Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína

Vůně skořice Vánoce provází už od nepaměti. Skořicové hvězdičky tak určitě nesmí chybět na vašem tácku s cukrovím. Skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou snadno připravíte jen z pěti surovin a pochutnají si i ti, kteří nesmí lepek či laktózu. Navíc nemusíte nic slepovat. Vyzkoušejte proto náš jednoduchý a rychlý recept na skořicové hvězdičky.

Co jsou skořicové hvězdičky s mandlemi

Na Vánoce dává každý přednost jinému druhu cukroví. Mezi naše oblíbené patří skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou. Tohle cukroví se vyrábí z jednoduchého těsta z mletých mandlí, cukru, voňavé skořice a vaječných bílků. Typickým znakem těchto hvězdiček je sněhobílá poleva z vyšlehaných bílků s cukrem. Navíc skořice dodá cukroví hřejivou vůni Vánoc.

TIP: Recepty na zdravé vánoční cukroví

Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Hvězda jako symbol Vánoc

Hvězda je symbolem Vánoc, protože představuje světlo, naději a inspiraci. Dává nám sílu a motivaci pokračovat vpřed, protože se na ni můžeme dívat jako na připomínku, že každý máme v sobě jiskru a potenciál zářit. Naše skořicové hvězdičky vám navíc dodají lahodné pohlazení na duši a vykouzlí vám úsměv na rtech.

TIP: Udělejte si pečení cukroví o něco příjemnější a dejte si k tomu vánoční punč z červeného vína!

Jak upéct kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Na tomto receptu je skvělé to, že je rychle hotový, a připravíte ho jen z pěti ingrediencí. Stačí opražit a umlít mandle, vyšlehat sníh s cukrem a vykrajovat. Jak na to?

100 Kč sleva na první objednávku

Jak opražit mandle na skořicové hvězdičky

Mandle a sníh z bílků jsou základem celého receptu. Proto si dejte na mandlích záležet. Nejprve je opražte na sucho na pánvi, dokud se nerozvoní. Pražené mandle pak nechte vychladnout. Následně je na jemno namelte. 

TIP: Máte rádi taky lískáče? Na těsto můžete použít i mandle v kombinaci s lískovými oříšky nebo mandlovou moukou.

Skladem 299 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.
Nedostupné 399 Kč
Loupaná lísková jádra jsou vhodná pro všechny milovníky „lískáčů“, kteří preferují jádra bez jejich přirozené hnědé slupky! Lískové oříšky mají svou typickou nezaměnitelnou chuť. Proto jsou lískáče jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších oříšků v České republice. Jsou skvělou svačinkou během celého dne a snad všichni milují lískooříškový krém! Loupaná lísková jádra se skvěle hodí na pečení a do mnoha moučníků. Výtečné jsou v kombinaci s kakaem, hořkou a mléčnou čokoládou. Zkoušeli jste také z lískáčů vyrobit domácí lískooříškové mléko? Je naprosto božské!
Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma. Používá se velmi často na sladké pokrmy, do čajů a horkých nápojů (jako je punč nebo svařené víno) nebo k dochucení povidel a marmelád. Malé množství je možné přidat i do různých omáček, například rajské. Skořice je důležitou součástí oblíbeného perníkového koření.

Jak vyšlehat sníh s cukrem

Dobře ušlehaný sníh je v tomto receptu zásadní. Nádoba na šlehání i metly musí být odmaštěné. Před šleháním sněhu můžete stěny nádoby potřít rozkrojeným citronem, který vám pomůže zbavit nádobu zbytků mastnoty.

Bílky mějte co nejčerstvější a v pokojové teplotě, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Dejte si také pozor, aby neobsahovaly příměs žloutků.

Z cukru je na sníh nejlepší cukr krupicový, a to díky velikosti krystalů, které na sebe váží vzduch. Sníh tak kypří a dělají ho nadýchanější.

Bílky šlehejte ve vyšší nádobě se špetkou soli nejprve na nižší rychlost, dokud nezačnou pěnit a nabírat vzduch. Jakmile bílky zbělají, začněte postupně přidávat cukr, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků není hustá, lesklá pěna. Dejte si pozor, abyste sníh nepřešlehali, pak by mohl ztratit hebkost a pevnost.

TIP: Jelikož na vytvoření těsta potřebujete pouze bílky, je dobré připravit ho ve stejný den jako těsto na linecké nebo zázvorky, ve kterých využijete naopak jen žloutky. 

Těsto na skořicové hvězdičky s mandlemi a vykrajování

Jakmile máte mandle upražené a umleté a sníh s cukrem vyšlehaný, postupně je spolu se skořicí a citronovou kůrou zapracujte do sněhu a vypracujte těsto. Těsto na skořicové hvězdičky by nemělo moc lepit. Pokud hodně lepí, přidejte ještě trochu mletých mandlí nebo mandlové mouky. Ideálně těsto zabalte do potravinářské folie a nechce asi 1 hodinu v lednici odpočívat.

Poté si na vál si nasypte trochu moučkového cukru nebo mandlové mouky, rozválejte těsto na 0,5 centimetru tlustý plát a můžete začít vykrajovat. Aby se vám lépe vykrajovalo, pokládejte vykrajovátko do moučkového cukru.

Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Poleva na skořicové hvězdičky s mandlemi

Polevu na skořicové hvězdičky udělejte vyšleháním bílků s moučkovým cukrem (ten přidejte podle chuti) a kapkou citronové šťávy. Polevu pak nanášejte do středu na vykrojené hvězdičky a ostrou špičkou nože rozetřete.

Pokud se vám nechce mazat každou hvězdičku zvlášť, můžete si bílkovou polevu natřít na rozválený plát a nechat 30 minut zaschnout. Vykrajujte až poté do vody namočeným vykrajovátkem hvězdičky a dejte péct. U tohoto způsobu ale musíte počítat s tím, že vám zůstane hodně zbytků.

Hvězdičky si můžete také nazdobit jako perníčky.

Jak se pečou skořicové hvězdičky

Takto připravené hvězdičky nechte chvíli oschnout a poté pečte při 150 °C po dobu 25 minut. Hvězdičky raději hlídejte, aby vám poleva neztmavla.

Nejoblíbenější vánoční cukroví

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaké ořechy použít na skořicové hvězdičky?

Na skořicové hvězdičky se obvykle používají neloupané mandle, ale můžete přidat i lískové oříšky nebo vyzkoušet kombinaci mandlí s jinými druhy ořechů.

Jak dlouho se pečou skořicové hvězdičky s mandlemi?

Připravené skořicové  hvězdičky s mandlemi nechte chvíli oschnout a poté pečte na 150 °C po dobu 25 minut. Hvězdičky radši hlídejte, aby vám poleva neztmavla.

Jak opražit mandle na skořicové hvězdičky?

Do receptu na skořicové hvězdičky budete potřebovat mleté mandle. Ty nejprve na sucho na pánvi opražte, dokud se nerozvoní. Poté pražené mandle nechte vychladnout a následně je najemno namelte.

Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou

Skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou snadno připravíte jen z pěti surovin a pochutnají si i ti, kteří nesmí lepek či laktózu.
Doba přípravy 50 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celková doba 1 hour 14 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 2 plechy

Ingredience
  

Postup
 

  • Na pánvi lehce opražte mandle. Jakmile vychladnou, tak je namelte najemno.
  • Z bílků, špetky soli a cukru vyšlehejte tuhý sníh.
  • Do vyšlehaných bílků přidejte skořici, citronovou kůru, mleté mandle a vypracujte těsto, které nechte 1 hodinu odpočinout v lednici.
  • Z těsta vyválejte přibližně 0,5 cm tlustý plát.
  • Z těsta vykrojte hvězdičky a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vyšlehejte bílkovou polevu z bílků s moučkovým cukrem a troškou citrónové šťávy. S ní před upečením potřete jednotlivé hvězdičky.
  • Potřené hvězdičky nechte chvíli zaschnout a pečte 25 minut na150 °C.
Klíčové slovo skořicové hvězdičky s mandlemi
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1