Naposledy aktualizováno 23. 7. 2024 autorem Pavlína
Celozrnná mouka a její druhy
Celozrnná mouka je mouka, která vzniká mletím všech částí obilného zrna – vnějších obalů, vnitřní moučné části i klíčku. Obsahuje tak celé zrno včetně všech jeho živin i vlákninu. Takto se mouka vyráběla po celou svou historii až do 19. století, kdy se začala vyrábět mouka bílá. Jaké máme její druhy?
Pšeničná celozrnná mouka
Mezi nejrozšířenější druhy patří pšeničná celozrnná mouka. Můžete ji použít všude tam, kde jste zvyklí dávat mouku bílou. Vaše buchty, koláče, domácí pečivo tak obohatíte o cenné látky a můžete mlsat s čistým svědomím.
Žitná celozrnná mouka
Další druh, který stojí za vaši pozornost je žitná celozrnná mouka. Pokud ji chcete vyzkoušet, měli byste vědět, že obsahuje nižší množství lepku a tak hůře kyne. Skvěle se ale hodí k pečení domácího chleba ve formě a jestli si troufáte, zkuste si založit vlastní žitný kvásek, který vaše pečení vystřelí na úplně jinou úroveň.
Ječná celozrnná mouka
Z ječné celozrnné mouky si můžete vykouzlit výtečné lívance, které budou krásně nadýchané a ještě budou obsahovat spoustu vitamínů B.
Ovesná celozrnná mouka
Ovesnou celozrnnou mouku můžete zase přidat do různých sušenek či korpusů, krásně ji schováte i do karbanátků nebo zeleninových placiček a jídlo tak bude výživnější. Obsahují totiž spoustu vlákniny a velké množství vitamínů.
Špaldová celozrnná mouka
Velice oblíbenou celozrnnou moukou je mouka špaldová. Špalda je původně nešlechtěný druh pšenice a obsahuje více bílkovin i minerálních látek. Chová se stejně jako bílá mouka a proto je velice snadné použít v receptech místo bílé mouky. Výborné jsou například housky ze špaldové mouky. Recept na ně najdete na konci tohoto článku. A pokud si neradi odpouštíte sladké, najdete zde i recept na palačinky ze špaldové mouky.
Celozrnná mouka a její výhody
Díky tomu, že se celozrnná mouka vyrábí bez odstranění vnějších obalů zrna a jeho klíčku, si zachovává obrovské množství živin, o které přicházíme při výrobě bílé mouky. Obsahuje velmi důležité minerály pro naše zdraví – vápník, železo, hořčík, zinek. Najdeme v ní i vitaminy skupiny B (konkrétně vitamin B1 a B2) a vitamin E, který je velmi výkonným antioxidantem čistí tak naše tělo od škodlivých odpadních látek.
Díky vnějšímu obalu zrn obsahuje i velké množství vlákniny. Ta je nejen velmi důležitá pro správné trávení, ale také snižuje glykemický index potravin a díky tomu je vhodnější při různých dietách nebo pokud trpíte zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Bílá mouka, strašák dnešní doby
Bílá mouka je vyráběna tak, že se ze zrna oddělí jeho vnější obalové části a klíček. Díky tomu získá mouka daleko delší trvanlivost, jelikož právě klíček obsahuje tuk, kvůli kterému mouka rychleji žlukne. Praktičnost při skladování tak ustoupila nárokům na výživu člověka a my tak v bílé mouce konzumujeme převážně bílkovinu – lepek a škrob.
Lepek a škrob nám ale spolehlivě zpomalí naše trávení a zalepí střeva, čímž reálně snižují množství živin, které je schopné využít. Přicházíme tak o možnost dodat svému tělu cenné látky, včetně vlákniny.
Hubnutí s celozrnnou moukou
Pokud se snažíte zhubnout, měli byste bílou mouku úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Obsahuje jen velmi málo vlákniny, takže vás výrobky z ní nezasytí a vy budete zakrátko opět civět do lednice, čím byste ukojili své chutě. Oproti tomu celozrnná mouka obsahuje významné množství vlákniny a dlouhých sacharidů, které uspokojí váš žaludek na daleko delší dobu, podpoří vaše trávení a pomůže vyčistit střeva. Navíc díky obsahu vitamínů skupiny B podporuje regeneraci svalů a budování svalové hmoty, což při cvičení velice oceníte.
Celozrnná mouka a výrobky z ní
A jak zařadit výrobky z celozrnné mouky do vašeho jídelníčku? Dnes je k dostání nepřeberné množství potravin – od celozrnného pečiva, přes těstoviny až po celozrnné knedlíky.
Pokud rádi pečete, není nic jednoduššího než si celozrnnou mouku pořídit a vyměnit ji za bílou mouku ve vašich oblíbených receptech. Minimálně stojí za námahu ji s bílou moukou alespoň naředit a dodat tak vašemu tělu cenné látky. Myslete ale na to, že celozrnná mouka více saje a tak bude potřeba do těsta přidat více tekutin, abyste dosáhli stejně vláčného výsledku jako s moukou bílou.
Celozrnné pečivo a jak ho spolehlivě poznat
Pojem celozrnné pečivo smí obchodník podle zákona použít pouze v případě, pokud výrobek obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky. Pokud je podíl celozrnné mouky nižší, bývá výrobek často označen formulací – s obsahem celozrnné mouky.
Nenechte se také zmást označeními vícezrnný, cereální nebo grahamový. Vícezrnný znamená, že kromě pšeničné nebo žitné mouky bylo použito ještě alespoň 5 % jiného zrna – může to být např. jiný druh obiloviny, luštěniny, semínek nebo oříšků. Cereální výrobek znamená úplně to samé jako obilný výrobek – může tak být označen jakýkoliv výrobek z mouky bez omezení. Za pozornost stojí označení grahamový – to často znamená, že byl výrobek vyroben z celozrnné mouky, kde byl však zvlášť namletý klíček, vnější část zrna a vnitřní část. Tento pojem ale není nijak legislativně ošetřen, takže raději prozkoumejte složení produktu přímo v obchodě.
TIP: Další oblíbenou moukou je také bezlepková kokosová mouka
Recepty z celozrnné mouky
Housky ze špaldové mouky
Co na ně budete potřebovat? Připravte si na ně tyto ingredience:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g vlažného mléka
- 25 g slunečnicového oleje
- 3,5 g sušeného droždí
- 6 gramů soli
- 1 lžička medu
- špetka drceného kmínu
- razítko na housky, pokud se vám nechtějí plést
Nejprve dobře promíchejte vlažné mléko s droždím a lžičkou medu. Poté přidejte celozrnnou mouku, olej, sůl a kmín. Těsto můžete promíchat vařečkou nebo použít kuchyňský robot, pokud ho máte. Nyní těsto zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
Po vykynutí těsta ho vyklopte na pomoučnený vál, rozdělte na 6 kousků a vytvarujte z nich oválky. Pomocí razítka, které na housky přitlačíte budou vypadat úplně jako ty pletené. Nyní housky nechte ještě 15 minut kynout na plechu.
Housky můžete potřít vodou a posypat hrubozrnnou solí, mákem nebo kmínem. Nyní vložte do předehřáté trouby a pečte 15 – 20 minut na 200 stupňů. Po dopečení nechte housky vychladnout na mřížce. Tak se vám zespodu nezapaří a vydrží vám 2-3 dny.
Palačinky ze špaldové mouky
Co na přípravu těchto hebkých palačinek budete potřebovat?
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 170 g špaldové mouky
- 1 vanilkový cukr
- sůl
Všechny suroviny promíchejte v míse a vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly. Těsto nechte 30 minut odpočinout, palačinky se vám tak nebudou trhat.
Rozpalte pánev a vlijte do ní trochu oleje na smažení. Po tom, co je pánev rozpálená, stáhněte pánev na střední plamen a vlijte těsto pomocí naběračky na pánev. Poté, co se usmaží z jedné strany, ji otočte pomocí obracečky na druhou stranu a nechte dopéct.
Palačinky můžete namazat marmeládou, medem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.
Články, které by vás mohli zajímat:
- Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů
- Bezlepková dieta – vše, co o ní potřebujete vědět
- Druhy bezlaktózových mlék
- Jak správně skladovat ořechy, aby vám vydržely dlouho čerstvé?
- Nízkosacharidová dieta: 10 tipů na výborné low-carb recepty
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?