Božsky vláčná hrnková kokosová bábovka: Bez vajec a bez mléka

Když máte doma kluka, který by kokos jedl i k snídani, k obědu i k večeři, víte, že je čas vytáhnout těžší kalibr. A když tenhle malý kokosový nadšenec ještě ke všemu nemůže vajíčka ani mléčné produkty… no, řekněme, že jsem absolvovala nedobrovolný kurz veganského pečení hodný vysokoškolského titulu.

Tahle kokosová bábovka začala jako zoufalý experiment jednoho deštivého nedělního odpoledne – a skončila jako náš rodinný poklad, který náš syn hledá teď pod každou utěrkou. Už jsem vás navnadila? Pojďte se mnou zjistit, jak se dělá úžasná vláčná hrnková kokosová bábovka, která je bez vajec a bez mléka.

Kokosová bábovka bez vajec a bez cukru
Kokosová bábovka bez vajec a bez mléka

Co dělá kokosový olej s těstem?

Když se mi někdo snaží vysvětlit, že „bez vajec to prostě nebude držet pohromadě“, jen se pousměju a a dám jim ochutnat mou bábovku. Tajemství konzistence? Kvalitní kokosový olej a správná teplota.

V kombinaci s kokosovým mlékem vytváří tak vláčnou texturu, že i zarytí odpůrci veganského pečení nevěřícně kroutí hlavou, když jim prozradím, že je bez vajec.

Mohlo by vás zajímat: Od kdy můžou děti kokos?

Na kvalitě kokosu záleží

Na kvalitě kokosu opravdu záleží. Když jsem poprvé použila kvalitní kokos, tak jsem poznala rozdíl. Je voňavější a neporovnatelně chutnější. Možná si říkáte: „Vždyť je to jen strouhaný kokos!“ Ale věřte mi, je to stejný rozdíl jako mezi čerstvě upraženou a mletou kávou a instantním práškem z plastového kelímku.

Prémiový strouhaný kokos bez přidaného cukru pochází přímo ze Srí Lanky a díky vysokému obsahu tuku je ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jedná se o čerstvý výběrový kokos – ne ten nekonečně dlouho skladovaný, který najdete v supermarketech.

100 Kč sleva na první objednávku
Veganská bábovka - jednoduchý recept pro každého
Veganská bábovka – jednoduchý recept pro každého

Jak poznat, že je vláčná hrnková kokosová bábovka upečená?

Veganská bábovka je upečená, když:

  • Je krásně zlatavě hnědá (ne tmavě hnědá – to už je pozdě!)
  • Špejle je po zapíchnutí úplně suchá
  • Bábovka se lehce odděluje od okrajů formy
  • Celý byt voní jako kokosový ráj a váš alergický potomek netrpělivě přešlapuje u trouby s talířkem v ruce

Není kokosové mléko jako kokosové mléko

Objevte autentickou chuť tropů s kokosovým mlékem Real Thai. Na rozdíl od běžného kravského mléka je vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. V naší kuchyni je to absolutní základ – nejen do kari, ale hlavně na dezerty. Tohle od Real Thai je moje oblíbené, je kvalitní, husté a perfektní na pečení.

Skladem 179 Kč
Objevte autentickou chuť Asie s kokosovým mlékem Real Thai. Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.
Skladem 139 Kč
Strouhaný kokos bez cukru, který je pro svůj vysoký obsah tuku ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jemně nastrouhaný kokos je nepostradatelný při vánočním pečení, je skvělý na výrobu domácí kokosového mléka, másla i raffaela.

Tajná zbraň: ocet a prášek do pečiva

„Ocet? V bábovce?“ ptal se nedůvěřivě můj muž, když mě viděl přilévat lžíci jablečného octa do těsta. Ano, ocet. Kouzelná ingredience, která v kombinaci s práškem do pečiva nahrazuje nadýchací schopnost vajec.

Chemická reakce mezi kyselou a zásaditou složkou vytvoří bublinky, které těsto krásně nakynou. A nebojte, ocet necítíte – vyprchá během pečení a zanechá jen nadýchanou texturu.

Veganská bábovka - jednoduchý recept pro každého
Veganská bábovka – jednoduchý recept pro každého

Alergie jako dar? Někdy ano!

Musím se přiznat – nebýt synovy alergie, nikdy bych nezačala experimentovat. A byla by to škoda! Díky tomu jsem objevila recepty, které jsou nejen zdravější, ale často i chutnější než ty klasické.

A bonus navíc? Když k nám přijde návštěva a někdo nemůže vajíčka nebo mléko, nemusím vymýšlet speciální menu. Tahle bábovka zachránila už nejedno nedělní odpoledne s přáteli.

Nejčastější otázky – FAQ

Vydrží bábovka bez vajec dlouho čerstvá?

Ano, vydrží vláčná i třetí den – pokud se ho dožije. U nás se po ní velmi rychle zapráší.

Jde upéct i bezlepková verze?

Ano, vyměňte klasickou mouku za bezlepkovou.

Veganská bábovka - jednoduchý recept pro každého

Božsky vláčná hrnková kokosová bábovka: Bez vajec a bez mléka

Veganská bábovka, kterou zvládne opravdu každý. Tento recept na kokosovou bábovku můj syn miluje a věřím, že si ho oblíbíte i vy.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 bábovka

Ingredience
  

  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 plechovka kokosového mléka 400 ml (Real Thai)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 0,5 hrnku hrnku kokosového oleje rozehřátého
  • 1,5 hrnku hrnku strouhaného kokosu
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 PL jablečného octa nebo citronové šťávy
  • Špetka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu volitelné
  • 2 PL javorového sirupu volitelné

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175 °C a důkladně vymažte formu na bábovku (nejlépe kokosovým olejem a vysypte trochou strouhaného kokosu).
  • Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, strouhaný kokos, prášek do pečiva a špetku soli.
  • V jiné míse smíchejte všechny mokré ingredience – kokosové mléko, rozehřátý kokosový olej, jablečný ocet nebo citronovou šťávu a případně vanilkový extrakt a javorový sirup.
  • Postupně přilévejte mokrou směs do suché a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Těsto přelijte do připravené formy a povrch uhlaďte stěrkou.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 50-60 minut. Po 45 minutách zkontrolujte špejlí, zda je bábovka propečená – špejle by měla zůstat suchá.
  • Po upečení nechte bábovku 10 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • (volitelně) Ozdobte moučkovým cukrem nebo kokosem.
Keyword bábovka, kokosová bábovka, veganská bábovka
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin