Víte, že si můžete doma udělat pohanku na sladko? Chutný, a přitom jednoduchý, takový je recept na zapečenou pohanku s jablky. Pokud máte k pohance averzi, zkuste jí dát ještě šanci, protože jde o výjimečnou surovinu. U pohanky totiž záleží na tom, s čím si ji dáte. Proto vyzkoušejte zapečenou pohanku na sladko, kterou si můžete dát jako sladkou snídani nebo třeba zdravý dezert ke kávě či čaji.
Co je pohanka na sladko
Pohanku zná každý. Patří mezi velmi zdravé suroviny plné živin, ale spousta lidí ji zrovna nemusí. Obvykle se pohanka používá jako základ pro slané recepty jako rizota, polévky či pomazánky. My ale milujeme sladké, a tak jsme vyzkoušeli připravit také pohanku na sladko, kterou zapečeme spolu s jablky. Najdete u nás ale i další sladké recepty z pohanky jako pohankovou kaši nebo francouzské palačinky.

Jak na zapečenou pohanku
Recept na zapečenou pohanku je velmi jednoduchý a variabilní. Můžete recept neustále obněňovat podle toho, co máte doma, nebo na co máte zrovna chuť. Stačí jen uvařenou pohanku smíchat s tím, co máte rádi, a dát zapéct.
Jaké ovoce se hodí k pohance
Naše zapečená pohanka na sladko skvěle chutná s jablky, která jsou šťavnatá a sladká. Výborné jsou i hrušky nebo třeba švestky. Ovoce můžete i různě kombinovat. Přidáváme tam i sušené ovoce, díky kterému je zapečená pohanka více sladká. Použít můžete třeba rozinky, brusinky, meruňky a švestky nebo můžete sáhnout po exotickém ovoci, jako jsou třeba datle nebo třeba papája.
Pokud máte rádi spíše vláčnější jídla, můžete použít třeba i ovoce z kompotu nebo rozvar. Pro mlsné jazýčky může být skvělá volba přidat i pár lžic domácí marmelády.
TIP: Co takhle si udělat i zdravou domácí granolu s čokoládou?
S čím zapéct pohanku na sladko
K zapečené pohance spolu s ovocem můžete přidat i různé druhy ořechů a semínek. Ty je dobré před použitím lehce orestovat na sucho nebo troše másla (tím získáte výraznější aroma a lepší chuť). Stejně jako u ovoce, můžete u ořechů a semínek vybírat podle toho, co vám nejvíc chutná. Za nás jsou v zapečené pohance nejlepší vlašské nebo lískové oříšky. Ze semínek máme rádi lněné nebo chia.

Čím dochutit a osladit pohanku
Samotná chuť ovoce a oříšků však mnohdy nestačí. Skořice, vanilka, badyán nebo třeba muškátový oříšek dodají šmrnc. Použít můžete třeba i citronovou nebo pomerančovou kůru. Milovníci pikantních pokrmů si můžou přidat třeba i špetku chilli.
Na doslazení je nejlepší med nebo různé rostlinné sirupy. Mezi naše nejoblíbenější patří čekankový nebo javorový. Použít však můžete jakýkoliv.
TIP: Pokud máte med tuhý, je dobré ho rozpustit ve vodní lázni nebo ho nahradit jiným sladidlem. Můžete vyzkoušet třeba i stévii.

Jak zapéct pohanku s jablky
Propláchnutou pohanku dáme na 5 min vařit v poměru 1:1. Než se pohanka uvaří, nastrouhejte si na hrubo jablko a nakrájejte na menší kousky rozinky a vlašské ořechy.
Uvařenou pohanku sceďte a smíchejte spolu s kořením, jablky, rozinkami, vlašskými ořechy a mákem. Doslaďte podle chuti medem, který směs krásně spojí. Směs poté dejte do zapékacích misek a dejte péct na 180°C cca 20 min.
TIP: Pokud chcete zachovat v pohance co nejvíce živin, stačí pohanku na noc namočit a není třeba ji již převařovat.
Zdobení pohanky jablky
Pokud se vám líbí naše zapečená pohanka na sladko s jablkovými růžičkami, připravte si na ozdobení tenké plátky z rozkrojeného jablka (pro tvorbu jablkových růžiček je lepší mít kulaté zapékací misky, které vám usnadní práci). Naplňte zapékací misku do půlky směsí z pohanky a utlačte. Zapékací misku pak doplňte až po okraj. Postupně od kraje misky začněte zapichovat plátky jablek až do středu, jak vám to půjde. Poté pečte 20 min při 180°C.
TIP: Nejlepší recept na bulgur se zeleninou a fazolemi

Co uvařit z pohanky
Ještě nedávno jsme pohanky taky neměli zrovna v lásce, ale dali jsme jí šanci, protože je to potravina, kterou se jednou za čas opravdu vyplatí přidat do jídelníčku. Dnes z ní děláme všelijaké sladké i slané recepty, které jsou vynikající.
- Francouzské pohankové palačinky
- Sladká pohanková kaše s ovocem
- Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Recept: Zapečená pohanka na sladko s jablky
Ingredience
- 200 g uvařené pohanky
- 2 jablka
- 30 g JUMBO rozinek
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g máku
- 2 ČL skořice
- vanilka podle chuti
- 1 ČL citronove kůry
- 2 PL medu nebo jiného sladidla
Postup
- Propláchnutou pohanku dejte na 5 min vařit ve vodě v poměru 1:1.
- Nastrouhejte na hrubo jablko a nakrájejte na menší kousky rozinky a ořechy.
- Uvařenou a scezenou pohanku smíchejte s jablkem, rozinkami, ořechy a mákem.
- Přidejte skořici, vanilku, citrónovou kůru a med.
- Vše pořádně promíchejte a připravenou směs vložte do zapékacích misek.
- Směs utlačte, ozdobte plátky jablka a dejte péct na 20 min při 180 °C
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak uvařit pohanku na sladko?
Pohanku propláchněte a vařte ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1–1,5 dílu vody cca 5 minut. Poté nechte pohanku pod pokličkou odpočívat cca 20 min. Uvařenou pohanku smíchejte s nastrouhaným jablkem, mletou skořicí, medem a zakápneme citronovou šťávou. Pak směs zapečte v troubě.
Jak často můžu jíst pohanku?
Denní doporučení neexistuje. Pokud nemáte žádné zdravotní problémy s lomivostí cév, můžete pohanku jíst klidně několikrát týdně.
Co můžu udělat z pohanky?
Pohanku můžete použít všude tam, kde používáte jiné druhy obilovin, ať už jde o pečení nebo přípravu kaší, rizota, polévek, nákypů, salátů, pomazánek atd. Má univerzální použití. Navíc se dá připravit na slano i sladko.
Kolik pohanky na jednu porci?
V suchém stavu vystačí 50–80g pohankových krup na jednu porci.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?