Naposledy aktualizováno 25. 3. 2025 autorem lucie
Dlouho jsem hledala dokonalou mrkvovou pomazánku, kterou jsem kdysi ochutnala na konferenci. Roky jsem vyzkoušela různé varianty a už jsem to málem vzdala. Pak jsem zahlédla u kamarádky na Instagramu recept na mrkvovou pomazánku s kari a začala experimentovat.
Tato mrkvová pomazánka s kari a křupavými ořechy vás okamžitě okouzlí svou jedinečnou kombinací sladké mrkve, aromatického kari a křupavých ořechů. Nejenže chutná skvěle, ale je taky zdravá, veganská a připravená za pouhých 15 minut!

Proč je mrkvová pomazánka s kari tak skvělá
Tajemství této pomazánky spočívá v dokonalé harmonii sladké mrkve a exotického kari koření, které spolu vytváří překvapivě vyváženou chuť. Kešunéza dodává krémovou texturu, zatímco opražené ořechy přidávají příjemnou křupavost a oříškové aroma. Celý recept je navíc:
- Plný vitaminů a antioxidantů z čerstvé mrkve.
- Veganský a bez přidaných konzervantů.
- Připravený z běžně dostupných surovin.
- Vynikající i jako základ chlebíčků.

S čím mrkvovou pomazánku servírovat
Tato mrkvová pomazánka je neuvěřitelně všestranná. Mně osobně nejvíce chutná na kvalitním celozrnném nebo kváskovém chlebu, kde vynikne její sladce-kořeněná chuť. Můžete ji také použít jako:
- Náplň do tortilly nebo wrapu s falafelem nebo masem.
- Jako přílohu – místo salátu coleslaw k burgeru.
- Na chlebíčky nebo jednohubky.
Pro extra dojem ji můžete servírovat posypanou trochou nasekaných ořechů a čerstvými bylinkami, jako je koriandr nebo pažitka.
Proč používáme kešunézu místo majonézy
Už jsem to psala mnohokrát, kešunéza je skvělou alternativou klasické majonézy ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé, neobsahuje vejce, takže je vhodná pro vegany a osoby s alergií na vejce. Zadruhé, je plná zdravých tuků z kešu ořechů, takže ji můžeme považovat za zdravější alternativu.

Kešunéza také nabízí jemnější, méně kyselou chuť než klasická majonéza, což perfektně vyhovuje sladké mrkvi. Její oříšková příchuť se navíc skvěle snoubí s kari kořením a přidává další rozměr celkovému chuťovému profilu pomazánky.
Proč je kari vynikající s mrkví
Možná vás to překvapí, ale mrkev a kari tvoří dokonalou chuťovou dvojici. Sladkost mrkve krásně vyvažuje komplexní a často pikantní charakter kari koření. Navíc kari obsahuje kurkumu, která propůjčuje pokrmům zlatavou barvu, což ještě zdůrazňuje přirozeně zářivou oranžovou barvu mrkve.
Tato kombinace není náhodná – v mnoha asijských kuchyních se mrkev a kari běžně používají společně, a to právě díky jejich vzájemné chuťové harmonii.

Můj tip na zimu
Pokud chcete jemnější pomazánku, zkuste mrkev před použitím krátce orestovat. Stačí ji nastrouhat a poté 3-5 minut restovat na pánvi s trochou olivového oleje, dokud lehce nezměkne a nezačne karamelizovat. Nechte vychladnout a teprve poté pokračujte podle receptu. Tuhle variantu preferuji hlavně v zimě.
Jak dlouho vydrží mrkvová pomazánka s kari v ledničce?
Mrkvová pomazánka s kari vydrží v ledničce až 5 dnů. Skladujte ji v uzavřené nádobě, aby mrkve vydržela co nejdéle křupavá.
Tipy na skvělé pomazánky, které musíte ochutnat
- Klasický hummus – nejlepší recept, který jsme kdy zkusili,
- Dýňový hummus – hodí se v době, kdy máte na zahradě milion dýní a nikdo je už nechce.
- Hrášková pomazánka – pokud milujete hrášek, tak tahle rychlovka je naprosto perfektní, osvěžující a ideální na jaře a nebo i na Silvestra jako skvělá alternativa ke klasických chlebíčkům.
- Vajíčková pomazánka – naše pomazánka je bez majonézy a je naprosto perfektní na chlebíčky i jen tak s rohlíkem.

Často kladené otázky
Mohu použít jinou alternativu místo kešunézy?
Ano, můžete použít veganskou majonézu nebo zkuste řecký jogurt.
Co když nemám rádi kari?
Kari můžete nahradit mletým římským kmínem, paprikou nebo směsí bylinek jako je provensálské koření. Vyzkoušejte, co vám chutná nejvíce!
Jak dlouho vydrží pomazánka čerstvá?
V uzavřené nádobě v lednici vydrží 4-5 dnů. Po delší době může začít uvolňovat tekutinu, ale stačí ji před použitím promíchat.
Je tato pomazánka vhodná pro děti?
Ano, pokud vaše děti mají rády kari. U nás ho jí i náš roční syn.

Mrkvová pomazánka s kari kořením
Ingredience
Kešunéza
- 1/2 hrnku vody
- 1 PL citronové šťávy
- 1 šálek kešu naturálních ořechů namočených v horké vodě alespoň na 5 minut, poté je slijte
- 1 ČL sušeného česneku
- 1-2 ČL hořčice
- 1 PL jablečného octa
- sůl a pepř podle chuti
Pomazánka
- 2 hrnky mrkve nastrouhané
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 hrst pražených ořechů – najemno nakrájené / nadrcené lískové, pekanové nebo třeba vlašské
Postup
- Nejdřív si připravte kešunézu, a to rozmixováním všech ingrediencí dohromady.
- Nastrouhejte mrkev najemno.
- Přidejte kešunézu dle chuti. Dochuťte solí a pepřem.
- Opražte ořechy, poté je rozdrťte a přidejte do směsi.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?