Dokonalá fazolová polévka z fazolí mungo

Naposledy aktualizováno 5. 12. 2024 autorem Pavlína

Fazolová polévka z mungo fazolí je jedním z mých nejoblíbenějších receptů – voní po indické kuchyni, je zdravá a sytá. Zkrátka je to jídlo, které můžete jíst bez výčitek. Jednu dobu jsem recept na mungo polévku vařila téměř každý týden, bylo to v době, kdy jsme neměli moc peněz, ale snažili jsme se stravovat zdravě. 

Polévka z mungo fazolí
Polévka z mungo fazolí

Proč jsou fazole mungo zdravé?

Fazole mungo jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Pomáhají snižovat cholesterol, podporují trávení a díky nízkému obsahu tuku jsou ideální pro udržení zdravé hmotnosti.

Jsou také skvělým zdrojem železa, draslíku a kyseliny listové, což z nich činí perfektní volbu pro každodenní stravu. Na 100 g připadne přibližně 105 kalorií, 7 g bílkovin, 0,4 g tuků a 19 g sacharidů. 

Mungo fazole obsahují také vysoké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny.

Dále obsahují důležité minerály jako je hořčík a draslík, které pomáhají snižovat krevní tlak a podporují zdraví srdce. Díky obsahu vlákniny a odolného škrobu jsou mungo fazole také skvělou volbou pro podporu zdravého trávení a udržení stabilní hladiny cukru v krvi.

Skladem 51 Kč
Green Apotheke Mungo Fazole jsou bio kvality, ideální k nakličování a do jídel. Rychle se vaří a jsou skvělé do salátů a jiných pokrmů.
Skladem 139 Kč
Vynikající sezamová pasta, která se vyrábí z mírně pražených sezamových semínek, které jsou postupně namlety do krémové konzistence. Tahini má široké využití v kuchyni, hodí se jako dochucovadlo do salátů nebo na zeleninové dipy. Je tradičním základem pro světoznámé, vegetariánské pomazánky Hummus.
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Jak dlouho se fazolová polévka z mungo fazolí vaří?

Mungo fazole potřebují před vařením namočit na několik hodin, ideálně přes noc. Poté se vaří zhruba 45 minut, dokud nejsou měkké. Tento čas lze trochu zkrátit, pokud použijete tlakový hrnec, kde fazole změknou během 20 minut.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak se skladuje fazolová polévka?

Mungo polévku lze skladovat v lednici po dobu 3-4 dnů. Pokud si ji chcete nadělat do zásoby, je možné polévku zmrazit.

Při jakémkoliv skladování je důležité fazolovou polévku nechat úplně vychladnout – tím zabráníte tomu, aby se v nádobě tvořila pára, která by mohla zhoršit její chuť i kvalitu. Polévku je nutné v ledničce i v mrazáku skladovat v dobře uzavřené nádobě.

Luxusní fazolová polévka z mungo je extrémně jednoduchá
Luxusní fazolová polévka z mungo je extrémně jednoduchá

Jaké jiné fazole použít?

Pokud nemáte mungo fazole, můžete je nahradit jinými druhy fazolí, já je nahrazuji ráda fazolemi adzuki. Chuť výsledné fazolové polévky je sice jiná, ale stále nám doma moc chutná. Dobrou alternativou je také cizrna.

Jak zabránit nadýmání?

Všichni jsme slyšeli, že luštěniny nadýmají, ale můžete tomu zabránit nebo to alespoň velmi zmírnit. Důležité je vždy slít vodu, ve které jste je namáčeli. A vařit fazole dostatečně dlouho. Pokud byste měli dlouhodobý problém, je vhodné vařit fazole vždy zvlášť a ještě slít vodu, ve které se vařily a přidat je až poté do jídla.

Luxusní fazolová polévka z mungo je extrémně jednoduchá
Luxusní fazolová polévka z mungo je extrémně jednoduchá

Postup přípravy fazolové mungo polévky

Nejprve zalijte hrnek suché mungo fazole vodou a nechte je, aby nasákly vodu – a to alespoň dvě hodiny, ideálně však přes noc. Tím fazole změknou a zkrátí se i doba vaření. Pokud máte málo času, můžete použít teplou vodu, která proces urychlí.

Ve středním hrnci zahřejte lžíci kokosového nebo olivového oleje a orestujte na něm nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte tři stroužky česneku a všechno koření (kurkumu, římský kmín, červenou papriku). Restujte asi minutu, aby se koření rozvonělo. Pokud chcete ještě více intenzivní chuť, můžete přidat špetku garam masaly.

Přidejte přeceděné fazole mungo, nakrájenou chilli papričku (pokud to máte rádi ostré) a sůl. Zalijte vše 1,5 litrem zeleninového vývaru, přidejte tahini (rozmíchejte ho důkladně) a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud nejsou fazolky měkké.

My doma používáme tlakový hrnec, díky kterému máte fazole měkké do 20 minut.

Hotovou polévku dochuťte solí a šťávou z limetky podle chuti – limetka vyzdvihne chuť polévky a vyváží její kořeněné tóny. Můžete také při servírování přidat nasekaný čerstvý koriandr.

Další recepty na polévky

Pokud milujete polévky, jste tu správně, zkuste naše oblíbené:

Polévka z mungo fazolí

Recept na fazolovou polévku z mungo fazolí

Jednoduchá, rychlá a hlavně zdravá fazolová polévka z mungo fazolí.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 45 minutes
Chod Polévka
Kuchyně Indická
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1 hrnek suchých mungo fazolí"
  • 1,5 litru vývaru my dáváme zelinový
  • 1 PL kokosového či olivového oleje
  • 1-2 cibule
  • 1 PL tahini
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1/2 ČL červené papriky
  • 1 chilli paprička volitelné
  • mořská sůl
  • šťáva z limetky

Postup
 

  • Fazole mungo zalijte vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
  • Ve středním hrnci orestujte cibuli na oleji, přidejte česnek a koření. Restujte asi minutu.
  • Přidejte fazole, chilli papričku, sůl, vývar a tahini. Přiveďte k varu a vařte 45 minut.
  • Dochuťte solí a šťávou z limetky.
Klíčové slovo fazolová polévka, fazolová polévka mungo, mungo polévka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1