Naposledy aktualizováno 24. 7. 2024 autorem Pavlína
Jistě to znáte — klid, víkend a hele — nečekaná návštěva za dveřmi. Jak je jen pohostit? V tomhle případě vás může zachránit jedině bábovka, která je oblíbenou a rychlou klasikou všech domácností. V tomto článku se podíváme na 6 nejlepších receptů na bábovku, které určitě musíte vyzkoušet.
Co je to bábovka
Bábovku asi nemusíme úplně představovat, tu zná snad každý. Ale kdyby se tu ocitl přece jenom nějaký ten začátečník, tak bábovka je tradiční pokrm, který vznikl na základě starých evropských receptů.
Jedná se o druh moučníku, který je často podáván jako sladký dezert ke kávě. Základem bábovky je kypřící prášek, máslo, cukr, a ve většině případů i vajíčka. Tato směs se následně dochucuje podle receptu a peče se v charakteristické formě, který dává bábovce její typický tvar.
TIP: Vyzkoušejte 10 nejlepších zdravých dezertů.
Tajemství dokonalé bábovky
Sice je bábovka jednoduchým receptem, ale je ještě jednodušší ji nějakým způsobem zkazit. Aby byla vaše bábovka opravdu dokonalá, dejte si pozor na několik věcí:
- Použijte kvalitní suroviny,
- máslo by mělo být měkké, ne rozpuštěné,
- pečte bábovku v předehřáté troubě na 165 stupňů, na vyšší stupně by mohla praskat,
- nikdy nepečte bábovku na horkovzdušný režim, mohla by se vysušit,
- před vyndáním vždy proveďte test špejlí.
Trik je také v tom, abyste dokázali bábovku dokonale vyklopit, aniž byste ji nějak poškodili. Ptáte se, jak na to? Bábovku nevyklápíme hned po upečení, ale počkáme alespoň 5 až 10 minut. Poté na povrch formy přiklopíme rovný talíř a bábovku vyklopíme.
Pokud se bábovce nechce, zchladíme druhý konec formy mokrými utěrkami. Tím se bábovka odlepí od stran a vyklopí se bez poškození.
5 nejlepších receptů na bábovku
Není bábovka jako bábovka. To, co je na tomhle klasickém receptu skvělé je, že existuje nespočet variant na recept a z obyčejné bábovky můžete mít ten nejneobyčejnější dezert!
Vyzkoušejte našich 6 nejlepších receptů na bábovku:
1) Ořechová bábovka
Recept na bábovku s ořechy patří mezi naše nejoblíbenější. Bábovka je vláčná, jednoduchá a rychlá. Na recept vám bude stačit špaldová mouka, mléko, lískové oříšky, vejce, olej a pár dalších ingrediencí. Slibujeme vám, že tuhle variantu nepečete naposledy.
2) Tvarohová bábovka
Pokud jste milovníky vláčných bábovek, pak je tento recept přímo pro vás. Recept na tvarohovou bábovku můžete připravit v klasické nebo i zdravější verzi. Jistotou je, že jsou obě výborné. Na recept budete potřebovat tvaroh, kokosový olej, vajíčka, pekanové ořechy, cukr, rozinky a pár dalších ingrediencí.
TIP: Zkuste bábovku trochu osvěžit a přidat do ní místo rozinek naše nejoblíbenější sušené mango, sušené meruňky, sušené datle.
3) Kefírová bábovka
Bábovka z kefíru je zaručená rychlovka! Budete potřebovat pouze kefír, olej, hladkou mouku a cukr. Výsledná bábovka je vláčná, voňavá a jistě bude chutnat každé návštěvě. Do kefírové bábovky doporučujeme přidat med, skořici nebo i nasekané ořechy.
TIP: Všechny druhy ořechů můžete pořídit na našem e-shopu.
4) Maková bábovka
Recept na makovou bábovku je rychlý, jednoduchý a vhodný i pro vegany. Bábovku pečeme bez cukru a vajec, ale za to s kopou máku! Navíc ji můžete vylepšit citronovou polevou. Maková bábovka je zdravá, budete na ni potřebovat pouze mák, špaldovou mouku, rostlinné mléko, javorový sirup a pár dalších ingrediencí.
5) Banánová bábovka
Máte doma přezrálé banány a nevíte, co s nimi? Pak je skvělým řešením banánová bábovka! Na tento recept budete potřebovat banány, mouku, vejce, mléko a kypřící prášek a výsledek je prostě vynikající. Banány bábovku skvěle osladí a můžete do ní přidat i skořici a nasekané pekany nebo vlašáky.
TIP: Co upéct z přezrálých banánů najdete v našem článku.
TIP: U nás na e-shopu najdete, jak pekanové ořechy, tak i ty vlašské.
6) Litá mandlová bábovka s čokoládou
Litá bábovka s čokoládou a mandlovou moučkou, která chutná po marcipánu je naprosto výborná a navíc extrémně jednoduchá na přípravu. Budete na ni potřebovat kombinaci polohrubé mouky a mandlové moučky, dále cukr, kokosový olej, čokoládu a pár dalších ingrediencí. Jen se dopředu připravte, že ji do pár hodin budete muset péct znovu, jen se po ní zapráší.
Často kladené dotazy:
Jak dlouho trvá příprava bábovky?
Čas přípravy bábovky se může lišit podle složitosti receptu, ale obvykle trvá kolem 10-15 příprava těsta a cca hodina pečení.
Jak dlouho vydrží bábovka čerstvá?
Bábovka zůstane čerstvá a chutná až 5 dní, pokud je správně uložena v uzavřené nádobě nebo fólii.
Můžu použít alternativní ingredience pro zdravější verzi bábovky?
Ano, můžete experimentovat s alternativními surovinami, jako je čekankový sirup nebo celozrnná mouka, pro zdravější variantu bábovky.
Jaké jsou nejběžnější chyby při pečení bábovky?
Nejběžnější chybou je používání horkovzdušného režimu trouby, což vede k vysušení bábovky.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?