Naposledy aktualizováno 11. 7. 2024 autorem Anežka
Nepečený zdravý borůvkový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw. paleo nebo vegan stravou. Místo ze sýra je totiž vyrobený z ořechů kešu a výsledkem je několikavrstevný dort, který kromě výborné chuti také skvěle vypadá. (Kdo by neměl rád fialovou barvu na dortu?!)
Veganský cheesecake – je to vůbec dobrý?
Pokud ve vás veganský cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský! Samozřejmě, že chutná jinak než klasický, ale věřte nám, je boží.
Je náš veganský nepečený borůvkový cheesecake zdravý?
Dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉
Pekanové ořechy, z kterých je vyroben korpus dortu, mají bohatou máslovou chuť a to především kvůli tomu, že obsahují přes 70 % tuků, nejvíce ze všech ořechů. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů. Tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.
V dortu jsou také plné tři šálky kešu, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.
Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový.
V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!
Jak luxusní nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?
Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.
Krémová prostřední vrstva z kešu a vanilky
Střed dortu tvoří krémová vrstva vyrobená z kešu. Jakmile totiž kešu ořechy projdou alespoň čtyřhodinovým máčením ve vodě, stávají se neuvěřitelně měkkými a krémovými.
Jejich rozmixováním vzniká dokonalá krémová náplň, která ve spojení s kokosovým mlékem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou opravdu chutná jako pravý cheesecake.
TIP: Přidejte 100% borůvkový sirup.
Základ nepečeného cheesecaku je korpus z mandlové moučky
Korpus, na který krém nanášíme, jsou rozmixované pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Pří výrobě krusty vložíme všechny ingredience do mixéru a mixujeme jen do té doby, než se vytvoří lepivá struktura s malými kousky pekanových ořechů. Pokud byste mixovali déle, vytvořilo by se místo krusty ořechové máslo, které se jako spodní vrstva nehodí. (I když moc dobře chutná.)
Krustou vyložíme formu na dorty a přelijeme dvěma třetinami vyrobeného kešu krému. Vršek krému je potřeba uhladit a s celou formou několikrát bouchnout o kuchyňskou desku, aby z krému zmizely vzduchové bublinky. Téměř hotový dort necháme nachladit v mrazáku.
Krém cheesecaku je z kešu a borůvek
Zbylý kešu krém použijeme na další vrstvu. Do krému zamixujeme mrazem sušené borůvky, přelijeme přes střední vrstvu a necháme opět vychladit.
Pozor! Mrazem sušené borůvky nejsou mražené borůvky. Borůvky sušené mrazem mají velmi intenzivní chuť a jsou zbaveny veškeré vlhkosti. Úplně ideální je ovšem použít prášek z nich vyrobený. Pokud použijete čerstvé nebo mražené, nebude mít vrstva tak výraznou chuť a pravděpodobně nebude držet pohromadě. |
Zdravá ‚‚poleva’’ na dort z borůvek
Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek. Polevou přelijeme poslední vrstvu a dáme do mrazáku.
Po třech hodinách chlazení je dort hotový a připravený k servírování. Doporučujeme ozdobit borůvkami a lístkem bazalky.
TIP: Zkuste také 100% sirup z lesního ovoce.
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech
FAQ – Nejčastější dotazy
Jak luxusní nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?
Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.
Jak udělat zdravou polevu z borůvek na cheesecake?
Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek.
Jaké je doporučená denní dávka chia semínek?
Běžně se doporučuje konzumovat maximálně 2 polévkové lžíce chia semínek denně (zhruba 28g).
Lze udělat nepečený cheesecake z kešu a ne z mascarpone?
Pokud ve vás cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský!
Je opravdu nepečený cheesecake zdravý?
Tento recept na dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉
V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!
Jak dlouho lze skladovat nepečený dort v ledničce?
V ledničce vám vydrží zpravidla až 5 dní, ale doporučujeme ho zkonzumovat do 2-3 dnů, kdy je nejlepší, nebo dát do mrazáku.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech:
- 10 zdravých a chutných receptů z kešu ořechů
- Recept: Veganská domácí banánová zmrzlina bez cukru
- Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru
- Recept na zdravý lískooříškový fitness cheesecake
- Nepečený arašídový cheesecake
Recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami (raw)
Ingredience
Korpus
- 1 hrnek pekanových ořechů
- 1 hrnek mandlové moučky
- 4 ks datle medjool
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
První a druhá vrstva
- 3 hrnky naturálních kešu
- 1 hrnek kokosového mléka z konzervy
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 6-8 lžiček prášku z mrazem sušených borůvek
Poleva
- 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce chia semínek
Postup
Korpus
- Rozmixujte pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Dejte si pozor, abyste nemixovali moc dlouho, nebo místo korpusu vznikne ořechové máslo.
- Korpusové lepivé těsto vložte do vymazané dortové formy, případně vyložené pečícím papírem.
- S formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili vzduchových bublinek.
První vrstva
- Ořechy kešu (alespoň 4 hodiny máčené ve vodě) rozmixujeme společně s kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou.
- Dvěma třetinami vzniklého krému polijeme korpus a dáme do mrazáku vychladit.
Druhá vrstva
- Do zbylého krému zamixujeme mrazem sušené borůvky (nebo prášek).
- Přelijeme přes poslední vrstvu a dáme opět do mrazáku.
Zdravá poleva
- Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme s citronovou šťávou a chia semínky. Přelijeme poslední vrstvu a dáme na tři hodiny do mrazáku.
- Můžeme servírovat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?