Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Dýňový hummus z cizrny a pečené dýně je naší nejoblíbenější alternativou ke klasickému hummusu. Tato pomazánka je extrémně jednoduchá na výrobu, je zdravá i veganská.
Hummus jako zdravá pomazánka
Hummus je jedinečná krémová pomazánka, která pochází z blízkého východu. Jeho hlavní složkou je cizrna, která společně se sezamovou pastou tahini, kořením a dalšími lahodnými přísadami, tvoří zdravou a vynikající pomazánku.
Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, a při rozmixování se promění v jemnou, sametovou pastu. Abychom dosáhli co nejlepší konzistence hummusu, doporučuje se použít oloupanou cizrnu.
Tahini pasta vyrobená z mletých a jemně opražených sezamových semínek, dodává hummusu jeho charakteristickou chuť.
Hummus si můžete dochutit podle sebe různými přísadami a kořením. My jsme vybrali dýni pro její výbornou sladkou chuť a vysoký obsah minerálů, antioxidantů vitamínů A, B i C. Vyzkoušejte i vy tuto skvělou variantu hummusu.
Jakou dýni na hummus použít
Na výrobu dýňového hummusu můžete použít jakoukoliv vaší oblíbenou dýni. Pokud máte dýni hokkaido, můžete ji opéct i se slupkou, ostatní dýně oloupejte.
Jak dýni správně připravit na hummus
Dýni si oloupejte (v případě hokkaido nemusíte) a nakrájejte na menší kousky. V míse zakápněte olejem, osolte a opepřete. Poté vyložte plech pečícím papírem a dýni na něj rozložte. Pečte na 200 stupňů po dobu 10-20 minut (záleží na velikosti dýňových kostiček).
Lze vyrobit dýňový hummus i z dýňového pyré?
Ano, pokud skladujete přebytek dýně v mrazáku v podobě pyré, určitě můžete použít pyré místo pečené dýně.
Čím nahradit tahini v hummusu?
Tahini dodává hummusu specifickou chuť, můžete ho ale zkusit nahradit mandlovým máslem nebo ho zcela vynechat.
Lze vyrobit dýňový hummus bez cizrny?
Cizrna je základem hummusu, ale můžete ji nahradit dýní a vytvoříte tak vynikající pomazánku bez cizrny.
S čím podávat dýňový hummus?
Dýňový hummus můžete podávat na chlebu, v tortille, ale vynikající je i pouze se zeleninou nebo k falafelu. My ho milujeme i v burgerech či k pečenému masu.
? TIP: Vyzkoušejte dýňový hummus přidat do vegetariánského burgeru z červené řepy.
Hummus z dýně: osvědčený recept
Ingredience
- 1 plechovka oloupané cizrny
- 1 šálek pečené dýně / dýňového pyré
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1/4 šálku tahini
- 2-3 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2-3 lžíce vody
- chilli dle chuti
Postup
- Nejprve v mixéru (sekáček na ořechy je ideální) nebo v míse zkombinujte tahini a šťávu z citronu.
- Poté přidejte olivový olej, česnek, chilli, římský kmín a trošku soli.
- Nakonec přidejte oloupanou cizrnu, dýni a vodu. Mixujte a pomalu přidávejte vodu do požadované krémové konzistence.
- Přisolte dle chuti a podávejte ozdobené olivovým olejem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?