Chutnají vám sušená rajčata a hledáte salát, ze kterého se i pořádně najíte? Pak ochutnejte náš salát z černé čočky s balkánským sýrem, který si zamilujete nejen v horkých letních dnech. Je jednoduchý na přípravu a v létě tak využijete i zeleninu ze zahrádky.
Proč se hodí černá čočka do salátů
Černá čočka je vynikající přísadou do salátů díky své pevné struktuře a výrazné, lehce oříškové chuti. Skvěle drží tvar, takže se nerozvaří ani při delším vaření, když na ni třeba zapomenete. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a další důležité živiny, takže vás i pořádně zasytí. Navíc černá barva dodá vašemu salátu i skvělý barevný kontrast.
Co obsahuje černá čočka
Černá čočka je skvělou luštěninou s vysokým obsahem bílkovin a spoustou vitamínů a minerálu. Co najdeme v černé čočce?
- Bílkoviny: Vysoce kvalitní rostlinný zdroj proteinů, ideální pro vegetariány a vegany.
- Vláknina: Podporuje zdravé trávení a udržuje pocit sytosti.
- Železo: Nezbytné pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie.
- Kyselina listová: Podporuje správný vývoj buněk, důležitá pro těhotné ženy.
- Hořčík: Přispívá ke zdraví kostí a srdce.
- Fosfor: Důležitý minerál pro zdraví kostí a zubů.
- Draslík: Pomáhá udržovat normální krevní tlak a podporuje srdeční zdraví.
- Antioxidanty: Pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
- Vitamíny skupiny B: Podporují energetický metabolismus a zdravou funkci nervového systému.
TIP: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami
Green Apotheke Čočka červená neloupaná
Jak se vaří černá čočka
Nevíte, jak se vaří černá čočka? Každý výrobce má na etiketě návod, jak černou čočku uvařit. Skvělé na ní je, že ji nemusíte předem namáčet. My používáme černou čočku Green Apotheke a uvaříte ji tak, že čočku přeberete, propláchnete, dáte do hrnce se studenou vodou a přivedete ji k varu.
Jak dlouho se vaří černá čočka
Na rozdíl od jiných druhů čočky jako červená čočka nebo zelená čočka, která se vaří přibližně 15 minut, se černá čočka vaří 25 – 30 min. Je pevnější a nerozpadá se, proto je potřeba ji vařit déle, dokud není měkká. Po uvaření ji sceďte a nechte vychladnout na přípravu salátu (pokud ji dáte do salátu horkou, může být salát při podávání povadlý).
TIP: Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo-hořčičnou zálivkou
Jak připravit salát z černé čočky, balkánským sýrem a sušenými rajčaty
V dnešní době jsou saláty velmi oblíbené jako hlavní chod, když si chcete dát odlehčený oběd nebo večeři. Proto je dnes spoustu druhů salátů, které zdaleka nejsou jako klasický “šopák”. My jsme použili římský salát, cherry rajčata, okurku a sušená rajčata naložená v oleji, která jsou krásně nasládlá a nejsou příliš slaná ani pikantní.
Salát snadno připravíte tak, že uvaříte černou čočku, nakrájíte zeleninu a jakmile černá čočka vystydne, vše smícháte dohromady spolu se zálivkou a posypete balkánským sýrem, který si snadno můžete také vyrobit doma. A pokud máte rádi ořechy, můžete si salát posypat třeba pekany, vlašáky nebo semínky.
TIP: Dokonalý quinoa salát s cizrnou
Jak se dělá hořčičná zálivka na salát
Možná jste si všimli, že na našem blogu je spousta receptů na vynikající a netypické saláty. Neustále zkoušíme také nové zálivky a mezi naše nejoblíbenější patří italská hořčicová z kešu a také medovo hořčičná, kterou děláme opravdu často. Tentokrát jsme udělali hořčičnou zálivku bez medu, protože sušená rajčata jsou sama o sobě nasládlá. Postupovali jsme úplně stejně, jen jsme vynechali med, a to tak, že v olivovém oleji a citronové šťávě jsme rozmíchali dijonskou hořčici a přidali sůl a pepř.
Jak vyrobit domácí balkánský sýr z tvarohu
Víte, že si snadno můžete vyrobit domácí balkánský sýr z tvarohu? Stačí vám k tomu kostka tvrdého tvarohu, který na 4 až 5 dní namočíte do slaného nálevu. Nálev připravíte tak, že do jednoho litru vody přisypete 100 g soli. Tvaroh v nálevu pak necháte v lednici a máte hotovo.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak se vaří černá čočka?
Černou čočku přeberete, propláchnete, dáte do hrnce se studenou vodou a přivedete ji k varu. Poté ji vařte 25 až 30 minut, dokud nezměkne.
Na co je dobrá černá čočka?
Černá čočka obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, což z ní dělá skvělý zdroj proteinů. Je bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a je také dobrým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Obsahuje také hořčík, fosfor a draslík, které jsou důležité pro zdraví kostí a srdce. Skvěle se hodí nejen do salátů, ale také jako příloha.
Jak chutná černá čočka?
Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, má jemnou oříškovou chuť. Dobře drží tvar a svou strukturu, i když ji omylem převaříte.
Jak se dělá salát z černé čočky?
Uvařenou a vystydlou čočku smíchejte s připravenou nakrájenou zeleninou, sušenými rajčaty a hořčičnou zálivkou. Nakonec salát posypejte balkánským sýrem a můžete podávat.
Recept: Salát z černé čočky, balkánským sýrem a sušenými rajčaty
Ingredience
- 100 g černé čočky
- 45 g sušených rajčat
- 140 g balkánského sýru
- 150 g římského salátu (1 menší kus)
- ½ okurky
- 200 g cherry rajčat nebo 2 větší rajčata
- 2 mrkve
- 2 PL olivového oleje
- 1 ČL dijonské hořčice
- sušená bazalka podle chuti
- pepř podle chuti
- citronová šťáva z půlky citrónu
Postup
- Černou čočku dejte vařit dle návodu.
- Omyjte a nakrájejte zeleninu a sušená rajčata.
- Nastrouhejte mrkev na jemno a smíchejte s nakrájenou zeleninou.
- Uvařenou černou čočku nechte chvíli vychladnout a poté ji přimíchejte do salátu.
- V menší misce smíchejte olivový olej, hořčici a citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne zálivka.
- Promíchejte salát se zálivkou a nakonec přidejte balkánský sýr.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?