Nejlepší vajíčková pomazánka bez majonézy: zdravější krémová alternativa

Naposledy aktualizováno 25. 3. 2025 autorem lucie

Někdo dělá vajíčkovou pomazánku jen na Velikonoce, ale u nás doma ji milujeme, takže ji vyrábíme poměrně často. Problém? Klasická verze s majonézou není zrovna nejzdravější volbou a hlavně mi je z ní špatně.

Po letech experimentů jsem konečně našla dokonalou alternativu – vajíčkovou pomazánku s kešunézou, která je nejen zdravější, ale podle mého názoru i chutnější než originál! Dneska vám prozradím, jak se připravuje nejlepší vajíčková pomazánka bez majonézy.

Zdravá vajíčková pomazánka
Zdravá vajíčková pomazánka

Proč používat kešunézu místo majonézy

Miluji domácí majonézu, ale jelikož obsahuje často vejce, trochu se toho bojím. Pokud použijete syrová vajíčka, můžou být kontaminovaná a není jak to ošetřit, jelikož zde chybí krok pasterizace jako v případně kupovaných majonéz. Navíc jsem zjistila, že ze syrových vajec mi je dost často špatně. Kešunéza je mnohem bezpečnější a zdravější.

Kešu oříšky jsou navíc plné prospěšných živin – obsahují zdravé tuky, bílkoviny, hořčík a železo. Na rozdíl od majonézy, která je prakticky jen tuk a cholesterol, kešunéza sice tučná je, ale hovoříme zde o tzv. zdravých tucích.

Skladem 439 Kč
Největší kešu ořechy na trhu! Myslíte, že na velikosti záleží? Pokud ano, kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou to pravé ořechové. Jsou to největší kešu ořechy, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Tato velikost se nejvíce hodí například na zdobení domácích RAW dortů a ostatních dezertů. My je ale křupeme jen tak, protože jsou naprosto božské.
Skladem 179 Kč
100% přírodní máslo z kešu ořechů, které neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi. Kešu máslo je namleto do lahodné jemné konzistence, aby bylo pěkně tekuté. Vyrábíme jej častěji po menších várkách, abychom zajistili maximální čerstvost. Kešu máslo jemné se hodí do ranních kaší, do smoothie, na chleba nebo jen tak samotné na lžičku.
Skladem 219 Kč
Malé kousky kešu ořechů, které se hodí na výrobu ořechového mléka, másla a na další zpracování, si zamilujete. Kešu zlomky jsou nejlevnější variantou kešu oříšků, které nabízíme. Tyto kešu ořechy jsou vhodné především do kuchyně na vaření a pečení.

Patří do vajíčkové pomazánky cibule?

Někdo ji tam dává, ale děti pak pomazánku často nechtějí, takže my ji s cibulí neděláme a dospělákům dáváme navrch jarní cibulku. Navíc je jarní cibulka jemnější, není tak výrazná jako klasická cibule a nebývá z ní nafouknutý žaludek.

Na vrch ale můžete dát i třeba koriandr, pokud to chcete exotičtější, kampotský pepř nebo nakrájenou chilli papričku pro milovníky pikantního.

100 Kč sleva na první objednávku

Nejlepší je zdobit vajíčkovku čerstvou pažitkou, takže pokud už vám roste, směle do toho!

Vajíčková pomazánka bez majonézy: S čím ji servírovat?

Klasikou jsou samozřejmě čerstvé rohlíky, ale my máme raději kvalitní kváskový chléb – jeho lehce nakyslá chuť perfektně doplní jemnost pomazánky.

Vajíčková pomazánka může být perfektním základem chlebíčků ale můžete z nich udělat i jednohubky – na pomazánku můžete dát pak už jen okurku nebo papriku, zkrátka to, co máte rádi.

Na letní piknik si připravte plněné tortilly – stačí natřít pomazánku, přidat trochu čerstvého salátu, červenou papriku možná i koriandr a srolovat. Rychlé, jednoduché a všichni to milují.

Vajíčková pomazánka bez majonézy může být perfektním základem chlebíčků
Vajíčková pomazánka bez majonézy může být perfektním základem chlebíčků

Jak experimentovat s vajíčkovou pomazánkou

Tato vajíčková pomazánka je skvělá v tom, že je extrémně variabilní a můžete s ní tak skvěle experimentovat.

Pikantní verze

Máte to rádi ostré? Nakrájejte chilli papričku a přidejte cibuli. Pokud vám to nestačí, můžete přidat i kajenský pepř.

Bylinková verze

Vmíchejte směs nasekaných bylinek – pažitku, petrželku, koriandr nebo kopr. Já osobně miluji vajíčkovou pomazánku s čerstvou pažitkou. Škoda, že v tuto chvíli nám ještě neroste!

Avokádová verze

Milujete avokádo? Tak ho rozmačkejte a přidejte do pomazánky. Získáte ještě krémovější texturu a extra porci zdravých tuků.

Co dělat, když nemám mixér?

Pokud nemáte mixér nebo máte méně výkonný přístroj, použijte místo kešu ořechů naturální kešu máslo. Díky tomu nebudete muset mixér vůbec použít.

U nás doma patří k nejoblíbenějším
U nás doma patří k nejoblíbenějším

Tipy na skvělé pomazánky, které musíte ochutnat

  • Klasický hummus – nejlepší recept, který jsme kdy zkusili,
  • Dýňový hummus – hodí se v době, kdy máte na zahradě milion dýní a nikdo je už nechce.
  • Hrášková pomazánka – pokud milujete hrášek, tak tahle rychlovka je naprosto perfektní, osvěžující a ideální na jaře a nebo i na Silvestra jako skvělá alternativa ke klasických chlebíčkům.

Jak poznat, že jsou vejce uvařená natvrdo?

Jednoduchý test: roztočte uvařené vejce na kuchyňské lince. Pokud se točí snadno a plynule, je uvařené natvrdo. Pokud se točí nerovnoměrně nebo vůbec, potřebuje ještě dovařit.

Mohu použít jiné ořechy místo kešu?

Kešu jsou nejlepší volbou díky své jemné chuti a krémové textuře po rozmixování. V nouzi můžete zkusit mandle (předem oloupané a namočené), ale výsledek nebude tak krémový

Musím použít mixér na kešunézu?

Ano, jinak se vám nepodaří vytvořit krémovou konzistenci. Pokud nemáte mixér, použijte místo kešu ořechů naturální kešu máslo.

Jak dlouho vydrží vajíčková pomazánka v ledničce?

Naše vajíčková pomazánka vydrží v ledničce až 5 dní.

Vajíčková pomazánka bez majonézy

Nejlepší vajíčková pomazánka bez majonézy – krémová a zdravá

Hledáte dokonalou vajíčkovku bez majonézy? Tuhle budete milovat. Je zdravější, chutnější a bez majonézy, ze které by vám mohlo být špatně.
Dávka 0

Ingredience
  

  • 6 vajec vařené na tvrdo (10-15 minut)
  • 1 hrneček naturálních kešu nebo kešu máslo
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL jablečného octa
  • 1-2 PL hořčice
  • 1 PL sušeného česneku
  • sůl dle chuti
  • 1/2 hrneček vody

Postup
 

  • Uvařte vejce natvrdo. Dejte vejce do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a vařte 10-15 minut podle velikosti. Poté je zchlaďte ve studené vodě.
  • Namočte kešu na 5 minut do horké vody, aby změkly.
  • Dejte do mixéru všechny ingredience na kešunézu s částí vody a mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidávejte postupně více vody, dokud nedosáhnete konzistence podobné majonéze.
  • Ochutnejte kešunézu a případně dochuťte dle potřeby jablečným octem, hořčicí, solí či citronovou šťávou.
  • Oloupejte a rozmačkejte vejce vidličkou v misce. Nechte tam klidně menší kousky pro zajímavější texturu.
  • Smíchejte vajíčka s kešunézou – množství přizpůsobte podle toho, jak moc krémovou pomazánku preferujete. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte.
  • Dochuťte hořčicí a solí podle vaší chuti.
  • Před podáváním posypte najemno nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou.
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin