou chuť. Po zaschnutí vznikne na mazanci tenká, křupavá čokoládová vrstva, která dokonale doplní chuť pistácií a datlí.
Pro ještě autentičtější blízkovýchodní nádech můžete na čokoládu nasypat nadrcené pistácie, jedlé růžové lístky nebo trochu mleté kávy s kardamomem. Nebo si ke krajíci mazance jednoduše připravte šálek pravé arabské kávy ochucené kardamomem – to je kombinace, která vás skutečně přenese do ulic Dubaje!
Historie mazance – tradičního velikonočního pečiva
Tradice pečení velikonočního mazance je v našich zemích hluboce zakořeněná a nejstarší dochované recepty pocházejí dokonce už z 16. století. Kořeny tohoto sladkého kynutého pečiva však sahají ještě dále do historie – podobné bochánky se pekly v mnoha evropských zemích již před přijetím křesťanství jako oslava bohyně jara.
Po rozšíření křesťanství tento zvyk přetrval a sladké bochánky sypané mandlemi či rozinkami rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem. Mazanec má také symbolickou souvislost s křesťanskými hostiemi – tenkými oplátkami představujícími tělo Kristovo při poslední večeři.
Proč se dělá na mazanec křížek?
Dodnes se zachoval zvyk udělat před pečením nožem do těsta kříž. Tento symbol připomíná, že jde o Boží dar, a zároveň má praktický důvod – skrz kříž během pečení uniká přebytečná pára, a mazanec tak nepraská.
Samotné slovo „mazanec“ má také zajímavý původ. Toto tradiční pečivo hospodyňky pekly na Bílou sobotu, aby jej o Velikonoční neděli mohly vzít s sebou do kostela k posvěcení – kněz mu dal svaté pomazání. Odtud následně vzniklo označení „pomazanec“ nebo zkráceně „mazanec“.
S čím podávat pistáciový mazanec
Náš pistáciový mazanec s datlemi je chuťově výrazný sám o sobě, ale správné podávání může tento zážitek ještě umocnit. Zde je několik tipů, jak si tuto dobrotu vychutnat:
- Klasicky s máslem – tenká vrstva kvalitního másla na plátku mazance je jednoduše nepřekonatelná kombinace. Máslo nechte předem změknout při pokojové teplotě, aby se dobře roztíralo.
- S ricottou a medem – namažte plátek mazance vrstvou ricotty a zakápněte kvalitním medem. Tato kombinace dokonale doplňuje pistáciovou a datlovou chuť.
- S čerstvým ovocem – k mazanci podávejte čerstvé jahody, maliny nebo plátky manga.
- S šálkem kávy – pistáciový mazanec je dokonalým společníkem ke kvalitní kávě, zvláště připravené s kardamomem po arabsku.
- Se sklenkou dezertního vína – pro slavnostní příležitost zkuste mazanec podávat se sklenkou sladkého dezertního vína, jako je portské nebo Sauternes.
Mazanec je nejlepší čerstvý, ale vydrží několik dní. Doporučujeme ho krájet až po úplném vychladnutí, aby si zachoval svou vláčnost a krásnou strukturu.

Jak skladovat pistáciový mazanec – jak dlouho vydrží?
Správné skladování je základ. Zde jsou naše doporučení:
- Úplné vychladnutí – než mazanec zabalíte nebo uložíte, nechte ho zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Zabalení teplého pečiva by vedlo ke kondenzaci vlhkosti a rychlejšímu plesnivění.
- Vzduchutěsný obal – zabalte mazanec do potravinářské fólie nebo ho uložte do vzduchutěsné nádoby. Tím zabráníte vysychání a zachováte jeho vláčnost.
- Skladování při pokojové teplotě – čerstvý mazanec vydrží při pokojové teplotě 2-3 dny, pokud je správně zabalený. Ideální je tmavé, suché místo mimo přímé sluneční světlo.
- Chlazení v lednici – pokud chcete mazanec uchovat déle, můžete ho uložit do lednice, kde vydrží až 5-7 dní. Před servírováním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se zvýraznila jeho chuť.
- Zmrazení – mazanec lze také zmrazit, a to až na 3 měsíce. Před zmrazením ho nakrájejte na porce, zabalte do potravinářské fólie a vložte do mrazicího sáčku. Rozmrazujte při pokojové teplotě nebo v mikrovlnné troubě na nízký výkon.
- Co když ztvrdne? Pokud mazanec trochu ztvrdne, můžete ho osvěžit krátkým ohřátím v troubě na 100 °C po dobu 5-10 minut nebo ho na pár sekund vložit do mikrovlnné trouby.
Další velikonoční recepty
- Zdravý fitness velikonoční mazanec,
- Zdravý vláčný velikonoční beránek z kešu (low-carb)
- Zdravý mrkvový beránek s vlašskými ořechy
- Ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)
- Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone
- Zdravý veganský mrkvový dort bez cukru
- veganské velikonoční jidáše,
- mrkvová pomazánka,
- vegetarianská sekaná.
Často kladené otázky
Lze mazanec připravit bez droždí?
Ne, tradiční mazanec vyžaduje droždí pro správné nakynutí. Můžete však experimentovat s kváskem jako alternativou, ale počítejte s tím, že proces bude delší a výsledek může mít mírně odlišnou chuť.
Jak poznám, že je mazanec upečený?
Mazanec je upečený, když má zlatohnědou barvu. Můžete také vyzkoušet zapíchnout do středu špejli – pokud ji vytáhnete čistou, bez přilepených kousků těsta, je mazanec hotový.
Proč se do mazance dělá kříž?
Kříž má symbolický význam v křesťanské tradici, ale má i praktickou funkci – pomáhá těstu rovnoměrně se roztahovat během pečení a zabraňuje nechtěnému praskání.
Mohu vynechat pistáciový krém?
Ano, můžete ho vynechat, ale mazanec pak bude mít méně výraznou pistáciovou chuť. Můžete ho nahradit větším množstvím másla.

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi – velikonoční recepty
Ingredience
- 500 g hladké mouky množství dle vlhkosti datlí
- 200 ml mléka
- 200 g nakrájených vypeckovaných datlí
- 80 g másla
- 20 g pistáciového krému
- 60 g cukru krupice
- 50 g nasekaných pistácií část do těsta a část na ozdobu
- 20 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 5 g soli
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- kůra z jednoho bio citronu
- 1/2 ČL mletého kardamomu
Postup
- Všechny ingredience včas vyndejte na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Poté se pustíme do přípravy kynutého těsta.
- Do velké mísy dejte mouku, nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Poté přidejte pistáciový krém, máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, datle, pistácie, vejce a koření. Uhněťte dohladka ručně nebo v robotu. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.
- Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo 1-2 hodiny kynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
- Vytvarujte těsto do bochánku, nechte 20 minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte pistáciemi. Nezapomeňte nahoře do těsta vyříznout tradiční křížek.
- Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut do zlatohněda.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?