Recept na domácí vanilkový extrakt nejen na pečení

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Také milujete chuť a vůni pravé vanilky? Vanilka dodává exotickou a výbornou chuť mnoha oblíbeným dortům a dezertům, které díky vanilce získají šmrnc. Možná už jste někdy vyzkoušeli umělé vanilkové aroma, které také uměle voní, ale chuť jídla moc nevylepší. Máme pro vás návod, jak si vyrobit domácí vanilkový extrakt, který ze dvou ingrediencí zvládne připravit každý za pár minut.

Vanilka: Co byste měli vědět o vanilkovém lusku

Název vanilka označuje vanilkový lusk, který se používá jako koření a je to plod exotické orchidejového rodu Vanilla. Existuje více než 100 druhů vanilky, ale pro potravinové účely je nejznámější a nejčastěji používaná vanilka pravá (Vanilla planifolia), která má původ ve Střední Americe a Mexiku. Z rostliny se využívají vanilkové lusky, které jsou dlouhé a obsahují malá semínka, která jsou nejvíce aromatická a plná chuti. Právě ty budete potřebovat pro domácí vanilkový extrakt. Kromě vanilinu obsahuje vanilkový lusk dalších 200 aromatických látek.

Domácí vanilkový extrakt - recept z vanilkového lusku
Domácí vanilkový extrakt – recept z vanilkového lusku

Co je vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je v tekuté formě plné vůně a chuti vanilky, který se používá pro dochucení sladkých pokrmů, cheesecaků, koktejlů nebo kávy. Vyrábí se z vanilkových lusků a alkoholu. Tento extrakt je nesmírně oblíbený v cukrářství a pečení díky svému výraznému vanilkovému aroma, které nesmí chybět v buchtách, dortech ani ve vánočním cukroví

Ten náš máte za pár minut hotový, budete potřebovat pouze dvě ingredience a vydrží vám několik měsíců.

Jaký je rozdíl mezi vanilkovým aroma a extraktem

Hlavní rozdíl mezi vanilkovým aromatem a vanilkovým extraktem spočívá v jejich původu a obsahu. Vanilkový extrakt je vyroben z vanilkových lusků, které jsou macerovány v alkoholu a během toho se z lusků uvolňují přirozené vanilkové látky, které dávají extraktu jeho charakteristickou chuť a vůni. 

Na druhou stranu vanilkové aroma neobsahuje skutečné vanilkové složky, jako jsou vanilkové lusky nebo vanilka, ale je vytvořeno kombinací různých chemikálií, které se pokoušejí napodobit přirozené vanilkové aroma. 

100 Kč sleva na první objednávku

Často nemá tak autentickou chuť a vůni jako skutečný vanilkový extrakt. Nejčastěji vyrábí ze syntetické vanilkové vůně vyráběné chemicky nebo také z kastorea, které je označení pro výměšky análních žláz bobrů, což může být pro mnohé velkým překvapením.

Vanilkové aroma vs. vanilkový extrakt
Vanilkové aroma vs. vanilkový extrakt

Výhody vanilkového extraktu

V mnoha receptech, ať už v raw dezertech, koláčích nebo vánočním cukroví najdete vanilku jako přísadu. Bohužel je často nahrazována nekvalitním vanilkovým aroma nebo vanilkovým cukrem, který ale tu správnou chuť nedodá a málokdy máme po ruce čerstvý vanilkový lusk.

?TIP: Vyzkoušejte naše 15 až 20 cm velké vanilkové lusky Bourbon z Madagaskaru.

Naštěstí tohle všechno může vyřešit vanilkový extrakt, který je trvanlivý a budete ho mít po neustále po ruce. Mezi hlavní výhody vanilkového extraktu také patří:

  • Intenzivní chuť a aroma: Vanilkový extrakt je známý svou bohatou a pronikavou vanilkovou chutí a vůní pravého vanilkového lusku. Přidá jemnost a lepší chuť dortů, koláčů, zmrzliny i pudinků.
  • Přírodní složky: Pokud použijete kvalitní vanilkový extrakt, bude obsahovat přirozené látky z vanilkových lusků. To znamená, že vás nepřivede do styku s umělými přísadami nebo chemikáliemi, které mohou vaše jídlo pokazit umělou chutí.
  • Zdravotní výhody: Vanilka obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před volnými radikály. Může také podporovat relaxaci a uvolnění díky svému příjemnému vonnému účinku, který dokáže navodit harmonii pro mysl i duši.
  • Univerzální použití a trvanlivost: Vanilkový extrakt lze použít v mnoha typech pokrmů, nejen v dezertech. Můžete ho přidat do nápojů, jako jsou káva, čaj nebo smoothie, a také do některých slaných jídel, jako jsou omáčky nebo marinády. Navíc vám vydrží i několik měsíců.

Proč vyrábět vanilkový extrakt doma?

Domácí výroba vanilkového extraktu má spoustu výhod. První z nich je kvalita. Kupované extrakty mohou o obsahovat umělá dochucovadla a konzervační látky, které ovlivňují chuť a kvalitu. Pokud si ho ale vyrobíte sami doma, přesně víte, co v něm je a máte jistotu, že jde o ryze přírodní produkt. Navíc si ho můžete dochutit podle svého. 

Další výhodou je cena. Kupovaný vanilkový extrakt je velmi drahým produktem a domácí výroba vás bude cenově výhodnější. Navíc si ho můžete vyrobit větší množství a máte rovnou skvělý dárek pro všechny kamarádky, co rády pečou.

Domácí vanilkový extrakt - recept z vanilkového lusku
Výroba vanilkového extraktu je jednoduchá

Jak vyrobit domácí vanilkový extrakt

Díky tomu, že budete mít domácí vanilkový extrakt vždy po ruce, budou vaše dezerty neodolatelné a voňavé. Pro domácí výrobu budete potřebovat několik vanilkových lusků, alkohol a čistou dobře těsnící lahvičku. 

Chuť vanilkového extraktu ovlivní především druh a množství vanilky a alkoholu, ale také doba louhování a pokojová teplota.

Jak vybrat kvalitní vanilkové lusky

Kvalitní vanilkové lusky jsou základ. Kvalitní vanilkový lusk třídy A poznáte tak, že je lusk ohebný a poddajný. My používáme vanilkové lusky Bourbon z Madagaskaru, které jsou velké 15 až 20 cm a mají velmi silnou vanilkovou chuť s nádechem sušeného ovoce. 

Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníme je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli

Výběr alkoholu

Použijte ideálně vodku jako alkohol s vysokým obsahem ethanolu, který bude sloužit jako extrakční médium. Volba alkoholu může ovlivnit konečnou chuť extraktu, proto se skvěle pro louhování hodí právě vodka.

Pokud nemáte rádi vodku, můžete vyzkoušet i jiné druhy alkoholu, jako například rum nebo brandy pro plnější chuť.

Postup výroby

Samotná výroba je velice jednoduchá. Stačí rozříznout vanilkové lusky a nakrájet je na menší kousky. Kousky lusků se pak společně s alkoholem vloží do čisté a dobře uzavíratelné lahvičky. Po uzavření ji skladujeme na temném místě po dobu 2 až 3 měsíců  občas lahvičku protřepeme.

Možné variace vanilkového extraktu

Pokud máte rádi experimentování, můžete zkoušet různé variace vanilkového extraktu. Například, místo vodky můžete použít rum pro bohatší a kořeněnější chuť. Můžete také kombinovat vanilkové lusky s jinými kořeními, jako je skořice nebo hřebíček. Takto si vytvoříte svou vlastní originální přísadu podle vaší chuti.

Variace vanilkového extraktu
Variace vanilkového extraktu

Jak dlouho nechat vanilkový extrakt louhovat?

Doba louhování vanilkového extraktu je na vás, ale obvykle se doporučuje nechat ho louhovat minimálně 2 až 3 měsíce. Během této doby se aroma a chuť vanilky zlepší a extrakt bude stále silnější a aromatičtější. Poté extrakt můžete přecedit přes plátěnou látku.

Jak skladovat domácí vanilkový extrakt

Optimální podmínky pro skladování domácího vanilkového extraktu zahrnují temnou, chladnou a suchou místnost. Skladujte ho v dobře těsnící uzavřené skleněné nádobě, abyste zachovali jeho chuť a aroma a aby se dovnitř nedostaly žádné znečišťující látky.

Kde všude využijete vanilkový extrakt?

Jak už víte, domácí vanilkový extrakt se hodí do všelijakých dezertů, koláčů a buchet, ale také do voňavé kávy či smoothie. My ho používáme v našich oblíbených receptech:

Domácí vanilkový extrakt - recept

Recept na domácí vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt dodává exotickou a výbornou chuť mnoha oblíbeným dortům a dezertům, které díky vanilce získají šmrnc. Máme pro vás návod, jak si vanilkový extrakt vyrobit doma za pár minut.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 5 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Česká
Dávka 250 ml

Ingredience
  

Postup
 

  • Vanilkové lusky podél rozřízněte napůl a nakrájejte na menší kousky.
  • Nakrájené vanilkové lusky vložte do připravené čisté nádoby a zalijte alkoholem.
  • Nádobu umístěte na tmavé a chladné místo a louhujte po dobu 2 až 3 měsíců.
Klíčové slovo vanilkový extrakt
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Jak dlouho trvá, než bude domácí vanilkový extrakt hotový k použití?

Vanilkový extrakt nechte louhovat alespoň po dobu dvou měsíců, než ho začnete používat. Lepší je ale nechat ho louhovat i více měsíců. Dlouhodobější louhování může vést k ještě lepším výsledkům.

Jak správně skladovat domácí vanilkový extrakt?

Extrakt by měl být skladován v temné, chladné a suché místnosti v těsně uzavřené skleněné nádobě. Během louhování ho občas lehce protřepejte.

Jak dlouho vydrží domácí vanilkový extrakt?

Správně skladovaný vanilkový extrakt je trvanlivý a používat ho můžete i několik let.

Je třeba použít čerstvé vanilkové lusky, nebo mohu použít sušené?

Čerstvé vanilkové lusky jsou obvykle doporučovány pro výrobu extraktu kvůli jejich vyšší kvalitě, ale můžete použít i sušené lusky, pokud jsou stále aromatické.

Mohou vanilkový extrakt používat těhotné ženy?

Ano, při pečení / vaření se alkohol odpaří. Není se tedy čeho bát.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2