Jak správně uvařit rýži – v hrnci, mikrovlnce, troubě i rýžovaru

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Rýže je jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pokrmů na světě. Když ji správně uvaříte, dovedete každý oběd nebo večeři k dokonalosti. Tady na ochutnejorech.cz se dozvíte, jakými způsoby rýži vařit, aby i obyčejné rizoto chutnalo jako z restaurace s Michelinskou hvězdou.

Pojďme se podívat, jak správně uvařit rýži v troubě, mikrovlnce, hrnci i rýžovaru, podíváme se na to, jak udělat dokonalou rýži se sáčkem i bez sáčku.

Jak správně uvařit rýži

Co je třeba před vařením rýže?

Před tím, než začnete rýži vařit, musíte si vybrat druh rýže, a to v závislosti na tom, co se chystáte vařit. Potom už jen nezapomeňte rýži důkladně propláchnout.

Výběr rýže

Existuje mnoho různých druhů rýže, a každý z nich se může lišit v chuti, konzistenci i trvanlivosti. Nejpopulárnější typy rýže jsou:

  • Bílá rýže – nejčastější a nejznámější druh rýže, která se používá v mnoha různých kuchyních po celém světě. Po odstranění slupky má bílá rýže jemnou a neutrální chuť.
  • Hnědá rýže – rýže s neodstraněnou slupkou, která je bohatší na živiny než rýže bílá. Má oříškovou chuť a lehce křupavou texturu.
  • Jasmínová rýže – aromatická rýže, která se původně pěstovala v Thajsku. Má jemnou vůni i chuť a používá se hlavně v jihovýchodní Asii.
  • Basmati rýže – aromatická rýže původem z Indie a Pákistánu. Typická jsou pro ni dlouhá zrnka a oříšková chuť.
  • Arborio rýže – rýže s kulatými zrny používaná k přípravě italského rizota. Má vysoký obsah škrobu, díky čemuž se rizoto zahušťuje.
  • Sushi rýže – krátkozrnná rýže s lepkavou texturou ideální na přípravu japonského sushi.
  • Černá rýže – rýže s tmavou slupkou je bohatší na živiny než bílá rýže. Má oříškovou chuť a své místo má hlavně v asijské kuchyni.
jak se vaří rýže

Propláchnutí rýže

Před vařením musíte rýži důkladně propláchnout pod tekoucí vodou, abyste ji zbavili nečistot a škodlivých látek. Můžete ji také nechat ve vodě namočenou po dobu 30 minut a následně ji opláchnout.

Následuje pak jednoduchý proces vaření, který tvoří pouze pár kroků. Dodržujte především správný poměr mezi rýží a vodou a správný postup vaření podle druhu rýže. S těmito informacemi připravíte vynikající přílohu k vašim oblíbeným jídlům.

100 Kč sleva na první objednávku

Nejoblíbenější způsob, jak uvařit rýži: Vaření ve vodě

Vaření rýže ve vodě představuje nejoblíbenější způsob přípravy rýže. Je totiž velmi jednoduchý, což dokládá následující postup:

  • Vezměte hrnec a vložte do něj rýži.
  • Přidejte vodu v poměru 2:1 (2 šálky vody na 1 šálek rýže).
  • Přidejte trochu soli.
  • Vložte na sporák a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne voda vařit, snižte teplotu a nechte rýži vařit po dobu 18-20 minut.
  • Poté, co je rýže hotová, nechte ji chvíli odstát pod pokličkou.

Ohřívání rýže z hrnce

Pokud si chcete rýži druhý den ohřát, zalijte hrnec s rýží trochou vody. Ohřívejte ji pod pokličkou na mírném ohni za častého míchání.

jak uvařit rýži

Vaření rýže v troubě

Pokud se chcete vyhnout nežádoucímu připálení nebo vzniku kašovité hmoty, dejte rýži vařit do trouby. Tímto způsobem je nejvhodnější vařit rýži jasmínovou nebo basmati. Jak se vaří rýže v troubě:

  • Elektrickou troubu si rozehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.
  • Propláchnutou rýži vložte do pekáče. Zalijte horkou vodou (2 šálky vody na 1 šálek rýže), osolte a pokapejte 1 lžící oleje.
  • Přiklopte víkem a duste 30-35 minut.
  • Před podáváním rýži promíchejte.

Jak udělat rýži v rýžovaru

Vaření rýže v rýžovaru patří k dalším populárním způsobům. Rýžovar dokáže rýži uvařit přesně podle potřeby a umožňuje vám přidat další ingredience jako třeba koření či bylinky. Jak uvařit rýži v rýžovaru?

  • Připravte si rýžovar a přidejte do něj takové množství rýže, které je uvedéné v návodu k vašemu konkrétnímu rýžovaru.
  • Přidejte vodu a následně zapněte rýžovar.
  • Po uvaření rýže vypněte rýžovar a nechte ji chvíli odpočinout pod pokličkou.
  • Přidat můžete koření nebo bylinky, které dodají vaší rýži specifickou chuť.

Tip: Stejně jako rýžovar funguje i tlakový hrnec a rýži můžete stejným způsobem vařit i v něm.

Skladem 119 Kč
Sušená petržel je velmi často přidávána do polévek a vývarů, smetanových a houbových omáček, sekaných i dušených mas, nádivek nebo salátů. Petržel má sama o sobě nasládlou, intenzivní chuť a silně aromatickou vůni. Naťová odrůda petrželky, kterou najdete v tomto balení, je vhodná pro přípravu teplých pokrmů, protože má intenzivnější aroma a lépe tak snáší tepelnou úpravu.
Skladem 99 Kč
Rozmarýn je dřevitý keř a jeho jehličky se používají jako koření. Má velmi specifickou, osvěžující a aromatickou chuť. Nejčastěji se přidává k jehněčímu, telecímu a drůbežímu masu, k pečeným rybám nebo do rajských omáček. Rozmarýn navíc zajímavě dochutí různé saláty, nádivky, sýrové pokrmy nebo těstoviny. Je důležitou součástí oblíbeného provensálského koření.
Skladem 99 Kč
Tymián je aromatická bylina s intenzivní, nasládlou chutí i vůní. Jedná se o koření ze sušených větviček, listů a květů tymiánu. Jeho výrazná chuť vynikne nejen při přípravě tradičních masových pokrmů, omáček, nádivek, paštik, sýrů nebo bylinkových másel. Tymián se navíc v kombinaci s oreganem a bazalkou velmi často používá na pizzu nebo těstoviny.

Vaření rýže v mikrovlnné troubě

Vaření rýže v mikrovlnné troubě je také skvělým způsobem, jak rýži rychle a snadno připravit. Jak se vaří rýže v mikrovlnce:

  • Připravte si nádobu vhodnou do mikrovlnky a nasypejte do ní rýži.
  • Přidejte vodu v poměru 2:1 (2 šálky vody na 1 šálek rýže).
  • Zakryjte nádobu víkem nebo pokličkou a vložte do mikrovlnné trouby.
  • Vařte rýži na vysokém stupni výkonu po dobu 12-15 minut.
  • Po cinknutí mikrovlnky, nechte rýži odstát.

Ohřívání rýže v mikrovlnné troubě

Chcete-li uvařenou rýži znovu ohřát v mikrovlnné troubě, vložte ji opět do vhodné misky a navrch pokapejte trochou vody. Před ohříváním přes ni přehoďte vlhký papírový ručník, díky němuž zabráníte vysušení.

Jak uvařit rýži v rýžovaru
K rýži je vynikající seitan

Jak vařit rýži v pytlíku

Vaření rýže v pytlíku patří k nejjednoduššímu způsobu vaření, i když všichni se schodneme, že rýže z pytlíku nepatří většinou k těm nejlepším. Jak uvařit rýži v pytlíku?

  • Sáček s rýží nejprve důkladně propláchněte.
  • Vložte ho do osolené vroucí vody (1 sáček/1 l vody).
  • Sáček s rýží vařte pod pokličkou na mírném plameni 14 – 17 minut, dokud rýže nezměkne.
  • Sáček vytáhněte z vody a přebytečnou vodu nechte odkapat například v sítku.
  • Po odkapání sáček opatrně roztrhněte, ať se neopaříte a můžete rýži servírovat.

Co dělat s příliš mokrou nebo suchou rýží?

Pokud je vaše rýže příliš mokrá, nechte ji déle odstát nebo ji dejte na pár minut na pánvičku, aby se voda odpařila. Pokud je rýže naopak příliš suchá, zalijte ji trochou vody a krátce povařte.

Podávání rýže

Rýži můžete podávat jako přílohu k mnoha jídlům. Když rýži dochutíte bylinkami nebo kořením, můžete si ji dát klidně samotnou. Rýže bývá často také součástí salátů nebo pokrmů jako jsou sushi nebo risotto.

Jestli máte rádi zahraniční kuchyni, doporučujeme rýži podávat k indickému nebo thajskému kari, na němž si pochutnají i vegani.

Jak rýži skladovat

Správné skladování rýže je klíčové pro zachování její kvality a chuti. Rýži uchovávejte nejlépe na suchém a tmavém místě. Pokud rýži vystavíte vlhkosti nebo světlu, bude to mít zásadní dopad na její chuť a kvalitu.

Často kladené dotazy

Může se rýže vařit ve slané vodě?

Ano, ale je důležité dodržet správný poměr mezi vodou a solí. Obvykle se přidává 1/2 lžičky soli na 1 litr vody.

Jaké koření je vhodné přidat do rýže?

Do rýže se hodí mnoho koření. Ideální je kari, kurkuma, tymián, koriandr nebo hřebíček.

Jaký je správný poměr mezi rýží a vodou?

Správný poměr mezi rýží a vodou se liší podle druhu rýže. Obecně však platí, že poměr by měl být 2:1.

Jak dlouho by měla rýže po vaření odpočívat?

Po dovaření by měla rýže odpočívat 5-10 minut pod pokličkou.

Jak vařit rýži v sáčku?

Sáček s rýží vařte v hrnci s vodou. 1 sáčku by měl odpovídat 1 litr vody.

Jak dlouho trvá vaření rýže v sáčku?

Vaření rýže v sáčku trvá většinou 18 až 20 minut, ale čas se může lišit v závislosti na typu rýže a množství, které vaříte.

Můžu rýži v sáčku vařit v mikrovlnné troubě?

Ne, rýži v sáčku byste neměli vařit v mikrovlnné troubě. Sáček by se mohl roztavit a způsobit požár.

Jaký druh rýže je nejlepší na sushi?

Na sushi se nejčastěji používá japonská rýže, která je lepkavá a má specifickou chuť.

Jak dlouho se vaří rýže v mikrovlnce?

Rýže se v mikrovlnce vaří 12-15 minut.

Jak dlouho se vaří rýže v troubě?

Rýže se v troubě vaří 30-35 minut.

Jak dlouho se vaří rýže?

Rýže se vaří 18-20 minut.

Jak dlouho se vaří rýže v pytlíku

V pytlíku se rýže vaří 14 – 17 minut.

Jak uvařit rýži basmati?

Rýži basmati můžete uvařit v rýžovaru, v mikrovlnce, v hrnci nebo v troubě.

Jak správně uvařit jasmínovou rýži?

Jasmínovou rýži můžete uvařit v rýžovaru, v mikrovlnce, v hrnci nebo v troubě.

Kolik vody na jeden hrnek rýže?

Na jeden hrnek rýže dáváme standardně 1,5 hrnku vody. Záleží ale na způsobu vaření rýže.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4