Letní thajský salát se sezamovou zálivkou

Naposledy aktualizováno 29. 6. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete thajskou kuchyni jako my, určitě vyzkoušejte i tento chutný thajský salát s jednoduchou sezamovou zálivkou. Thajská kuchyně je lehká, kořeněná a pikantní a přesně takový i je i tento salát. 

Pokud nemáte doma kuchyňský robot, který by vám pomohl s krájením zeleniny, připravte se na poměrně dost krájení. Slibujeme ale, že nebudete litovat.  

Thajský salát je přirozeně vegetariánský, obsahuje spoustu zeleniny, ale zároveň díky kešu spolehlivě zasytí, takže si ho můžete dát jako plnohodnotné hlavní jídlo. Thajská zálivka ze sezamu, česneku, limetky a medu je svěží a spojuje všechny známé chutě asijské kuchyně. 

Originální thajský salát se zálivkou

Thajský salát, známý též jako Som tam, je tradiční thajský pokrm, který kombinuje různé chutě a textury, často bývá osvěžující a pikantní. Tento salát často obsahuje čerstvé bylinky, zeleninu, maso nebo mořské plody a koření.

Základ letního salátu stojí na neutrální zelenině, jako je nasekané zelí, ledový salát nebo kadeřávek, ke kterému se přidává nastrouhaná mrkev, paprika nebo tenká kolečka okurky. Do této směsi se přidá čerstvý koriandr a thajská máta, která dá salátu charakteristickou vůni. K thajskému salátu se můžou přidat proteiny, v podobě kuřecího masa, hovězího masa nebo mořské plody v podobě krevet. Navrch salátu se přidají ořechy a semínka, jako například arašídy, kešu ořechy a pražená sezamová semínka. Kombinace rybí nebo sójové omáčky, limetkové šťávy a chili tvoří omáčku, která propojuje všechny chutě.

Recept na thajský salát může mít různé varianty a regionální odchylky.
Recept na thajský salát může mít různé varianty a regionální odchylky.

Po objevení fascinujícího thajského salátu, kterým jsme byli naprosto unešení z jeho bohatých chutí a osvěžující kombinací, jsme se rozhodli vám tento salát představit. Zároveň jsme chtěli přizpůsobit recept na letní salát našim vlastním chuťovým preferencím a dostupným surovinám. Proto i vy se nebojte experimentovat a přizpůsobit recept podle svých osobních preferencí.

100 Kč sleva na první objednávku

Proč používat kadeřávek (kapustu kadeřavou) do salátů?

Kadeřávek patří mezi nejzdravější zeleninu, obsahuje totiž velké množství minerálních látek, a to ve velmi dobře pro organismus vstřebatelné podobě – vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a měď, dále pak vitamín C, vitaminy skupiny B, provitamín A a vlákninu. 

Konzumace kadeřávku se doporučuje jako prevence osteoporózy, dále zlepšuje kvalitu nehtů, zubů.

Kadeřávek prospívá celému tělu, játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému, krvetvorbě, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje správnou střevní peristaltiku a posiluje celkově imunitní systém.

Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural 475ml

Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural 475ml

Nedostupné
TAMARI SAN-J BIO je japonská sójová omáčka s tradiční chutí v bio kvalitě, používá se především k dochucování pokrmů.
Skladem 295 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují.
Skladem 119 Kč
Ume ocet je slano-kyselá přírodní šťáva, která vzniká během fermentace japonských švestek Ume. Ume ocet je velmi oblíbený v kuchyni jako přírodní dochucovadlo. Zkuste s ním dochutit polévky, omáčky nebo luštěniny. My si ume ocet přidáváme i do salátů a dressingů, a tím docílíme výraznější slano- kyselé chuti.

Kadeřávek má obrovskou výhodu v tom, že nevadne po promíchání s dresinkem. Oproti tomu ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete nechat na druhý den. Nevýhodou kadeřávku je, že pro někoho je příliš tuhý. Doporučujeme proto kadeřávek důkladně nakrájet. 

Jak na sezamovou zálivku na salát?

Pro přípravu lahodné sezamové zálivky spojte v malé míse nebo mixéru 1/3 šálku sezamového oleje, 3 nasekané stroužky česneku, 3 lžíce tamari omáčky, 2 lžíce vody, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíci medu, 1 lžíci šťávy z limetky a 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Samotný sezamový olej má dlouhou historii a je známý pro svou výživnou hodnotu a zdravotní přínosy.
Sezamový olej má dlouhou historii a je známý pro svou výživnou hodnotu a zdravotní přínosy.

Poté rozmixujte ingredience do hladké konzistence, zajistěte, aby se všechny suroviny dobře spojily. Následně ochutnejte zálivku a upravte ji podle svých preferencí – přidávejte více medu pro sladší chuť, více tamari omáčky pro slanost, nebo limetkové šťávy pro kyselost. Hotovou zálivku můžete ihned použít nebo ji uložit do lednice pro pozdější použití. Před použitím ji dobře promíchejte.

? Náš TIP: Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural

Jak thajský salát uchovávat?

Pokud si připravujete salát den předem nebo vám zbyl, vždy skladujte zvlášť zálivku a zvlášť salát. Vydrží vám tak mnohem déle čerstvý. 

Thajský salát se sezamem je lahodná a osvěžující chuťová exploze, která spojuje tradiční thajské přísady.
Thajský salát se sezamem je lahodná a osvěžující chuťová exploze.

TIP: Vyzkoušejte také náš recept na ovocné tvarohové knedlíky s meruňkami a čokoládou.

Recept: Thajský salát se sezamovou zálivkou

Připravte si jednoduchý thajský salát se sezamovou zálivkou. 
4.50 z 2 hlasů
Doba přípravy 15 minutes
Celková doba 15 minutes
Chod Hlavní chod, Salát
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Zálivka

  • 1/3 šálku sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce tamari omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 1 lžíce zázvoru

Na salát

  • 450 g mražených fazolek
  • 5-6 šálků kadeřávku
  • 3 mrkve
  • 2 papriky
  • 1 šálek koriandru
  • 3 jarní cibulky
  • 3/4 šálku kešu ořechů

Postup
 

  • Všechny ingredience na zálivku rozmixujte. Ochutnejte a upravte podle svých preferencí. 
  • Fazolové lusky povaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Sceďte a nechte vychladnout.
  • Nakrájejte kadeřávek, mrkev, papriku, lístky koriandru a zelenou cibulku na tenké proužky nebo kousky.
  • Vložte fazolové lusky do sekáčku nebo robotu a 5krát pulzujte, abyste získali nasekanou texturu. Přendejte do misky a stejný postup opakujte u kešu oříšků. Smíchejte kapustu, mrkev, papriku, koriandr, jarní cibulku, fazolové lusky a kešu. 
  • Zalijte dresinkem, několikrát jemně promíchejte a ihned podávejte.
Klíčové slovo thajský salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2