Naposledy aktualizováno 13. 9. 2024 autorem lucie
Tento čokoládový dort patří k našim nejoblíbenějším receptům vůbec. Je jednoduchý, rychlý, ale hlavně vynikající. Pokud milujete čokoládové dorty, určitě si ho také oblíbíte. Tento dort je přirozeně veganský, bezlaktózový a bezlepkový. Navíc je to raw dort. Tak se pojďme podívat na to, jak na tento jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru.
Co to je raw strava a proč podle ní připravovat dorty?
Raw strava (úprava jídla za syrova nebo maximálně do 42°C) byla v posledních letech velmi oblíbená a ačkoliv slané recepty se tolik neuchytily, sladké dezerty podle raw stravy snad vyzkoušel už každý. Proč? Jsou neskutečně jednoduché na přípravu, chutné, zasytí a zároveň jsou vyráběné jen z kvalitních a zdravých ingrediencí.
? TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.
Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort
Raw stravou označujeme recepty, které jsou tepelně upravovány. Náš čokoládový dort by tedy naše maminky a babičky neoznačily jako raw dort ale zkrátka jako nepečený dort. Tento čokoládový dort se tedy připravuje pouze mícháním ingrediencí dohromady a mixováním.
Náš čokoládový dort je veganský, bezlaktózový a bezlepkový
Oproti tradičním nepečeným dortům ten náš neobsahuje žádné piškoty ani smetanu. Náš čokoládový dort je veganský, a pokud zvolíte bezlepkové ovesné vločky, bude i bezlepkový (oves je přirozeně bezlepkový, ale vločky se často zpracovávají na strojích, kde se zpracovávají i jiné obiloviny, které obsahují nežádoucí lepek).
Příprava korpusu na nepečený čokoládový dort
Na korpus budete potřebovat datlovou pastu, ovesné vločky, oblíbené ořechy (my jsme použili vlašské) a kokosový olej.
Nejprve si rozmixujeme ovesné vločky a ořechy na moučku a datlovou pastu si nakrájíme na menší kousky.
Poté přidáme datlovou pastu do moučky z ořechů a ovesných vloček a přilijeme kokosový olej. Vypracujeme lepivé těsto, které pak rovnoměrně rozprostřeme (vymačkáme) do dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme ztuhnout do mrazáku.
? TIP: Chcete vyzkoušet další recepty z ovesných vloček? Tady máte rovnou 5 tipů na skvělé recepty s vločkami.
Příprava náplně na nepečený čokoládový dort
Kešu vložíme do misky s dvojnásobným množstvím vody a necháme máčet alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Pokud nejste na raw stravě, můžete celý proces urychlit použitím horké vody.
Kešu propláchneme a vložíme do mixéru spolu s kokosovým mlékem, kokosovým olejem, banány, vanilkovým extraktem, javorovým sirupem, skořicí a kakaem.
Mixujeme do hladka. Poté vše nalijeme na připravený korpus a ozdobíme. Na ozdobu můžete použít opravdu cokoliv. Vyzkoušejte třeba lyofilizované maliny nebo jahody. Ozdobený dort dáme ztuhnout do ledničky. Pokud dort potřebujete mít rychleji ztuhnutý, vložte ho do mrazáku.
? TIP: Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.
Na co si dát pozor při přípravě čokoládového dortu
Pokud se bojíte, že vám čokoládový dort neztuhne, přidejte do náplně více kokosového oleje, který může za tuhnutí. Můžete také přidat lžičku chia semínek.
Mohlo by vás zajímat: Jak na správné temperování čokolády doma nejen na pralinky
Jak dlouho vydrží nepečený čokoládový dort v ledničce?
Raw dort vydrží 4-5 dnů v ledničce, pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, tak část dortu zamražte.
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
Nepečený čokoládový raw dort z kešu (vegan)
Ingredience
Korpus
- 1/2 hrnku datlové pasty nebo cca 5-6 datlí medjool
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek oblíbených ořechů
- 4 lžíce kokosového oleje
Náplň
- 2 hrnky kešu ořechů
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- špetka skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 zralé banány
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
- 5 lžic kakaa
Postup
- Ovesné vločky a ořechy rozmixujeme na jemný prášek
- Prášek z ovesných vloček a ořechů vložíme do mísy spolu se zbylými ingrediencemi na korpus a vytvoříme lepivou směs
- Směs rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a dáme na 2 hodiny ztuhnout do mrazáku
- Namočené kešu (bez vody) + všechny zbylé ingredience na náplň dáme do mixéru a důkladně promixujeme
- Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na ztuhlý základ a vložíme do lednice (pro urychlení tuhnutí můžeme vložit do mrazáku). Po ztuhnutí můžeme ozdobit ovocem a podávat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Recept je výborný, jen v rozpisu surovin chybí přesné množství kakaa, tak jsem to nějak odhadla. Jinak za mne klidně deset hvězdiček! ?
Dobrý den, mám dotaz: kde je ta čokoláda v receptu v tom čokoládovém dortu, prosím? https://www.ochutnejorech.cz/blog/nepeceny-cokoladovy-dort#recipe
Děkuji za doplnění, hezký víkend!
Šárka
Dobrý den, do dortu se nedává čokoláda, ale čokoládová chuť vzniká kombinací ingrediencí (hlavně kakao). 🙂