Naposledy aktualizováno 7. 10. 2024 autorem Pavlína
Máte rádi tvaroh, lahodnou čokoládu a nanuky Míša? Pak si rozhodně zamilujete i naše luxusní Míša řezy na plech. Nejlepší je to, že jsou tyto tvarohové řezy s pořádnou dávkou čokolády a ze surovin, které obvykle máte doma. Nejvíce času zabere čekání, než ztuhnou a vy se jich už nemůžete dočkat. Vychlazené Míša řezy z lednice vás pak osvěží v letních dnech třeba místo zmrzliny.
Co jsou míša řezy?
Přemýšlíte, proč se tyto tvarohové řezy jmenují právě Míša řezy? Jsou inspirovány jedním z nejoblíbenějších českých nanuků, podle kterých se také jmenují. Naše luxusní Míša řezy mají vláčný kakaový piškot ze špaldové mouky, pořádnou vrstvu tvarohu slazenou medem, a to nejlepší nakonec je křupavá čokoládová krusta z pravé belgické hořké čokolády, která když ztuhne lednici, chutná přesně jako nanuková poleva.
TIP: Máte rádi čokoládové dezerty? Upečte si čokoládové muffiny nebo vláčné cupcakes.
Proč je tvaroh zdravý
Tvaroh je plný živin a dokáže také pořádně zasytit. Je bohatý na bílkoviny, které podporují růst svalů, imunitní systém. Je plný vitamínů skupiny B a minerálů jako fosfor, zinek a selen, podporující metabolismus a nervy. Kromě toho jsou v něm i probiotika pro zdravou střevní mikroflóru. Navíc když se smíchá se šlehačkou a medem, je z něho naprosto vynikající krém.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na cheesecake brownies s tvarohem na plech!
Jak upéct zdravé luxusní Míša řezy na plech
Už se vám sbíhají sliny? Máme pro vás jednoduchý návod, jak připravit tento vynikající dezert. První budete muset upéct korpus a nechat ho vychladnout. Poté připravte tvarohový krém a čokoládovou polevu. Nejhorší část je čekání, než vše ztuhne a vy si budete moct konečně vychutnat tuto dobrotu.
Jak na vláčný korpus na Míša řezy
Korpus na luxusní Míša řezy je rychlovka a nejtěžší je asi oddělit žloutky od bílků. My korpus děláme ze špaldové hladké mouky a místo cukru používáme med, protože těstu dodá jemný medový nádech.
Z bílku vyšlehejte sníh a žloutky zvlášť v misce vyšlehejte spolu s medem do jemné pěny. Pak ke žloutkové pěně přidejte mouku, kakaový prášek, olej a mléko a vše mixujte mixérem, dokud nebude těsto hezky hladké. Nakonec do něj pak ručně vmíchejte sníh a těsto vylijte na vymazaný plech a pečte na 175 stupňů 12 minut. Po upečení nechejte korpus vychladnout.
Příprava tvarohového krému na Míša řezy
Tvarohový krém připravujeme nejen z tvarohu, ale také ze šlehačky, protože je pak krém více vláčný. Pokud ho uděláte jen z tvarohu, bude tužší a nebude tak jemný.
Vyšlehejte vysokoprocentní smetanu na šlehačku (to vám zabere přibližně 3 až 5 minut) tak, aby byla opravdu tuhá. Pokud bude příliš tekutá, bude se vám krém roztékat. Poté přidejte tvaroh, med a citronovou šťávu a mixujte, dokud se všechny přísady nespojí. Podle chuti můžete přidat třeba ještě lyofilizované ovoce, kakao nebo vanilku podle toho, co máte rádi.
Jak se dělá nejlepší čokoládová poleva
Patříte mezi milovníky čokolády? Tak to nejlepší přichází nakonec, a to nejlepší čokoládová poleva z opravdové hořké belgické čokolády bez cukru. Tu ve vodní lázni rozpusťte spolu s máslem a nechte vychladnout asi 30 minut, aby nebyla horká (to by pak zničilo tvarohový krém), ale ani tuhá.
Jaká čokoláda je na čokoládovou polevu nejlepší
Nedoporučujeme dělat polevu z čokolády na vaření ani jiné příliš sladké nebo nekvalitní levné čokolády, protože vám to zkazí celý dezert. Čokoláda dodává celému dezertu jedinečnou chuť a máme odzkoušeno, že belgická čokoláda Callebaut je zkrátka nejlepší. Je ve formě větších i menších čokopeciček, takže se dobře rozpouští a můžete taky snadno ujídat.
Jak spojit všechny části do luxusních míša řezů
Na vychlazený korpus rovnoměrně naneste tvarohový krém a nechte odležet přibližně hodinu v lednici. Čím více bude krém studený, tím to bude lepší, protože čokoládová poleva bude mírně teplá.
Čokoládovou polevu nechte vychladnout (aby nebyla horká, ale ani příliš studená, protože by byla moc tuhá a nešlo by ji dobře nanést) a také rovnoměrně naneste na tvarohový krém. Ideálně v jednom směru ji rozetřete kuchyňským nožem po povrchu (nezajíždějte moc do hloubky, aby se vám nesmíchala s krémem).
Poté řezy ozdobte a nechte odležet do lednice ideálně přes noc (nebo alespoň na několik hodin).
Čím ozdobit Míša řezy
Nakonec přichází oblíbená část, a tou je zdobení dezertů. Mnoha lidem tyto luxusní Míša řezy připomínají také oblíbenou pochoutku Kinder Pingui, takže je můžete posypat strouhaným kokosem nebo kokosovými chipsy.
My máme moc rádi lyofilizované ovoce, které navíc na čokoládových dezertech krásně vypadají a dodají jim barevný kontrast. Luxusní Míša řezy jsme ozdobili lyofilizovanými malinami, ale na ozdobu se hodí také lyofilizované jahody, ořechy nebo třeba kakaový prášek na posypání.
Jakmile máte ozdobeno, můžete podávat. Protože čokoláda bude ztuhlá, doporučujeme krájet horkým nožem, jinak popraská.
TIP: Milujete jahody? Když zrovna nejsou čerstvé, vyzkoušejte naše sušené jahody v jogurtu nebo extra jahody v jahodovém jogurtu či v mléčné čokoládě.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak se dělá tvarohový krém na Míša řezy?
Vyšlehejte vysokoprocentní smetanu na šlehačku (to vám zabere přibližně 3 až 5 minut) tak, aby byla opravdu tuhá. Pokud bude příliš tekutá, bude krém tekutý. Poté přidejte tvaroh, med a citronovou šťávu a mixujte, dokud se všechny přísady nespojí.
Jak dlouho tuhnou Míša řezy?
Nejlepší je nechat tuhnout Míša řezy v lednici přes noc. Pokud vás ale tlačí čas nebo na ně máte chuť a už to nemůžete vydržet, nechte je chladit alespoň pár hodin (2-5 h).
Jak se dělá čokoládová poleva na Míša řezy?
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou belgickou čokoládu spolu s máslem, dokud hezky nespojí. Pak nechte polevu vychladnout asi 30 minut, aby nebyla horká (to by pak zničilo tvarohový krém), ale ani tuhá a můžete ji nanést na korpus s tvarohovým krémem.
Jak krájet Míša řezy?
Čokoládová poleva na řezech udělá tvrdou krustu, která často při krájení praská. Pokud chcete Míša řezy hezky nakrájet, použijte horký nůž, který čokoládou hezky projede a nepopraská.
Recept: Zdravé luxusní Míša řezy na plech
Ingredience
Těsto
- 200 g špaldové hladké mouky
- 100 ml slunečnicového oleje
- 4 vejce
- 4 PL medu
- 1 kypřicí prášek
- 50 ml mléka
- 50 g kakaového prášku
Tvarohový krém
- 750 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 PL medu
- citronová šťáva z půlky citrónu
Čokoládová poleva
- 60 g másla
- 200 g belgické hořké čokolády bez cukru
Postup
Těsto
- Oddělte zvlášť žloutky a bílky.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- Ve větší míse smíchejte žloutky s medem a vyšlehejte je do pěny.
- K vyšlehané směsi žloutků přidejte mouku, kakaový prášek, mléko, olej a kypřicí prášek, a mixujte, dokud nebude těsto hladké.
- Do těsta ručně vmíchejte sníh.
- Vylijte těsto na vymazaný plech a pečte na 175 stupňů po dobu 12 minut.
Tvarohový krém
- Vyšlehejte ze smetany šlehačku a přidejte tvaroh, citronovou šťávu a med.
- Vše mixujte mixérem, dokud se jednotlivé přísady nespojí v hladký krém.
- Krém rovnoměrně dejte na studený korpus a dejte řezy na hodinu do lednice.
Čokoládová poleva
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem za stálého míchání, dokud se hezky nespojí.
- Čokoládovou polevu nechte poté vychladnout na přibližně 30 minut (neměla by být ztuhlá).
- Poté polevu rovnoměrně nalijte na korpus s krémem, rozetřete polevu a dejte do lednice na několik hodin, ideálně přes noc.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?