Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Máte rádi sladké začátky dne? Pak by sladká pohanková kaše na snídani mohla být to pravé ořechové přesně pro vás. Je bezlepková, rychlá na přípravu, plná vlákniny, minerálů a bílkovin. Dá se připravit na mnoho způsobů podle toho, co máte nejradši. A navíc vás zasytí na celé dopoledne. My jsme si ji udělali s ovesným mlékem a lyofilizovanými jahodami.

Proč dělat kaši zrovna z pohanky

Pokud jste se už přejedli ovesné kaše, určitě stojí za zkoušku kaše z pohanky. Má nízký glykemický index, takže je vhodná třeba při hubnutí nebo při cukrovce. Díky pozvolnému uvolňování cukru do těla budete mít více energie a nebudete hned hladoví.

TIP: Milujete pohanku? Vyzkoušejte naše pohankové palačinky!

Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem
Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Jaké má pohanka výhody

Pohanka jako taková má opravdu spoustu výhod. Patří mezi superpotraviny, i když není u mnoha lidí zrovna oblíbená. Jaké má pohanková kaše výhody?

  • Je bohatá na vitamíny a minerály,
  • má vysoký obsah vlákniny,
  • je dobrý zdroj bílkovin a antioxidantů,
  • má protizánětlivé účinky,
  • je přirozeně bezlepková,
  • má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.

TIP: Ochutnejte také sladkou kaši z quinoy, kterou si určitě zamilujete!

Jak se dělá sladká pohanková kaše na snídani

Sladká pohanková kaše na snídani chutná moc dobře na spoustu způsobů a můžete ji připravit přesně podle vašeho gusta. Nejčastěji se používá pohanka lámanka, kterou stačí jen krátce povařit ve vodě či mléce.  Pohanková kaše se dá ale připravit i z pohankových krup.

Voda, nebo mléko aneb v čem vařit pohanku

Nevíte, v čem vařit pohanku na kaši? Na výběr toho máte spoustu. Nám chutná pohanková kaše na snídani vařená v mléce (nejraději používáme rostlinné), protože mléko pohance přidá jemnou a lehce nasládlou chuť. Rostlinná mléka navíc neobsahují laktózu, která spoustě lidem nemusí na lačný žaludek dělat dobře. 

100 Kč sleva na první objednávku

Můžete však pohanku uvařit i ve vodě a pár lžic sušeného mléka přidat pro zjemnění až po dovaření Výborná je varianta s kokosovým mlékem, která dodá trochu exotické chuti.

TIP: Rostlinné mléko lze snadno připravit i doma a my pro vás máme ty nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů.

Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem
Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Jak osladit pohankovou kaši

Někdy není třeba ani kaši nějak doslazovat v závislosti na zvolených ingrediencích. Pokud se vám ale kaše zdá málo sladká, nic nezkazíte lžičkou medu. Ten však přidávejte, až když kaše trochu vychladne, aby si med zachoval všechny vitamíny. 

Na výběr máte kromě medu i spoustu sirupů a alternativních sladidel, jako je například čekankový, datlový nebo javorový sirup.

Co použít na dochucení

Za nás je skořice univerzální ingrediencí pro sladké recepty, ale pokud se nebojíte změny, vyzkoušejte třeba hřebíček nebo fenykl. A jestli si chcete kaši z pohanky obohatit o exotický nádech, sáhněte po voňavé vanilce nebo vanilkovém extraktu. Další možností je třeba kakao, karob nebo kvalitní hořká čokoláda (my máme rádi hlavně tu belgickou). Pro ovocnější a šťavnatější chuť můžete přidat i trochu domácí marmelády. 

TIP: Vyzkoušejte také náš recept na falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky

Skladem 42 Kč
Pohanka světlá lámanka je oblíbená surovina v každé kuchyni s jemnou, oříškovou chutí, která najde široké využití v kuchyni. Oproti tmavé pohance, která se praží, má světlá pohanka jemnější chuť a je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Můžete ji použít jako přílohu k masu a zelenině, přidat do polévek nebo z ní připravit pohankovou kaši, kterou lze obohatit o ovoce, ořechy a med.
Skladem 89 Kč
Křupavé kousky jahod plné chuti. Takové jsou naše mrazem sušené jahody. Jsou čistě přírodní, neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Skladem 199 Kč
Milujete kvalitní, hořkou čokoládu? Tak to musíte vyzkoušet naše mandlové máslo s 70% hořkou čokoládou. Toto čoko-máslíčko jsme namíchali v poměru 80% nasucho pražených mandlí a 20% hořké 70% čokolády a zaručeně si na něm pochutnají všichni mlsouni. Je přirozeně bezlepkové, neobsahuje palmový olej nebo jiné příměsi. Máslo je namleto do lahodné, jemné konzistence, aby bylo pěkně tekuté. Vyrábíme jej častěji po menších várkách, abychom zajistili maximální čerstvost. Mandlové máslo s čokoládou se hodí především do ranních kaší, do smoothie, na chleba nebo jen tak samotné na lžičku.

S čím kaši podávat

Ať už je vaše kaše na snídani z čehokoliv, nejlepší variantou je přidat k ní čerstvé ovoce, které vašemu tělu dodá spoustu vitamínů. Nemusíte se držet jen klasiky, jako jsou jablka, banány nebo borůvky. Pohanková kaše s mangem nebo ananasem vás ráno osvěží a přidá exotický nádech.

Jenže ne vždy je ovoce po ruce. V takovém případě využijte ovoce sušené, se kterým bude pohanková kaše vynikající. Můžete zvolit také lyofilizované ovoce, které si zachovává vlastnosti jako čerstvé. Které ovoce máme na sladké pohankové kaši rádi my?

Další skvělou ingrediencí jsou i ořechy a semínka, která obsahují zdravé tuky a dodají kaši křupavý element. My jsme si na pohankovou kaši přihodili pár mandlí, ale skvěle chutnají také kešu ořechy nebo pekany.

Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Máte rádi sladké snídaně? Pak vám zachutná sladká pohanková kaše. Je bezlepková, plná živin, pořádně vás zasytí a je rychlá na přípravu.
Celková doba 15 minutes
Chod Snídaně
Kuchyně Česká
Dávka 1 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • V menším hrnci přiveďte mléko k varu.
  • Přisypte pohanku a míchejte, dokud pohanková kaše nezhoustne.
  • Následně hrnec sundejte z plotny, přidejte med, skořici a nechte zhruba 10 minut odstát.
  • Pak si pohankovou kaši dozdobte nasekanými mandlemi a lyofilizovanými jahodami nebo jiným ovocem, které máte rádi.
Klíčové slovo kaše z pohanky, pohanková kaše, sladká pohanková kaše
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Na co je dobrá pohanková kaše?

Pohanková kaše je pro tělo prospěšná hlavně kvůli samotné pohance, která obsahuje rutin. Ten pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Pohanka tak pomáhá udržet zdravé srdce.

Jak se připravuje pohanková kaše?

Pohanku nasypeme do jemně osoleného vroucího mléka nebo vody, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod pokličkou. Kaši posypeme skořicí a přidáme ovoce, oříšky či ořechové máslo a marmeládu dle preferencí.

Jak často mohu jíst pohanku?

Doporučené denní dávky neexistují. Pokud nemáte žádný zdravotní problém s cévami, neměla by být konzumace pohanky nijak nebezpečná. Největší množství rutinu se u pohanky nachází v nati, zrnka (semena) obsahují asi 20 mg rutinu na 100 g. 

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin