Naposledy aktualizováno 26. 9. 2024 autorem Pavlína
Co je sušený ananas a jak se vyrábí?
Sušený ananas bez cukru je ovoce, ze kterého byla odstraněna voda, a to buď základní dehydratací vzduchem nebo lyofilizací. Konečným výsledkem je ovoce, které se snadno přepravuje, nekazí se a nepotřebuje chlazení, přesto si zachovává výrazně ananasovou chuť.
Je oblíbený při pečení a jako svačina. I když sušený ananas nemá stejnou texturu nebo nutriční vlastnosti jako čerstvé ovoce, lze jej použít mnoha stejnými způsoby.
Jak se suší ananas
Pěstitelé ananasu, kteří mají více ovoce, než mohou použít nebo prodat, často suší přebytek jako prostředek k jeho uchování. Poškozené nebo zdeformované ovoce lze také sušit, aby se zachovala jeho chuť. Sušený ananas je často komerčně dostupný, ale lze jej vyrobit i doma.
Základní dehydratace je jednoduchá a vyžaduje relativně malé vybavení. Kousky ananasu se touto metodou v podstatě dají sušit samy a často jsou hotové během jednoho nebo dvou dnů. Teplota se však musí kontrolovat a ovoce musí být obvykle konzervováno v nějakém chemickém nebo kyselém roztoku, aby se zabránilo hnilobě.
Kyselina askorbová, jinak známá jako vitamín C, je jedním z nejběžnějších konzervantů používaných v dehydratovaném ovoci. Plátky se musí nechat několik minut nasáknout v tekuté kyselině, než se dají sušit. To pomáhá ovoci zachovat si jeho barvu a také zabraňuje růstu bakterií. Bez nějaké úpravy by se sušený ananas pravděpodobně začal rozkládat dříve, než by mohl uschnout.
Tip: Jak skladovat sušené ovoce?
Proč je lepší sušený ananas než čerstvý z obchodu?
Čerstvý ananas je pro většinu z nás dostupný pouze v určitých obdobích roku. Lyofilizovaný či sušený ananas ale umožňuje, aby bylo letní ovoce dostupné ve všech ročních obdobích, takže nejste omezeni na určitou sezónu. To může také pomoci snížit náklady tím, že nebudete muset skladovat ovoce, které se může zkazit.
Bez ohledu na to, jakou formu sušeného ananasu konzumujete, získáte více vitamínů a minerálů jednou hrstí, než byste získali ze stejné hrsti čerstvého ovoce.
Proč? Protože když ovoce sušíte, srážíte ho na menší kousky, a přitom si zachovává stejné množství živin. Získáte asi 3,5krát více vitamínů, minerálů a vlákniny, než byste měli v běžném čerstvém ovoci.
S tím se pojí jedna nevýhoda. ? Ovoce je plné přírodního cukru. Pokud zkonzumujete příliš mnoho sušeného ovoce na jedno posezení, můžete si výrazně zvýšit příjem cukru. Při konzumace sušeného ovoce je potřeba myslet na jeho množství.
Náš TIP: Ananas kroužky natural PREMIUM z Ghany
Jaké má sušený ananas účinky na zdraví
Sušený ananas je dobrým zdrojem vápníku, draslíku, manganu, vlákniny a vitamínů A, B a C.
Je také velmi užitečný jako potenciální prevence rakoviny, protože obsahuje fluor. Podle obsahu manganu v něm je užitečný pro zdraví kostí a osifikaci, stejně jako při léčbě nachlazení a kašle. Může pomoci při léčně kardiovaskulárních onemocnění a posiluje imunitní systém těla.
- Vitamíny proti akné: Přítomnost vitamínu C v ananasu pomáhá léčit akné a jiná zánětlivá kožní onemocnění vnitřně i zevně. Také bromelin, protizánětlivý enzym v tomto ovoci, zvyšuje léčivou sílu vitamínu C.
- Zdravé trávení: Díky obsahu enzymu bromelinu napomáhá sušený ananas také zdravému trávení, především bílkovin.
- Udržuje krevní tlak: Pokud trpíte vysokým krevním tlakem a hypertenzí, pak byste měli začít s pravidelnou konzumací ananasu. Vysoké množství draslíku a nízký obsah sodíku v ananasu pomáhají udržovat normální hladinu krevního tlaku.
- Zdravé a pevné kosti: Přidejte ananas do svého jídelníčku, abyste získali silnější kosti. Hojný mangan v ananasu pomáhá posilovat kosti a pojivovou tkáň. Obsahuje také minerály, které jsou nezbytné pro zdravé a silné tělo.
- Antioxidanty: Ananas je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle, čímž zabraňují většímu poškození buněk. Tyto antioxidanty také chrání naše tělo před nemocemi, jako jsou křeče, srdeční choroby, osteoartróza, různé druhy rakoviny a další.
- Kolagen pro mladší pleť: Sušený ananas zvyšuje syntézu kolagenu ve vašem těle. Čím silnější je syntéza kolagenu, tím zdravější a pružnější bude vaše pokožka. Navíc nutriční fakt tohoto produktu díky přítomnosti aminokyselin a vitamínu C zajišťuje rychlou obnovu poškozených buněk a tkání.
Mohlo by vás také zajímat: Proč jíst rozinky?
Sušený ananas v těhotenství
Jíst ananas v těhotenství může být podle některých odborníků problematické. Ananas je bohatý na vitamín C, B1 a B6, železo a kyselinu listovou, které jsou pro vás dobré.
Obsahuje ale bromelin, který může způsobit měknutí děložního čípku vedoucí k předčasnému porodu nebo potratu, což není úplně potvrzeno ani vyvráceno, takže se o tomto tématu vedou rozsáhlé diskuse.
Ačkoli se bromelin nachází v jádru ananasu, je ho jen velmi málo v dužině ananasu, což je to, co jíme. Množství bromelinu v jedné porci ananasu, podle některých odborníků, pravděpodobně neovlivní vaše těhotenství.
Konzumace ananasu nemusí být nebezpečná ani vám nemusí pomoci k dřívějšímu narození dítěte, ale jíst velké množství může mít nepříjemné účinky. Pozor, pokud máte citlivý žaludek. Kyseliny v ananasu vám mohou způsobit pálení žáhy nebo reflux. Abyste se vyhnuli těmto vedlejším účinkům, je nejlepší konzumovat toto lahodné ovoce s mírou.
Náš TIP: Lyofilizovaný ananas (mrazem sušený)
Jaké má sušený ananas druhy
Existují dva základní způsoby výroby sušeného ovoce: dehydratace a sušení mrazem. Dehydratace je nejjednodušší; tenké plátky se nechají uschnout v prostředí s řízenou teplotou.
Lyofilizace je vědečtější a vyžaduje, aby bylo ovoce rychle zmrazeno a poté natlakováno, aby se veškerá vlhkost odpařila. Oba procesy mají své výhody a nevýhody.
I když existují zřejmé podobnosti (například odstranění vody), existují určité zásadní rozdíly mezi lyofilizovaným ananasem a sušeným ananasem.
Co se týče úrovně vlhkosti, čím více vlhkosti z ovoce odstraníte, tím delší má trvanlivost. Ze sušeného ovoce odstraníte asi 95 % vlhkosti a z lyofilizovaného ovoce až 99 %. V zásadě platí, že čím vyšší procento, tím delší má ovoce trvanlivost.
Lyofilizované ovoce i sušené ovoce si zachovají většinu živin svých čerstvých protějšků. Lyofilizované ovoce však při sušení ztrácí část vlákniny a vitamínu C, který se rychle rozkládá. Na druhé straně, proces sušení neovlivňuje vlákninu nebo železo, které se nachází v ovoci.
Je rozdíl v chuti mezi lyofilizovaným a sušeným ovocem? Lyofilizované ovoce vyžaduje minimální (pokud vůbec nějaké) teplo, přičemž si zachovává původní chuť. Textura se však mění v tom, že je vzdušnější a křupavější než čerstvé ovoce. Vyzkoušejte kromě ananasu také lyofilizované jahody nebo maliny. Ovoce sušené na slunci si také zachovává svou původní chuť. Ale texturově je žvýkavější než čerstvé ovoce.
Tip: Lyofilizované ovoce – lyofilizace ovoce aneb vše, co potřebujete vědět
Může být sušený ananas bez cukru?
Když je ovoce dehydratováno, je z něj odstraněna voda, takže má vyšší obsah živin na gram, ale také vyšší obsah cukru. Šálek syrového ananasu je již sladký, obsahuje 16 gramů cukru, než se dehydratuje a jeho obsah cukru se zahustí.
Doporučujeme také: Lyofilizované maliny v bílé čokoládě 1 kg
Mnoho komerčních výrobců sušeného ananasu jej obaluje krystalovým cukrem, čímž dále zvyšuje jeho obsah cukru na přibližně 13 gramů na kus. Protože se obvykle konzumuje několik kousků ananasů najednou, svačinka na sušeném ananasu je podobná konzumaci cukroví. To ale není případ našeho sušeného ananasu, který žádný přidaný cukr neobsahuje.
Pokud máte cukrovku nebo se snažíte vyhnout nadměrnému cukru, dejte pozor na zkonzumované množství a nekupujte ananas obalený v cukru.
Tip: Mango – vše, co o něm potřebujete vědět
Jaké má sušený ananas nutriční hodnoty
Mnoho z vás potěší, že sušený ananas neobsahuje skoro žádný tuk, takže je to opravdu zdravá svačinka, a to i pro všechny, kteří se snaží udržet svou váhu. Ve 100 gramech naturálního sušeného ananasu obsahuje průměrně 81,54 g sacharidů, 1,43 g bílkovin a 3,7 g vlákniny.
Když si dáte dva kousky sušeného ananasu, dodáte svému tělu také 75 až 80 % doporučeného denního příjmu hořčíku.
Na co lze sušený ananas použít?
Sušený či lyofilizovaný ananas je skvělý způsob, jak mít ananas vždy po ruce, protože ne vždy je v obchodě krásný čerstvý zralý ananas, a také bývá často velmi drahý.
Prozkoumejte další lyofilizované ovoce. Kromě ananasu si potrpíme na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem máme ale ve spoustě dalších variant.
Ochutnejte: Mangový sirup bez přidaného cukru
Kde všude můžete použít sušený ananas, pokud ho nechcete sníst jen tak samotný?
Pokud budete sušený ananas používat do pečení či vaření, je potřeba ho nejprve rehydratovat. A to znamená jediné, namočte ho do vody a nechte změknout a uvidíte, že se s ním bude lépe pracovat.
- Přidejte ananas do ovesných sušenek nebo cookies, dostanou skvělou exotickou chuť.
- Můžete ho přidat i do svých domácích müsli nebo proteinových tyčinek.
- Věděli jste, že ananas můžete použít i do slané kuchyně? Přidejte ho do sladkokyselé omáčky třeba ke kuřecímu masu.
- Vyrobte si svou vlastní müsli směs nebo směs ořechů a sušeného ovoce na cesty a výlety. Fantazii se meze nekladou.
- Ananas se hodí i do nápojů. Svůj zimní punč můžete ozvláštnit právě sušeným ananasem.
- Ideální je na dochucení řeckého jogurtu, a spolu s medem a ořechy vytvoří skvělou svačinku či snídani.
- Chybí vám v salátu sladká chuť? Klidně přidejte ananas i do vašeho oblíbeného salátu, nebudete věřit, ale hodí se i k sýrům.
- Hodí se také do smoothie.
- Milujete pizzu Hawai? Není problém, i do tohoto receptu se sušený ananas skvěle hodí.
- A na závěr; můžete ho použít zkrátka všude tam, kde potřebujete čerstvý či konzervovaný ananas.
Náš TIP: Ananas plátky žluté z Thajska
Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech
- Moruše – vše, co o ní potřebujete vědět
- Čekankový sirup jako zdravá náhražka cukru
- Goji jako součást zdravé stravy
- Ghee jako elixír zdraví. Umíte ho použít v kuchyni?
TIP: Mohla by vám u nás chutnat lékořice sekané ŠPALÍČKY s ovocnou náplní nebo lékořice barevné DRAŽÉ či lékořici s ovocnou náplní.
FAQ – Nejčastější dotazy
Proč sušit ovoce?
Sušení ovoce je jedna z nejzdravějších metod konzervování potravin.
Jak se suší ananas?
Čerstvý ananas si umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (cca 1 cm). Sušte v troubě na 40 – 50 stupňů po dobu až 12 hodin.
Jak dlouho se suší ananas?
Sušený ananas se suší okolo 12 až 50 hodin.
Jaké má sušený ananas kalorie?
Ve 100 gramech najdete 291 kcal.
Jaké má sušený ananas nutriční hodnoty?
100 gramů sušeného ananasu obsahuje 3,5 g bílkovin, 65,6 g sacharidů, 1,6 g tuků a 7 g vlákniny.
Jaké má sušený ananas vitamíny?
Z vitamínů dominuje C, B1, B6, B12 A a kyselina listová. Nechybí mangan, draslík, hořčík, železo, fosfor, měď, zinek, jód, a vápník.
Jaké má sušený ananas účinky na zdraví?
Ananas obsahuje vitamín C, který pomáhá s imunitním systémem. Vlákninu ocení lidé s pomalým trávením a sedavým způsobem života.
Kde koupit sušený ananas mrazem?
Křupavé kousky ananasu plné vitamínů. Takový je náš mrazem sušený ananas. Je navíc čistě přírodní! Neobsahuje žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Můžu si ananas vypěstovat doma?
Ananas se dá vypěstovat i doma. Ideální je skleník, protože rostlina potřebuje hodně tepla a vlhka. Kdysi si na tomto exotickém ovoci pochutnávali výhradně nejbohatší aristokraté.
Kde koupit sušený ananas bez cukru?
Naše ananasové kroužky jsou čistě naturální – bez přidaného cukru a konzervantů. Proto mají tak lahodnou sladkou chuť.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?