Naposledy aktualizováno 24. 3. 2025 autorem lucie
Máte chuť na něco nostalgického, ale zároveň trochu jiného? Něco, co voní jako vzpomínky na dětství, ale jde s dobou? Připravte se na malou revoluci ve světě kynutého těsta! Pojďme si společně připravit jednoduché kynuté buchty s tvarohem, které jsou bez vajec.
Čím jsou nahrazené vejce
Nemáte doma vejce nebo máte dítě, které je na ně alergické? Tady přichází na scénu můj malý kulinářský trik – lněné semínko. Je to takový superhrdina v zástěře – nejen že perfektně nahradí vejce, ale přidá buchtám lehce oříškový nádech a spoustu živin.
Víte, co je na lněném semínku fascinující? Když ho namelete a smícháte s vodou, začne se dít něco magického. Vznikne želatinová konzistence, která funguje v těstě podobně jako vejce.

Muškátový oříšek – tajná ingredience našich babiček
Pamatujete si tu vůni, která se linula z babiččiny kuchyně, když pekla buchty? Ten charakteristický podtón, který jste nikdy nedokázali identifikovat? Ano, je to muškátový oříšek! Je to jako když do orchestru přidáte triangl – sám o sobě nenápadný, ale bez něj by skladbě něco chybělo. V našich buchtách stačí špetka, ale udělá divy.
Tvarohová náplň – umění v jednoduchosti
Když jsem byla malá, vždycky jsem chtěla tvarohové buchty, nenáviděla jsem, když jsem se omylem zakousla do makových (které dnes taky miluji, ale nejlépe v kombinaci s povidly). Dnes vím, že nejlepší tvarohová náplň je ta nejjednodušší – kvalitní tvaroh, trocha cukru, vanilka a špetka citronové kůry. Nic víc, nic míň.

Správné kynutí je základ
Kynuté těsto je jako teenager – potřebuje svůj čas a prostor. Nesnáší, když ho někdo popohání, a když mu dáte příliš mnoho pozornosti, může se „urazit“. Proto si na buchty vyhraďte volné dopoledne. Můžete u toho poslouchat podcast, číst knihu nebo prostě jen pozorovat, jak těsto pomalu kyne. Je to taková kulinářská meditace.

Mýty a fakta o kynutém těstě bez vajec
„Bez vajec to nebude držet!“ – Omyl! S správným poměrem ingrediencí drží těsto perfektně. „Budou tuhé!“ – Vůbec ne, právě naopak. Lněné semínko dodává úžasnou vláčnost. „To nemůže být ono!“ – Ochutnejte a přesvědčte se. Většina lidí rozdíl nepozná.¨
Není tvaroh jako tvaroh
Pozor, na náplň používejte tvaroh ve staniolu, pokud použijete jiný, je možné, že náplň bude příliš tekutá. Když jiný nemáte, tak to lze zachránit – přidejte do buchet třeba chia semínka. Tak jsem to udělala několikrát i já.
Tipy na dokonalé buchty
- Lněné semínko vždy čerstvě namelte – má tak nejlepší pojivové vlastnosti.
- Buchty v pekáčku skládejte tak, aby se lehce dotýkaly – při kynutí se spojí.
- Používejte tvaroh ve staniolu, jen tak budete mít jistotu, že se vám bude s náplní pracovat dobře.
Skladování
Buchty vydrží při pokojové teplotě 2-3 dny, v lednici až 5 dní.
Často kladené otázky
Proč moje buchty nevykynuly?
Nejčastější příčinou je příliš horké nebo studené mléko v kvásku. Mělo by být vlažné jako dětská koupel.
Můžu použít jiný typ mouky?
Ano, ale polohrubá nebo celozrnná mouka může ovlivnit nadýchanost buchet.
Jak poznám, že jsou buchty správně upečené?
Buchty by měly být po upečení zlatavé.

Recept: Nadýchané kynuté buchty s tvarohem bez vajec
Ingredience
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 ml rostlinného oleje
- 50 g krupicového cukru
- 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného
- 10 g vanilkového cukru
- 2 lněná vejce 2 lžíce mletého lněného semínka + 6 lžic vody
- 5 g soli
- 2 g muškátového oříšku
- Kůra z poloviny citronu nejlépe bio
- 80 g másla na dokončení
Náplň
- 250 g tvarohu ve staniolu
- 40 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- Citronová kůra volitelné
Postup
- V míse vytvoříme z mouky důlek, přidáme rozdrobené droždí, vanilkový cukr a vlažné mléko. Promícháme a necháme 35-40 minut odpočívat pod utěrkou.
- Do vykynutého kvásku přidáme všechny zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu kynout.
- Smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
- Těsto rozdělíme na 20 dílů, každý rozplácneme, naplníme tvarohem a uzavřeme.
- Buchty namáčíme v rozpuštěném másle a skládáme do pekáčku. Necháme 1,5 hodiny kynout.
- Pečeme při 180°C 25-30 minut dozlatova.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?