Vyzkoušejte sladké i slané recepty se sušeným ovocem

Naposledy aktualizováno 22. 10. 2024 autorem Pavlína

Překvapí vás výraznou chutí i rozmanitým využitím. Vyzkoušejte sladké i slané recepty se sušeným ovocem.

Sušené ovoce představuje univerzální a výživnou surovinu, kterou lze využít v široké škále receptů. Při procesu sušení si ovoce uchovává většinu nutričních hodnot, díky čemuž se z něho stává bohatý zdroj vitamínů, minerálů i vlákniny. Kromě toho se vyznačuje intenzivní sladkou chutí, a proto se z něho stává vhodná ingredience pro nejrůznější dezerty, jako jsou koláče, bábovky, muffiny, rýžové nákypy či chlebíčky, ale také do zdravých sušenek a müsli. Jeho použití ve sladké kuchyni není nic netradičního, receptů na moučníky se sušeným ovocem existuje nepřeberné množství. Zkoušeli jste ho však někdy přidat do slaných pokrmů?

Kombinace sušeného ovoce s dalšími ingrediencemi vytváří pokrmy plné chutí i vůní, a proto jeho využití nekončí pouze u sladkých pokrmů. Velmi dobře se kombinuje také se slanými jídly. Hodí se například do exotického kari, rýžových směsí, ale také jako součást salátů. Obohacením receptů sušeným nebo kandovaným ovocem docílíte pokrmů plných chutí a vůní, lahodících očím i chuťovým pohárkům! Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů.

Domácí husí paštika se sušenými švestkami

Ingredience:

  • 1 ks husích jater
  • 2 lžíce husího sádla
  • 2 lžíce smetany
  •  ½ cibule
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • hrstka sušených švestek
  • pepř
  • sůl
  • čerstvý rozmarýn

Omyjeme a očistíme játra, která nakrájíme na menší kousky spolu s cibulí. Na pánvi rozpustíme dvě lžíce sádla a necháme zpěnit cibulku. Přidáme játra, zasypeme je bylinkami dle preferencí a necháme je přibližně tři minuty smažit. Jejich chuť skvěle podpoří tymián nebo rozmarýn.

Nyní přichází na řadu česnek. Ten na pánev prolisujeme, případně přidáme pár stroužků volně navíc a vše restujeme další tři minuty. Směs předěláme z pánve a necháme vychladnout.

100 Kč sleva na první objednávku

Po vychladnutí rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem podle potřeby a přidáme nakrájené švestky, které paštice dodají sladký nádech. Paštikou naplníme skleničky, které zalijeme tenkou vrstvou sádla a necháme odležet v lednici.

Domácí husí paštika se sušenými švestkami
Zdroj: Kupi.cz

Domácí husí paštika se sušenými švestkami | Recept na Kupi.cz

Čokoládový chlebíček s pomerančovou kůrou

Ingredience:

  • 150 g změklého másla
  • 2 lžíce cukrového sirupu
  • 175 g hnědého cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 25 g kakaa
  • 2 vejce
  • pomerančová kůra
  • čerstvá pomerančová šťáva

Asi půl hodiny před přípravou receptu si vyděláme máslo z ledničky a necháme ho lehce povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Změklé máslo vyšleháme spolu s cukrovým sirupem. V druhé míse smícháme mouku, sodu a kakao. Jednu lžíci této směsi vmícháme do našlehaného másla se sirupem.

Přidáme nejprve jedno vejce, další dvě lžíce suchých surovin a poté druhé vejce. Jakmile vše pořádně promícháme, přichází na řadu zbytek suchých surovin a nastrouhaná pomerančová kůra z jednoho předem umytého a osušeného pomeranče. 

Nakonec nalijeme pomerančovou šťávu. Těsto v míse se může zdát na první pohled sražené, nicméně tato konzistence je naprosto v pořádku, a tak ho můžeme nalít do předem tukem vymazané a moukou vysypané formy.

Pečeme při 170 °C přibližně 45-55 minut. V průběhu kontrolujeme párátkem, na kterém by nám i po upečení mělo měla zůstat trocha těsta, protože by měl být chlebíček vláčný a uprostřed trochu mazlavý.

Čokoládový chlebíček s pomerančovou kůrou
Zdroj: Kupi.cz

Quinoa se sušeným ovocem

Ingredience:

  • 200 g quinoy
  • 50 g rozinek
  • 100 g sušených meruněk
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g celých loupaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kandovaného zázvoru
  • 1 hrst čerstvé máty
  • sůl

V první řadě propláchneme quinou horkou vodou a necháme ji okapat. Předěláme ji do hrnce a zalijeme 530 ml vody. Přivedeme k varu a přiklopíme pokličkou, přičemž ji necháme vařit asi 17 minut. Po uvaření ji necháme přikrytou ještě 10 minut, aby se vsákl zbytek tekutiny.

Uvařenou a odleželou quinou posolíme a předěláme na plech, kde ji necháme vychladnout a doschnout. Mezitím propláchneme meruňky horkou vodou a po okapání rozřízneme na proužky.

V misce metličkou prošleháme citronovou šťávu, kůru, olej a med. Tuto směs promícháme s uvařenou a vychladlou quinoou, rozinkami, meruňkami a nakrájenými mandlemi, vlašskými ořechy, nakrájeným kandovaným zázvorem a dochutíme snítky máty.

Quinoa se sušeným ovocem
Zdroj: Kupi.cz

Müsli tyčinky

Ingredience:

  • 220 g ovesných vloček
  • 15 g chia semínek
  • 40 g změklého másla
  • 130 g mléka
  • 100 g jablečné přesnídávky
  • 50 g sušeného ovoce
  • 80 g ořechů
  • 100 g hořké čokolády

Müsli tyčinky jsou zdravým snackem, který doplní energii a zažene chuť na sladké kdykoliv během dne. Jejich složení si nakombinujete podle ingrediencí, které máte rádi. Nejprve si tedy vybereme oblíbené druhy ořechů a sušeného ovoce. Vše rozdrtíme na menší kousky. K nim nastrouháme čokoládu, vše smícháme a vysypeme rovnoměrně ve stejné vrstvě po celém plechu vyloženém pečicím papírem.

Plech se směsí vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Ihned po dopečení krájíme ještě horké müsli na tyčinky v požadovaných velikostech. Pozor, směs nesmíme nechávat vychladnout, protože by se nám pak mnohem hůře krájela.

Müsli tyčinky
Zdroj: Kupi.cz

Sušené ovoce je velmi výrazné, a proto vyladí jakýkoliv recept. Navíc dodává pokrmům bohatou zásobu vitamínů a minerálů. Ať už ho použijete do sladkých dezertů, nebo jako zpestření slaných jídel, zajistí jedinečnou chuť i texturu. Nebojte se tedy experimentovat a objevovat své vlastní nové oblíbené kombinace se sušenými či kandovanými plody, které obohatí vaše kulinářské zážitky!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin