Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína
Vůně skořice Vánoce provází už od nepaměti. Skořicové hvězdičky tak určitě nesmí chybět na vašem tácku s cukrovím. Skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou snadno připravíte jen z pěti surovin a pochutnají si i ti, kteří nesmí lepek či laktózu. Navíc nemusíte nic slepovat. Vyzkoušejte proto náš jednoduchý a rychlý recept na skořicové hvězdičky.
Co jsou skořicové hvězdičky s mandlemi
Na Vánoce dává každý přednost jinému druhu cukroví. Mezi naše oblíbené patří skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou. Tohle cukroví se vyrábí z jednoduchého těsta z mletých mandlí, cukru, voňavé skořice a vaječných bílků. Typickým znakem těchto hvězdiček je sněhobílá poleva z vyšlehaných bílků s cukrem. Navíc skořice dodá cukroví hřejivou vůni Vánoc.
TIP: Recepty na zdravé vánoční cukroví
Hvězda jako symbol Vánoc
Hvězda je symbolem Vánoc, protože představuje světlo, naději a inspiraci. Dává nám sílu a motivaci pokračovat vpřed, protože se na ni můžeme dívat jako na připomínku, že každý máme v sobě jiskru a potenciál zářit. Naše skořicové hvězdičky vám navíc dodají lahodné pohlazení na duši a vykouzlí vám úsměv na rtech.
TIP: Udělejte si pečení cukroví o něco příjemnější a dejte si k tomu vánoční punč z červeného vína!
Jak upéct kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou
Na tomto receptu je skvělé to, že je rychle hotový, a připravíte ho jen z pěti ingrediencí. Stačí opražit a umlít mandle, vyšlehat sníh s cukrem a vykrajovat. Jak na to?
Jak opražit mandle na skořicové hvězdičky
Mandle a sníh z bílků jsou základem celého receptu. Proto si dejte na mandlích záležet. Nejprve je opražte na sucho na pánvi, dokud se nerozvoní. Pražené mandle pak nechte vychladnout. Následně je na jemno namelte.
TIP: Máte rádi taky lískáče? Na těsto můžete použít i mandle v kombinaci s lískovými oříšky nebo mandlovou moukou.
Jak vyšlehat sníh s cukrem
Dobře ušlehaný sníh je v tomto receptu zásadní. Nádoba na šlehání i metly musí být odmaštěné. Před šleháním sněhu můžete stěny nádoby potřít rozkrojeným citronem, který vám pomůže zbavit nádobu zbytků mastnoty.
Bílky mějte co nejčerstvější a v pokojové teplotě, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Dejte si také pozor, aby neobsahovaly příměs žloutků.
Z cukru je na sníh nejlepší cukr krupicový, a to díky velikosti krystalů, které na sebe váží vzduch. Sníh tak kypří a dělají ho nadýchanější.
Bílky šlehejte ve vyšší nádobě se špetkou soli nejprve na nižší rychlost, dokud nezačnou pěnit a nabírat vzduch. Jakmile bílky zbělají, začněte postupně přidávat cukr, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků není hustá, lesklá pěna. Dejte si pozor, abyste sníh nepřešlehali, pak by mohl ztratit hebkost a pevnost.
TIP: Jelikož na vytvoření těsta potřebujete pouze bílky, je dobré připravit ho ve stejný den jako těsto na linecké nebo zázvorky, ve kterých využijete naopak jen žloutky.
Těsto na skořicové hvězdičky s mandlemi a vykrajování
Jakmile máte mandle upražené a umleté a sníh s cukrem vyšlehaný, postupně je spolu se skořicí a citronovou kůrou zapracujte do sněhu a vypracujte těsto. Těsto na skořicové hvězdičky by nemělo moc lepit. Pokud hodně lepí, přidejte ještě trochu mletých mandlí nebo mandlové mouky. Ideálně těsto zabalte do potravinářské folie a nechce asi 1 hodinu v lednici odpočívat.
Poté si na vál si nasypte trochu moučkového cukru nebo mandlové mouky, rozválejte těsto na 0,5 centimetru tlustý plát a můžete začít vykrajovat. Aby se vám lépe vykrajovalo, pokládejte vykrajovátko do moučkového cukru.
Poleva na skořicové hvězdičky s mandlemi
Polevu na skořicové hvězdičky udělejte vyšleháním bílků s moučkovým cukrem (ten přidejte podle chuti) a kapkou citronové šťávy. Polevu pak nanášejte do středu na vykrojené hvězdičky a ostrou špičkou nože rozetřete.
Pokud se vám nechce mazat každou hvězdičku zvlášť, můžete si bílkovou polevu natřít na rozválený plát a nechat 30 minut zaschnout. Vykrajujte až poté do vody namočeným vykrajovátkem hvězdičky a dejte péct. U tohoto způsobu ale musíte počítat s tím, že vám zůstane hodně zbytků.
Hvězdičky si můžete také nazdobit jako perníčky.
Jak se pečou skořicové hvězdičky
Takto připravené hvězdičky nechte chvíli oschnout a poté pečte při 150 °C po dobu 25 minut. Hvězdičky raději hlídejte, aby vám poleva neztmavla.
Nejoblíbenější vánoční cukroví
- Křehoučké vinné cukroví
- Babiččiny vanilkové rohlíčky
- Měkké medové perníčky
- Ořechové pusinky z bílků
- Babiččiny ořechové pracny
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaké ořechy použít na skořicové hvězdičky?
Na skořicové hvězdičky se obvykle používají neloupané mandle, ale můžete přidat i lískové oříšky nebo vyzkoušet kombinaci mandlí s jinými druhy ořechů.
Jak dlouho se pečou skořicové hvězdičky s mandlemi?
Připravené skořicové hvězdičky s mandlemi nechte chvíli oschnout a poté pečte na 150 °C po dobu 25 minut. Hvězdičky radši hlídejte, aby vám poleva neztmavla.
Jak opražit mandle na skořicové hvězdičky?
Do receptu na skořicové hvězdičky budete potřebovat mleté mandle. Ty nejprve na sucho na pánvi opražte, dokud se nerozvoní. Poté pražené mandle nechte vychladnout a následně je najemno namelte.
Recept: Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou
Ingredience
- 2 bílky
- 300 g mletých neloupaných mandlí
- 150 g cukru
- citronová nastrouhaná kůra z ½ citronu
- citronová šťáva podle chuti
- 1 PL skořice
- špetka soli
Postup
- Na pánvi lehce opražte mandle. Jakmile vychladnou, tak je namelte najemno.
- Z bílků, špetky soli a cukru vyšlehejte tuhý sníh.
- Do vyšlehaných bílků přidejte skořici, citronovou kůru, mleté mandle a vypracujte těsto, které nechte 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Z těsta vyválejte přibližně 0,5 cm tlustý plát.
- Z těsta vykrojte hvězdičky a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Vyšlehejte bílkovou polevu z bílků s moučkovým cukrem a troškou citrónové šťávy. S ní před upečením potřete jednotlivé hvězdičky.
- Potřené hvězdičky nechte chvíli zaschnout a pečte 25 minut na150 °C.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?