Naposledy aktualizováno 21. 1. 2025 autorem lucie
Máte rádi arašídové máslo a asijskou kuchyni? Přísahám, že se budete moct z této arašídové omáčky zbláznit. Tato arašídová omáčka na nudle patří u nás k nejžádanějším receptům a můj manžel by ji jedl nejraději od rána do večera a jak říká „nejradši by se v ní i vykoupal.“ A co je na ní nejlepší? Je strašně jednoduchá na přípravu.
Z čeho se vyrábí arašídová omáčka na nudle
Základem arašídové omáčky je arašídové máslo, které si můžete buď koupit hotové nebo si ho můžete připravit podle našeho receptu. Jelikož se omáčka pak mixuje, tak je jedno, zda zvolíte máslo jemné nebo křupavé arašídové máslo, které obsahuje kousky.
To, co nemůžete nikdy vynechat je sójová omáčka, která tvoří druhou polovinu základu arašídové omáčky. Samozřejmě ji můžete nahradit třeba miso pastou, trochu bych se ale bála konzistence, která se tím změní. Za mě tedy používejte raději klasickou kvalitní sójovku, náš favorit je Shoyu san-j od Naturalu.
Pak je třeba trochu tyto dvě ingredience ještě dochutit něčím sladkým, my používáme javorový sirup, ale můžete zkusit i med nebo třtinový cukr. Čtvrtou základní ingrediencí je něco kyselého, což je v našem případě vinný ocet, my používáme nejraději červený vinný ocet, ale můžete ho nahradit i jablečným octem nebo šťávou z limetky.
No a pak už tomu jen dodáte říz česnekem a zjemníte olejem. Kdo to chce ještě trochu více asijské, může přidat i zázvor.
Jaké těstoviny použít k arašídové omáčce
Nejlepší jsou nudle nebo špagety. Super jsou i ploché těstoviny linguine nebo bavette, pokud chcete tenčí, můžete sáhnout po capellini a když zas preferujete tlustší, tak jsou tu tagliatelle. Volba těstovin je ale zcela na vás, k této omáčce můžete dát i klasické čínské nudle nebo zkrátka nudle, které máte nejraději.
Absolutně se ale nehodí trubky nebo vrtule. Ty si nechte na jiné omáčky.
Jak se skladuje arašídová omáčka na nudle?
Omáčku vždy skladujte odděleně, nikdy ne na těstovinách, vydrží vám déle. Prakticky v omáčce není nic, co by se mohl v krátké době zkazit, takže se nemusíte bát ji mít v uzavřené nádobě klidně týden v ledničce. Můžete ji také zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců.
Jak vyrobit arašídovou omáčku bez mixéru?
Omáčku lze snadno vyrobit i bez mixéru, jen vám to zabere trochu více času. Zvolíte si jemné arašídové máslo a česnek prolisujete, abyste ho měli na co nejmenší kousky. Nejdříve rozmícháte v arašídovém másle olej, potom přidáte sójovku a vmícháte i vinný ocet a javorový sirup. Nakonec přidáte prolisovaný česnek.
Tipy na další recepty, které by vám mohly chutnat
Pokud milujete asijskou kuchyni, vyzkoušejte určitě:
- Asijský okurkový salát – už vás nebaví tradiční český salát nebo potřebujete změnu? Zkuste asijskou variantu okurkového salátu.
- Jednoduchý asijský seitan s rýží – další stálice u nás doma, pokud jste nikdy neměli dobrý seitan, tak tenhle recept vám změní pohled na něj.
- Pad Thai s tofu – extrémně jednoduché, rychlé a dokonalé, vyzkoušejte tento tradiční thajský recept, který jsme si přivezli z Koh Samui.
- Arašídové thajské kari – pokud milujete recepty s arašídovým máslem, tak budete zbožňovat i tohle kari.
Často kladené otázky
Jak omáčku dochutit, aby byla více asijská?
Pro více asijskou chuť můžete přidat zázvor.
Jaký ocet je nejlepší do arašídové omáčky?
Nejlepší je červený vinný ocet, ale lze použít i jablečný ocet nebo limetkovou šťávu.
Je možné sójovou omáčku nahradit něčím jiným?
Sójovou omáčku můžete nahradit miso pastou, ale změní se konzistence omáčky.
Mohu použít jiné sladidlo než javorový sirup?
Ano, javorový sirup lze nahradit medem nebo třtinovým cukrem.
Z čeho se vyrábí arašídová omáčka?
Arašídová omáčka se vyrábí z arašídového másla, sójové omáčky, sladidla, octa, česneku a oleje.
Jak dlouho vydrží arašídová omáčka v ledničce?
Vydrží klidně až 7 dní a můžete ji zmrazit a v mrazáku vám vydrží několik měsíců.
Jak dlouho trvá výroba arašídové omáčky?
Maximálně 10 minut, záleží, jak rychle umíte oloupat česnek.
Jednoduchá arašídová omáčka na nudle do 10 minut
Ingredience
- 750 g nudlí plochých těstovin nebo špaget
K podávání
- 2 ks jarní cibulky k podávání
- koriandr čerstvý – k podávání
Omáčka
- 5 stroužků česneku
- 225 g arašídového másla
- 120 ml sójové omáčky nebo miso pasty
- 4 PL vinného octa nebo šťáva z jedné limetky
- 3 PL javorového sirupu či dle chuti
- 120 ml olivového oleje
Postup
- Dáme vařit těstoviny.
- Oloupeme česnek a rozmixujeme ho se zbytek ingrediencí na omáčku.
- Těstoviny slijeme a přidáme do nich omáčku a krátce prohřejeme.
- Podáváme s nasekaným koriandrem a jarní cibulkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?