Recept: Arašídová omáčka na nudle, která je hotová do 10 minut

Naposledy aktualizováno 21. 1. 2025 autorem lucie

Máte rádi arašídové máslo a asijskou kuchyni? Přísahám, že se budete moct z této arašídové omáčky zbláznit. Tato arašídová omáčka na nudle patří u nás k nejžádanějším receptům a můj manžel by ji jedl nejraději od rána do večera a jak říká „nejradši by se v ní i vykoupal.“ A co je na ní nejlepší? Je strašně jednoduchá na přípravu.

Z čeho se vyrábí arašídová omáčka na nudle

Základem arašídové omáčky je arašídové máslo, které si můžete buď koupit hotové nebo si ho můžete připravit podle našeho receptu. Jelikož se omáčka pak mixuje, tak je jedno, zda zvolíte máslo jemné nebo křupavé arašídové máslo, které obsahuje kousky.

arašídová omáčka na nudle
arašídová omáčka na nudle

To, co nemůžete nikdy vynechat je sójová omáčka, která tvoří druhou polovinu základu arašídové omáčky. Samozřejmě ji můžete nahradit třeba miso pastou, trochu bych se ale bála konzistence, která se tím změní. Za mě tedy používejte raději klasickou kvalitní sójovku, náš favorit je Shoyu san-j od Naturalu.

Pak je třeba trochu tyto dvě ingredience ještě dochutit něčím sladkým, my používáme javorový sirup, ale můžete zkusit i med nebo třtinový cukr. Čtvrtou základní ingrediencí je něco kyselého, což je v našem případě vinný ocet, my používáme nejraději červený vinný ocet, ale můžete ho nahradit i jablečným octem nebo šťávou z limetky.

No a pak už tomu jen dodáte říz česnekem a zjemníte olejem. Kdo to chce ještě trochu více asijské, může přidat i zázvor.

Skladem 109 Kč
Arašídové máslo s jemnou konzistencí vás opravdu překvapí. Je 100% přírodní a neobsahuje žádný přidaný cukr.
Skladem 149 Kč
Sójová omáčka s tradiční chutí v bio kvalitě, bez zvýrazňovačů chuti, barviv ani umělých sladidel.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Jaké těstoviny použít k arašídové omáčce

Nejlepší jsou nudle nebo špagety. Super jsou i ploché těstoviny linguine nebo bavette, pokud chcete tenčí, můžete sáhnout po capellini a když zas preferujete tlustší, tak jsou tu tagliatelle. Volba těstovin je ale zcela na vás, k této omáčce můžete dát i klasické čínské nudle nebo zkrátka nudle, které máte nejraději.

100 Kč sleva na první objednávku

Absolutně se ale nehodí trubky nebo vrtule. Ty si nechte na jiné omáčky.

Jak se skladuje arašídová omáčka na nudle?

Omáčku vždy skladujte odděleně, nikdy ne na těstovinách, vydrží vám déle. Prakticky v omáčce není nic, co by se mohl v krátké době zkazit, takže se nemusíte bát ji mít v uzavřené nádobě klidně týden v ledničce. Můžete ji také zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců.

arašídová omáčka na nudle
arašídová omáčka na nudle

Jak vyrobit arašídovou omáčku bez mixéru?

Omáčku lze snadno vyrobit i bez mixéru, jen vám to zabere trochu více času. Zvolíte si jemné arašídové máslo a česnek prolisujete, abyste ho měli na co nejmenší kousky. Nejdříve rozmícháte v arašídovém másle olej, potom přidáte sójovku a vmícháte i vinný ocet a javorový sirup. Nakonec přidáte prolisovaný česnek.

arašídová omáčka na nudle
arašídová omáčka na nudle

Tipy na další recepty, které by vám mohly chutnat

Pokud milujete asijskou kuchyni, vyzkoušejte určitě:

  • Asijský okurkový salát – už vás nebaví tradiční český salát nebo potřebujete změnu? Zkuste asijskou variantu okurkového salátu.
  • Jednoduchý asijský seitan s rýží – další stálice u nás doma, pokud jste nikdy neměli dobrý seitan, tak tenhle recept vám změní pohled na něj.
  • Pad Thai s tofu – extrémně jednoduché, rychlé a dokonalé, vyzkoušejte tento tradiční thajský recept, který jsme si přivezli z Koh Samui.
  • Arašídové thajské kari – pokud milujete recepty s arašídovým máslem, tak budete zbožňovat i tohle kari.

Často kladené otázky

Jak omáčku dochutit, aby byla více asijská?

Pro více asijskou chuť můžete přidat zázvor.

Jaký ocet je nejlepší do arašídové omáčky?

Nejlepší je červený vinný ocet, ale lze použít i jablečný ocet nebo limetkovou šťávu.

Je možné sójovou omáčku nahradit něčím jiným?

Sójovou omáčku můžete nahradit miso pastou, ale změní se konzistence omáčky.

Mohu použít jiné sladidlo než javorový sirup?

Ano, javorový sirup lze nahradit medem nebo třtinovým cukrem.

Z čeho se vyrábí arašídová omáčka?

Arašídová omáčka se vyrábí z arašídového másla, sójové omáčky, sladidla, octa, česneku a oleje.

Jak dlouho vydrží arašídová omáčka v ledničce?

Vydrží klidně až 7 dní a můžete ji zmrazit a v mrazáku vám vydrží několik měsíců.

Jak dlouho trvá výroba arašídové omáčky?

Maximálně 10 minut, záleží, jak rychle umíte oloupat česnek.

Naprosto dokonalá arašídová omáčka na nudle, která je hotová do 10 minut. Stačí vám mixér a pár ingrediencí a máte hotovou omáčku dřív než těstoviny.

Jednoduchá arašídová omáčka na nudle do 10 minut

Pokud milujete arašídové máslo, budete zbožňovat i tuto omáčku. Naše arašídová omáčka na nudle je nejžádanějším receptem od všech milovníků asijské kuchyně.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 10 minutes
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 750 g nudlí plochých těstovin nebo špaget

K podávání

  • 2 ks jarní cibulky k podávání
  • koriandr čerstvý – k podávání

Omáčka

Postup
 

  • Dáme vařit těstoviny.
  • Oloupeme česnek a rozmixujeme ho se zbytek ingrediencí na omáčku.
  • Těstoviny slijeme a přidáme do nich omáčku a krátce prohřejeme.
  • Podáváme s nasekaným koriandrem a jarní cibulkou.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!


Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin