Naposledy aktualizováno 5. 12. 2024 autorem Pavlína
Fazolová polévka z mungo fazolí je jedním z mých nejoblíbenějších receptů – voní po indické kuchyni, je zdravá a sytá. Zkrátka je to jídlo, které můžete jíst bez výčitek. Jednu dobu jsem recept na mungo polévku vařila téměř každý týden, bylo to v době, kdy jsme neměli moc peněz, ale snažili jsme se stravovat zdravě.
Proč jsou fazole mungo zdravé?
Fazole mungo jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Pomáhají snižovat cholesterol, podporují trávení a díky nízkému obsahu tuku jsou ideální pro udržení zdravé hmotnosti.
Jsou také skvělým zdrojem železa, draslíku a kyseliny listové, což z nich činí perfektní volbu pro každodenní stravu. Na 100 g připadne přibližně 105 kalorií, 7 g bílkovin, 0,4 g tuků a 19 g sacharidů.
Mungo fazole obsahují také vysoké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny.
Dále obsahují důležité minerály jako je hořčík a draslík, které pomáhají snižovat krevní tlak a podporují zdraví srdce. Díky obsahu vlákniny a odolného škrobu jsou mungo fazole také skvělou volbou pro podporu zdravého trávení a udržení stabilní hladiny cukru v krvi.
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml
Jak dlouho se fazolová polévka z mungo fazolí vaří?
Mungo fazole potřebují před vařením namočit na několik hodin, ideálně přes noc. Poté se vaří zhruba 45 minut, dokud nejsou měkké. Tento čas lze trochu zkrátit, pokud použijete tlakový hrnec, kde fazole změknou během 20 minut.
Jak se skladuje fazolová polévka?
Mungo polévku lze skladovat v lednici po dobu 3-4 dnů. Pokud si ji chcete nadělat do zásoby, je možné polévku zmrazit.
Při jakémkoliv skladování je důležité fazolovou polévku nechat úplně vychladnout – tím zabráníte tomu, aby se v nádobě tvořila pára, která by mohla zhoršit její chuť i kvalitu. Polévku je nutné v ledničce i v mrazáku skladovat v dobře uzavřené nádobě.
Jaké jiné fazole použít?
Pokud nemáte mungo fazole, můžete je nahradit jinými druhy fazolí, já je nahrazuji ráda fazolemi adzuki. Chuť výsledné fazolové polévky je sice jiná, ale stále nám doma moc chutná. Dobrou alternativou je také cizrna.
Jak zabránit nadýmání?
Všichni jsme slyšeli, že luštěniny nadýmají, ale můžete tomu zabránit nebo to alespoň velmi zmírnit. Důležité je vždy slít vodu, ve které jste je namáčeli. A vařit fazole dostatečně dlouho. Pokud byste měli dlouhodobý problém, je vhodné vařit fazole vždy zvlášť a ještě slít vodu, ve které se vařily a přidat je až poté do jídla.
Postup přípravy fazolové mungo polévky
Nejprve zalijte hrnek suché mungo fazole vodou a nechte je, aby nasákly vodu – a to alespoň dvě hodiny, ideálně však přes noc. Tím fazole změknou a zkrátí se i doba vaření. Pokud máte málo času, můžete použít teplou vodu, která proces urychlí.
Ve středním hrnci zahřejte lžíci kokosového nebo olivového oleje a orestujte na něm nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte tři stroužky česneku a všechno koření (kurkumu, římský kmín, červenou papriku). Restujte asi minutu, aby se koření rozvonělo. Pokud chcete ještě více intenzivní chuť, můžete přidat špetku garam masaly.
Přidejte přeceděné fazole mungo, nakrájenou chilli papričku (pokud to máte rádi ostré) a sůl. Zalijte vše 1,5 litrem zeleninového vývaru, přidejte tahini (rozmíchejte ho důkladně) a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud nejsou fazolky měkké.
My doma používáme tlakový hrnec, díky kterému máte fazole měkké do 20 minut.
Hotovou polévku dochuťte solí a šťávou z limetky podle chuti – limetka vyzdvihne chuť polévky a vyváží její kořeněné tóny. Můžete také při servírování přidat nasekaný čerstvý koriandr.
Další recepty na polévky
Pokud milujete polévky, jste tu správně, zkuste naše oblíbené:
- Polévka z červené čočky
- Zdravá cizrnová krémová polévka s kukuřicí
- Brokolicová polévka s bramborem a bez smetany
- Italská rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat
- Dýňová polévka z hokaido se zázvorem a kokosovým mlékem
- Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka
- Thajská polévka Tom Kha Gai
- Nejlepší tukožroutská polévka: Zeleninová s quinou
Recept na fazolovou polévku z mungo fazolí
Ingredience
- 1 hrnek suchých mungo fazolí"
- 1,5 litru vývaru my dáváme zelinový
- 1 PL kokosového či olivového oleje
- 1-2 cibule
- 1 PL tahini
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL římského kmínu
- 1/2 ČL červené papriky
- 1 chilli paprička volitelné
- mořská sůl
- šťáva z limetky
Postup
- Fazole mungo zalijte vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
- Ve středním hrnci orestujte cibuli na oleji, přidejte česnek a koření. Restujte asi minutu.
- Přidejte fazole, chilli papričku, sůl, vývar a tahini. Přiveďte k varu a vařte 45 minut.
- Dochuťte solí a šťávou z limetky.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?