Jednoduchá veganská cizrna na paprice s krémovou omáčkou z kešu

Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel dětství bylo kuře na paprice. Ačkoliv jsem nejedla maso, vždy jsem milovala tuto omáčku, kterou jsme doma podávali s těstovinami. I proto jsem dlouho hledala alternativu, kterou jsem našla v cizrně na paprice. Cizrna na paprice je dnes jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel, které je extrémně rychlé na přípravu.

Cizrna na paprice bez smetany

Pokud máte chuť na něco nového a chcete trochu oživit svůj jídelníček, zkuste si připravit cizrnu na paprice bez smetany. Tato chuťová bomba plná bílkovin a vlákniny není jen výbornou alternativou k tradičnímu kuřeti na paprice, ale také skvělým způsobem, jak podpořit rostlinnou stravu. Navíc cizrna dodá jídlu výrazný a bohatý zážitek. Tak proč nezkusit něco nového a nechat se okouzlit touto lahodnou variantou?

Cizrna na paprice s pórkem a těstovinami je lahodný vegan zážitek.
Cizrna na paprice s pórkem a těstovinami je lahodný vegan zážitek.

Jak na domácí smetanu z kešu do omáček

K zahuštění a zjemnění chuti používám domácí veganskou smetanu, kterou si vyrábíme z kešu. Stačí dát na 3 hodiny namočit kešu ořechy (pokud je potřebujete rychleji, zalijte je horkou vodou), které scedíme, přilijeme vodu, rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím

Kešu smetana se hodí do jakékoliv omáčky jako náhrada smetany.
Kešu smetana se hodí do jakékoliv omáčky jako náhrada smetany.

Na 100 g kešu ořechů použijte cca 80 ml vody, lžičku citronové šťávy, lžičku lahůdkového droždí a špetku soli. 

Co podávat k cizrně na paprice?

Nejoblíbenější jsou u nás dvouminutová vřetena, tyto těstoviny jsou podle mě pro svou malou velikost k cizrně na paprice ideální. Skvělá budou ale i kolínka či jiné těstoviny (třeba těstoviny z červené čočky), někdo ale preferuje rýži nebo brambory. Pokud chcete vytvořit nízkosacharidovou přílohu, můžete zvolit květákovou rýži. 

Skladem 295 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní.
Skladem 59 Kč
Lahůdkové droždí slouží jako výborné dochucovadlo a zahušťovadlo k vašim pokrmům.

Mohlo by vás zajímat: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět

100 Kč sleva na první objednávku

Jak na cizrnu na paprice

Cizrnu na paprice připravujeme v hrnci nebo v papiňáku, kde bude hotová za pár minut. 

Na rozehřátém oleji si orestujte nadrobno nakrájené šalotky dozlatova, poté přidejte  najemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a 2-3 minuty restujte. Šalotka je jemnější, pokud ji tedy budete nahrazovat klasickou cibulí, použijte pouze jedno středně velkou cibuli.

Přidejte zeleninový vývar, sladkou a uzenou papriku, lahůdkové droždí a plechovku sterilované cizrny bez nálevu a vařte asi 20 minut. 

Odeberte stranou z hrnce trochu cizrny a zbytek rozmixujte do hladka. Cizrnu vraťte do hrnce, přidejte veganskou smetanu a dochuťte omáčku solí, chilli, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou. 

TIP: Pokud vaříte s kešu ořechy jako my, doporučujeme si koupit rovnou kešu ořechy 1 kg, které je výhodnější a hlavně vám zbyde i na mlsání.

Cizrna na paprice s rýží, těstovinami nebo s plátkem pečiva.
Cizrna na paprice s rýží, těstovinami nebo s plátkem pečiva.

Jak dlouho vydrží cizrna na paprice v ledničce?

Doporučujeme zkonzumovat do 3-4 dnů, pokud ji chcete uchovávat déle, můžete ji zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců. 

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaké koření přidat do receptu cizrna na paprice?

Můžete použít různé druhy paprik podle své chuti, ale sladká uzená paprika dodá jídlu skvělou chuť.

Co podávat ke zdravé cizrně na paprice?

Cizrna na paprice se podává s rýží, těstovinami nebo plátkem pečiva. Můžete zkusit k omáčce i veganské knedlíky.

Proč je kešu smetana skvělou volbou pro veganské recepty?

Kešu smetana je díky své krémové konzistenci a oříškové chuti, která přidává bohatost a plnost do jídel. Je to také skvělá alternativa klasické smetany.

Můžu přidat již uvařenou cizrnu do omáčky?

Pokud máte již uvařenou cizrnu, můžete ji klidně přidat do receptu na cizrnu na paprice. Uvařená cizrna je předem tepelně zpracovaná a připravená k jídlu. Při přidávání ji pouze ohřejte nebo smíchejte s ostatními ingrediencemi v receptu, aby se integrovala a zahřála. Tímto způsobem můžete ušetřit čas a zjednodušit si přípravu pokrmu.

Cizrna na paprice je dietní jídlo vhodné při dukanově dietě, zvolte si ale jinou přílohu.

Recept: Veganská cizrna na paprice

Pokud hledáte vegetariánskou alternativu ke kuřeti na paprice, vyzkoušejte tento jednoduchý veganský recept.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 40 minutes
Chod Oběd
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Orestujte na oleji šalotku s mrkví.
  • Přidejte zeleninový vývar, sladkou i uzenou papriku, lahůdkové droždí a cizrnu. Vařte 20 minut. 
  • Odeberte stranou trochu cizrny (volitelné).
  • Rozmixujte zbytek omáčky a vraťte odebranou cizrnu zpátky do hrnce.
  • Přidejte smetanu a dochuťte omáčku solí, chilli (volitelné), pepřem a citronovou šťávou.
  • Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou. 
Klíčové slovo cizrna na paprice
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další veganské recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




8 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin8