Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína
Pokud milujete rychlé a jednoduché recepty, máme pro vás tip na netradiční a orientální rizoto, které si zamiluje každý, kdo miluje indickou kuchyni. Indická curry rýže je něco mezi indickým curry a rizotem.
Kokosová chuť v kombinaci s krémovostí rizota dělají z tohoto receptu jedno z našich nejoblíbenějších vegetariánských jídel. Curry rýži si budeme připravovat v tlakovém hrnci (multicooker, instant pot, papiňák), ale můžete si recept přizpůsobit, pokud papiňák nemáte.
TIP: Recept na dokonalou veganskou kormu
Proč vařit v tlakovém hrnci
Tlakový hrnec, papiňák nebo multicooker. V angličtině pro tyto hrnce najdete také označení instant pot. Suroviny a potraviny si při vaření v tlakovém hrnci zachovají většinu svých chuťových, aromatických i nutričních vlastností, navíc ušetříte čas a náklady za energie. Dnes najdete v nabídce řadu elektrických tlakových hrnců, které jsou bezpečnější a jednodušší na vaření než tradiční papiňák.
Výhody vaření v tlakovém hrnci
- Rychlost: Tlakový hrnec umožňuje rychlejší vaření potravin, protože zvyšuje teplotu vaření nad bod varu vody. To zkracuje dobu vaření až o 70 %, a to se vyplatí, ne?
- Úspora energie: Díky kratší době vaření v tlakovém hrnci spotřebujete méně energie než při vaření na otevřeném ohni nebo v troubě. Tím šetříte energii a peníze.
- Zachování chuti a barvy: Jelikož se potraviny vaří pod tlakem zachovávají si intenzivnější chuť a barvu. To zlepšuje celkovou prezentaci a chuť jídla.
- Méně zápachu: Při vaření v tlakovém hrnci produkujete méně zápachu. Pokud vaříte indické jídlo, tak to velmi oceníte.
- Všestrannost: Tlakový hrnec lze použít pro širokou škálu pokrmů, včetně polévek, dušeného masa, rýže, zeleniny a dokonce i dezertů.
- Čistota: Tlakový hrnec je uzavřený systém, což znamená, že při vaření dochází k méně rozstřikování a znečištění kuchyně.
Indické rizoto z kokosového mléka
Indické curry rizoto je pokrm, který kombinuje klasické prvky indického curry s krémovou konzistencí italského rizota. Nejčastěji se připravuje z:
- Rýže: Arborio rýže nebo jiný druh krátkozrnné rýže je ideální na rizoto díky její schopnosti absorbovat tekutiny a uvolňovat škrob, což vytváří krémovou texturu.
- Zeleniny: Můžete použít jakoukoliv kombinaci zeleniny, a to mrkev, celer, papriky, hrášek, brokolice nebo květák.
- Curry koření či curry pasta: Směs koření, bylin a chilli, dodává pokrmu výraznou chuť a vůni.
- Zeleninového vývaru a kokosového mléka: Kombinace zeleninového vývaru a kokosového mléka dodává rizotu bohatou a krémovou chuť.
- Cibule a česneku: Cibule a česnek je základ téměř každého indického jídla a tady to nebude výjimkou.
- Cizrna či jiný zdroj proteinu: My do curry rýže přidáváme tradiční cizrnu, ale můžete zvolit i jiný zdroj proteinu, jako je tofu nebo kuřecí maso, pokud nejste vegetariáni.
- Olej: Nejraději v indické kuchyni používáme kokosový olej nebo ghee. Kokosový olej volte, pokud chcete připravit zcela veganskou variantu tohoto pokrmu.
- Koření: V indické kuchyni se používá velká škála koření, například kardamom, hřebíček, skořice, římský kmín, koriandr či kurkuma.
Cizrna vám nestačí? Přidejte tofu nebo kuřecí maso
Pokud si hlídáte příjem bílkovin a potřebujete jídlo s vysokým obsahem proteinu, do indického curry se skvěle hodí tofu, tempeh nebo kuřecí maso. Všechny varianty si připravte na pánvy a přidejte je na curry až při podávání.
S čím indické rizoto podávat
Indické rizoto je skvělé samo o sobě, ale my ho milujeme s nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a chili papričkou. Můžete ho ale podávat i se salátem, indickým chlebem naan nebo vařenou zeleninou.
Jak připravit indickou curry rýži bez tlakového hrnce
Postupujte podobně jako v přípravě klasického rizota. Nejprve si orestujeme římský kmín, poté cibuli, česnek spolu s dalším koření. Poté přidáme rýži a postupně za stálého míchání přiléváme vývar do rýže, aby se uvolnil škrob.
Když je rýže téměř uvařená, přidá se zelenina a směs se vaří, dokud není zelenina měkká. Na závěr se přidá kokosové mléko, dochutí limetkou, dozdobíme chilli papričkami a podáváme s čerstvým koriandrem a jarní cibulkou.
Jak dlouho můžete skladovat rizoto v ledničce
V ledničce ho skladujte v hermeticky uzavřené nádobě a vydrží vám 4 až 5 dní.
Můžu indickou curry rýži zmrazit?
Ano, toto jídlo je skvělé i na zamražení. Po vychladnutí přendejte curry rýži do nádoby vhodné do mrazáku a vydrží vám v mrazáku až 3 měsíce. Při ohřevu nejprve nechte volně v pokojové teplotě jídlo rozmrazit a až poté jídlo ohřejte v mikrovlnce nebo v kastrolku.
TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto
Jednoduchá indická curry rýže
Ingredience
- 2 lžíce kokosového oleje nebo ghee,
- 1 a 1/2 šálku nasekané cibule,
- 2 lžičky nasekaného česneku,
- 2 lžičky nasekaného zázvoru,
- 2 lžičky mletého koriandru,
- 1 a 1/2 lžičky římského kmínu,
- 1/2 lžičky garam masala,
- 1/2 lžičky mleté kurkumy,
- 1 šálek vývaru,
- 1 šálek kokosového mléka,
- 1 a 1/4 šálku cizrny z konzervy,
- 1 šálek arborio rýže,
- 2 PL šťávy z limetky.
K podávání:
- 2 lžíce nasekaného koriandru,
- Jarní cibulku, nakrájenou,
- 1 chili papričku, nakrájenou (pálivost dle vaší preference).
Postup
- V tlakovém hrnci orestujte na kokosovém oleji či ghee římský kmín.
- Po 2 až 3 minutách přidejte cibuli, česnek a zázvor. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Vypněte restování a vmíchejte koření.
- Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu a arborio rýži. Rýže by měla být ponořená. Poté zavřete papiňák a zapněte ho na vysoký tlak a nastavte časovač na 8 minut.
- Po skončení časovače vypněte papiňák a nechte z něj přirozeně uvolnit tlak.
- Otevřete tlakový hrnec, promíchejte směs a dochuťte limetkovou šťávou.
- Podávejte s nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a nakrájenou chilli papričkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?