Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Anežka
Pokud byste se nás zeptali, který recept na zdravé vánoční cukroví máme nejraději, odpověděli bychom bez váhání: Plněné ořechy! A to nejen proto, že se Ochutnej Ořech jmenujeme. I kdyby tohle cukroví mělo tvar kaštanů, pořád by pro nás bylo tím nejlepším. Proč?
Lahodný krém z vlašských ořechů v kombinaci s dokonalou chutí suché skořápky z celozrnné mouky, kokosového oleje a vlašských ořechů se rozplývá na jazyku. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.
Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?
Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).
Obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).
Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.
Tip: Znáte všechny fakta o vlašských ořechách? Přečtěte si na blogu.
Těsto na plněné ořechy
My jsme těsto připravili z celozrnné špaldové mouky a kokosového oleje. Pokud nemáte doma špaldovou mouku, můžete použít i jinou celozrnnou mouku dle vaší preference. Ti, co nemají rádi kokosový olej, mohou použít jiný rostlinný olej, popřípadě i máslo. Do těsta jsme přidali namleté vlašské ořechy a osladili jsme ho javorovým sirupem. Pokud se vyhýbáte sirupům, můžete použít například stévii.
Pokud chcete ořechy spíše tmavé, můžete do těsta přidat pár lžic kakaa. My jsme si těsto rozdělili, do poloviny jsme přidali kakao a druhou nechali světlou.
Vypracované těsto dejte do ledničky odpočinout alespoň na jednu hodinu. Formičky není potřeba vymazávat, a tak je pouze naplňte těstem a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme 10 minut a po zchladnutí opatrně vyklopte z formiček. Pokud budete ořechy vyrábět z kokosového oleje, buďte při vyklápění obzvlášť opatrní. Ořechy se sice vyklápějí lehce, ale jsou křehčí než třeba z másla.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Krém z vlašských ořechů
Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.
Ti, co mají rádi kakao, mohou jej přidat do krému. My jsme si stejně jako v případě těsta polovinu oddělili a přidali pár lžic kakaa do jedné části.
Tip: Ořechy při dietě – ano či ne? Dozvíte se v dalším článku.
Plnění vánočních ořechů
Vzhledem k tomu, že jsme měli vždy dvě varianty těsta a dvě varianty krému, spojovali jsme vždy světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem. Díky tomu jsme vytvořili líbivou kombinaci, která skvěle vypadá na talíři. Jak je ale budete plnit vy, to je jen na vás.
PS: Pokud máte rádi kakao, neváhejte ho přidat do těsta i do krému
FAQ – Nejčastější otázky
Jsou vlašské ořechy zdravé?
Titul jedné z nejzdravějších potravin nemají vlašské ořechy jen tak. Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (další v Top 10 jsou třeba pekanové a lískové ořechy, borůvky, brusinky či fazole).
Jaké má nutriční hodnoty vlašský ořech?
Obsahuje 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitamíny E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály (hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor).
Jak uskladnit vlašské ořechy?
Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze ideálně v šuplíku na zeleninu. Mleté vlašské ořechy i jádra je možné také zamrazit v sáčku.
Kolik vlašských ořechů potřebuji abych měl 1 kg loupaných jader?
Na 1 kg ořechů připadne okolo 30 dkg jader.
Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?
Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).
Jak připravím krém do plněných ořechů?
Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.
Čím mohu nahradit javorový sirup v receptu na plněné ořechové cukroví?
Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem.
Opravdu vlašské ořechy podporují zdraví srdce?
Ano. Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.
Tipy na další zdravé vánoční recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept: Nejlepší vosí hnízda bez cukru
- Recept na zdravé medové perníčky
- Recept na luxusní vanilkové rohlíčky bez cukru
- Jednoduchý recept na zdravé kokosové kuličky alá Raffaello
- Zdravá tvarohová vánočka (low-carb)
Recept: plněné vánoční ořechy
Ingredience
Těsto
- 160 g špaldové mouky
- 85 g kokosového oleje
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1-2 lžíce javorového sirupu
- voda
- sůl
Krém
- 20 g kokosového oleje
- 50 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1-2 lžíce rumu
- lzička citronové šťávy
Postup
- Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto
- Necháme odležet v ledničce alespoň 1 hodinu
- Formičky není potřeba vymazat, pouze naplníme těstem a vyskládáme na plech
- Pečeme na 175 stupňů po dobu 10 minut
- Po zchladnutí vyklopíme
- Všechny ingredience na krém rozmixujeme dohromady
- Ořechy slepíme a skladujeme v ledničce či na balkóně v krabici
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?