Recept: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Už roky připravujeme na Vánoce dva saláty. Jeden klasický a druhý z nízkosacharidový z dýně. Dýňový salát postupně začíná ale převládat, protože si ho oblíbili i zastánci klasického bramborového salátu. Dietní “bramborový” salát je plný chutných živin a přesto není těžký, protože není připravovaný s majonézou. Namísto toho používáme zálivku z kešu, která se nazývá kešunéza.

Proč vařit nízkosacharidový bramborový salát z dýně?

Pečenou dýní nahrazuje brambory nejen proto, že obsahují přirozeně méně sacharidů. Dýně je ve srovnání s bramborem obecně považována za zdravější volbu. Dýně obsahuje více vitamínů a minerálů než brambory, včetně vyššího obsahu vitamínů A a C a také více hořčíku, železa a draslíku. 

Dýně také obsahuje více vlákniny než brambory, což může pomoci při udržení zdravého trávení a předcházení zácpě. Dýně také obsahuje méně sacharidů než brambory, což může pomoci při snižování hladiny cukru v krvi. Navíc mě osobně chutná dýně mnohem více než brambora. 

Jak uvařit zdravý bramborový salát bez majonézy?

Pokud vám nedělá dobře majonéza, zkuste salát připravit se zálivkou z kešu. Kešunéza, nebo-li majonéza z kešu je skvělou veganskou alternativou k majonéze. Kešu je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vitamínů a minerálů.

?TIP: Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.

Receptů na kešunézu najdete více, nám nejvíce chutnala varianta, která je ochucená solí, jablečným octem, dijonskou hořčicí, citronem a sušeným česnekem. Díky tomu neobsahuje nic, z čeho by vám mohlo být ve větším množství špatně. 

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 295 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W450 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.
Skladem 189 Kč
Mletý česnek je charakteristický výraznou až štiplavou chutí a velmi intenzivním aroma. Skvěle se hodí k dochucení mnoha masových a zeleninových pokrmů. Přidává se do polévek, omáček nebo pomazánek.
Skladem 359 Kč
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů. Doporučujeme nakupovat celé bobule a pomocí mlýnku na pepř jej čerstvě namlít až při vaření. Jen tak docílíte té nejlepší chuti.

Přidejte do dietní bramborového salátu vaši oblíbenou zeleninu

Do dietního bramborového salátu můžete přidat i další zeleninu dle vašich preferencí. My jsme zvyklí na klasiku z dýně, vajíčka, cibule, nakládané okurky a jablka, vaší fantazii se ale meze nekladou. Někdo dává do salátu i mrkev a hrášek. Pozor jen, aby hrášek nebyl ze sladkého nálevu plného cukru. 

Dochuťte váš výborný a lehký bramborový salát zeleným jablíčkem

Do bramborového salátu z dýně přidáváme i na drobné kostičky nakrájené jablko, které salát příjemně osvěží a dokonale v něm udrží vlhkost. Nejlepší jsou zelená kyselejší jablka, obzvlášť pokud jste na nízkosacharidové dietě. 

? TIP: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Zdravý vánoční salát chutná skvěle a je jednoduchý na přípravu

Připravit zdravý salát je jednoduché, ale není to za pár minut. Poměrně dlouho trvá, než všechno nakrájíte a já doporučuji vše krájet na poměrně malé kousky. Obzvlášť cibuli nakrájejte najemno, většina lidí nemá ráda velké kusy. 

Veganský bramborový salát

Pokud máte mezi sebou vegany, vynechte vajíčko a přidejte zeleninu. Do salátu se skvěle hodí i pečená mrkev nakrájená na kostičky nebo jakákoliv další kořenová zelenina.

Salát lze připravit i vegansky
Salát lze připravit i vegansky

Recept: Lehký a zdravý „bramborový“ salát z dýně a bez majonézy

Každý má svůj vlastní recept na bramborový salát. My už několikátý rok děláme kromě klasického i tento z dýně a kešu majonézy, který se poslední roky stává čím dál oblíbenější a mizí i rychleji než ten klasický. Je vhodnou alternativou pro všechny, kterým je z klasického bramborového salátu špatně nebo chtějí nějakou zdravější alternativu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 40 minutes
Chod Salát
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 mísa

Ingredience
  

  • 3 vejce
  • 1/2 větší dýně hokkaido nebo máslové cca 500-700g
  • 1 velkou cibuli
  • 3-4 kyselé okurky
  • 1 zelené jablko (Ontario)
  • 4 lžíce kešu majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup
 

  • Nakrájejte dýni na malé kostičky a dejte ji péct na 200 °C do trouby na 10-15 minut do měkka.
  • Nakrájejte vejce, okurky, jablko (můžete se slupkou či bez) a cibuli.
  • Nechte dýni zchladnout a poté ji přisypte ke zbytku ingrediencí a dochuťte kešu majonézou (recept na blogu), solí a pepřem.
  • Ozdobte salát vejcem a máte hotovo. 
Klíčové slovo bramborový salát, bramborový salát bez majonézy, vegetariánský salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




7 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin7