Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína
Milujete červené rajčatové pesto ze sušených rajčat na těstoviny a rádi byste si ho připravili doma? Dobrá zpráva pro vás: Pesto z rajčat je naprosto jednoduché (stejně jako klasické bazalkové pesto) a máte ho vyrobené za pár minut. Prozradíme vám, jak ho vyrobit i ve veganské verzi bez parmazánu.
Víte, jak správně pracovat se sušenými rajčaty, která nejsou naložená v oleji?
Sušená rajčata jsou vynikající ingrediencí do spousty receptů, ale pokud používáte ta, která nejsou naložená v oleji, je dobré je předem trochu připravit.
Když koupíte sušená rajčata, která nejsou konzervovaná, můžete je před použitím zalít horkou vodou. Nechte je namočit zhruba 10–15 minut, aby nasála tekutinu a změkla. Tímto způsobem je vrátíte zpět do života, a budou se snadněji mixovat nebo krájet.
Jakmile jsou rajčata připravená, můžete je přidat do těstovin, salátů nebo vytvořit naše červené pesto.
Odkud pochází červené rajčatové pesto?
Samozřejmě, že z Itálie, kde ho najdete pod Pesto Rosso, nebo také Pesto alla Trapanese. Kde ale v Itálii má své kořeny? No přece na Sicílii, konkrétně v oblasti Trapani.
Historie tohoto lahodného pesta je spojena s cestami janovských námořníků, kteří přinesli své tradiční bazalkové pesto na Sicílii. Počkat – my ale mluvíme o rajčatovém pestu. Nebojte se, dojdeme k tomu.
Tamní kuchaři neměli vždy k dispozici stejné ingredience, a proto vytvořili vlastní verzi s tím, co měli po ruce – tedy sušenými rajčaty, mandlemi a menším množstvím bazalky. Výsledkem je bohatší, sladší pesto s intenzivní chutí rajčat, které krásně odráží sicilské kulinářské dědictví.
Tento druh pesta je dnes velmi oblíbený pro svou univerzálnost. Hodí se nejen na těstoviny, ale i do sendvičů, k masu nebo jako základ na pizzu.
Na co použít rajčatové pesto ze sušených rajčat?
Už jsme to zmínili výše, rajčatové pesto je extrémně univerzální! Použijte ho jako omáčku k těstovinám, natřete na opečenou bagetku, smíchejte s grilovanou zeleninou nebo ho použijte jako základ na pizzu.
Jaké ořechy použít na pesto z rajčat?
Pokud jde o pesto, nemusíte se držet jen tradičních piniových oříšků. Pesto je skvělé v tom, že si ho můžete upravit podle vlastní chuti, a to i tím, jaké ořechy použijete.
Kromě piniových oříšků můžete sáhnout po vlašských ořeších, které pestu dodají jemně nasládlou chuť a trochu výraznější texturu. Velmi populární jsou ale i kešu ořechy, ty jsou totiž mnohem krémovější a jemnější a používají se proto hlavně ve veganské verzi bez sýra.
Jak už jsme zmínili, původní sicilský recept byl s mandlemi, takže se nebojte používat i ty. A když byste cestovali po Itálii, zjistili byste, že Italové se nebojí použít ani pistácie.
Výběr ořechů je teda zcela jen na vás a můžete s nimi libovolně experimentovat. Určitě nám dejte vědět do komentářů, jaké ořechy používáte nejraději vy!
TIP: Pokud se rozhodnete pro pesto z vlašáků, doporučujeme vám koupit si rovnou vlašské ořechy 1 kg, jinak se po nich doma jen zapráší.
Tajný trik na ještě lepší červené pesto
Pokud chcete dokonalé rajčatové pesto, opražte oříšky. V Itálii se piniové oříšky se často praží před přidáním do pesta nejen kvůli chuti, ale i pro jejich strukturu. Pražení zvýrazní jejich sladkou, máslovou chuť, a zároveň jim dodá jemnou křupavost.
Tento krok je důležitý, protože syrové piniové oříšky mohou mít jemnou, nevýraznou chuť, která by se mohla v pestu ztratit mezi ostatními ingrediencemi, jako jsou česnek nebo bazalka. Při pražení se uvolní přirozené oleje, což dodá pestu výraznější chuť a jemnější texturu. A jak je opražit?
Jednoduše na suché pánvi. Stačí cca 2 minuty. Dávejte pozor, ať je nespálíte.
Často kladené otázky
Jak dlouho trvá příprava červeného pesta?
Pesto máte hotové do 15 minut.
Jaké ořechy použít na přípravu rajčatového pesta?
Můžete použít mandle, vlašské ořechy, piniové oříšky, ale i pistácie či kešu. Záleží na vaší preferenci. Doporučujeme oříšky před použitím opražit na suché pánvi.
Nejlepší recept na rajčatové pesto ze sušených rajčat
Ingredience
- 1 hrneček sušených rajčat předem namočených
- 1 hrneček čerstvé bazalky
- 1/2 hrnečku strouhaného parmazánu nebo lahůdkové droždí pro veganskou verzi
- 1/4 hrnečku piniových oříšků
- 3 stroužky stroužky česneku
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 hrnečku olivového oleje
Postup
- Do mixéru vložte sušená rajčata, bazalku, parmazán (či lahůdkové droždí), piniové oříšky, česnek, sůl a pepř.
- Mixujeme tak dlouho, dokud nemáme požadovanou konzistenci.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?