Recept: Jednoduchý a nejlepší šopský salát s balkánským sýrem + zálivka

Naposledy aktualizováno 6. 8. 2024 autorem Pavlína

Šopský salát nebo jak mu rádi v Česku říkáme „šopák“ je ve skutečnosti oblíbený tradiční balkánský pokrm, který je skvělý pro letní dny. Je osvěžující, plný čerstvé zeleniny a výrazného balkánského sýra.

Šopský salát s balkánským sýrem + recept na zálivku
Šopský salát s balkánským sýrem + recept na zálivku

Někdo ho má zhnusený levnými restauracemi, ale my vám ukážeme, že i šopský salát může být dokonalým salátem, který zasytí. Tento recept vám ukáže, jak si připravit nejlepší šopský salát s jednoduchou, ale chutnou zálivkou.

Kde se vzal „šopák“?

Šopský salát pochází z Bulharska, konkrétně z regionu zvaného Šopluk, který se nachází na západě Bulharska a zahrnuje také části Srbska a Makedonie. Tento salát je pojmenován právě podle tohoto regionu a stal se populárním díky své jednoduchosti a čerstvým ingrediencím.

Pro šopák jsou charakteristická rajčata, okurky, paprika, cibule a bílý sýr, který je často nastrouhaný nebo nakrájený na kostky. Salát se obvykle dochucuje olivovým olejem a někdy také octem nebo citronovou šťávou. Některé varianty mohou obsahovat i olivy.

Tento salát se stal populárním nejen v Bulharsku, ale také v dalších balkánských zemích a samozřejmě i u nás v České republice. Není divu, proč je tak oblíbený, většina zeleniny v těchto regionech v létě roste na zahradě, takže stačí vyrobit zálivku a přidat sýr, olivy a popřípadě ořechy.

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem
399 Kč 299 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 119 Kč
Ume ocet je slano-kyselá přírodní šťáva, která vzniká během fermentace japonských švestek Ume. Ume ocet je velmi oblíbený v kuchyni jako přírodní dochucovadlo. Zkuste s ním dochutit polévky, omáčky nebo luštěniny. My si ume ocet přidáváme i do salátů a dressingů, a tím docílíme výraznější slano- kyselé chuti.

Jak se dělá šopský salát

Šopský salát je naprosto primitivní na přípravu. Stačí, když umíte krájet zeleninu. Základem jsou rajčata, paprika, okurka a červená cibule. Zeleninu nakrájíte na podobně velké kousky a dáte ji do mísy. Salát je dochucen olivovým olejem, červeným vinným octem, solí a pepřem.

100 Kč sleva na první objednávku

Na závěr se přidává nastrouhaný balkánský sýr, olivy a pokud chcete, aby vás salát i zasytil, tak doporučujeme přidat i například vlašské ořechy, které nadrtíte na kousky.

Z čeho je zálivka na šopský salát

Zálivka na šopský salát je velmi jednoduchá. Tradičně se používá extra panenský olivový olej a červený vinný ocet. Tento základ můžete obměnit přidáním typického bulharského koření čubricu pro výraznější chuť.

Některé varianty receptů dokonce ocet zcela vynechávají a používají pouze olivový olej. Můžete narazit i na zálivky, kde se místo octa používá citron a zálivka se sladí cukrem. To ale už má k tradičnímu receptu daleko.

Šopský salát s balkánským sýrem + recept na zálivku
Šopský salát s balkánským sýrem + recept na zálivku

Čím ozdobit šopský salát

Věříte, že se jí hlavně očima? Udělejte z klasického šopáku luxusní zážitek. Je to naprosto jednoduché. Vezměte si nasekané vlašské nebo pekanové ořechy, které nejenže dozdobí salátek, ale také z něj udělají sytější, ale stále velmi zdravý pokrm.

Další možností jsou černé olivy, které v barevném salátu vyniknout, ale ne každý ji jí. Obohatit salát můžete také o pečené chilli papričky nebo papriku, ale to už jen pro odvážné.

Tipy a triky pro dokonalý šopský salát

  • Sýr balkánského typu: Balkánský sýr je slanější než ovčí feta, proto množství soli v salátu přizpůsobte podle chuti. Pro autentický zážitek zkuste bulharský sýr Sirene, který je měkký a vyrábí se z kravského, ovčího i kozího mléka.
  • Přidání oliv: Černé olivy nejenže salát ozdobí, ale chutnají v tomto salátu naprosto skvěle. Tedy pokud olivy jíte.
  • Pečená paprika a chilli papričky: Pečená paprika předem zbavená šlupky nebo opečené chilli papričky jsou další level gurmánského zážitku a dodají šopáku zajímavý kouřový nádech.
  • Koření: Do zálivky můžete zkusit přidat tradiční koření čubricu, které dodává salátu autentickou chuť.

TIP: Vyzkoušejte také vynikající salát z černé čočky s balkánským sýrem a sušenými rajčaty.

Můžu použít jiný ocet než červený vinný? 

Ano, můžete použít bílý vinný ocet či jiný ocet, jen musíte počítat s tím, že bude mít výsledek trochu jinou chuť.

Jaké ořechy jsou nejlepší pro ozdobu? 

Naše nejoblíbenější jsou vlašáky nebo pekanové ořechy, které se k salátu skvěle hodí a dodají salátu i trochu víc sytosti.

Jak dlouho vydrží šopský salát v ledničce?

 Salát je nejlepší konzumovat čerstvý, ale v ledničce vydrží 1-2 dny. Pokud chcete, aby vydržel déle, uchovávejte zvlášť zálivku a zvlášť nakrájenou zeleninu.

Co dělat, když je sýr příliš slaný?

Dejte ho menší množství a opravdu ho nastrouhejte najemno.

Jaký typ oleje je nejlepší pro zálivku?

Doporučujeme extra panenský olivový olej, který je určen na saláty.

Patří do šopského salátu červená cibule?

Ano, ale pokud vás nadýmá, tak ji vynechte. Salát je dobrý i bez cibule.

Patří do šopského salátu paprika?

Ano, do šopského salátu patří červená či žlutá paprika, která je typická pro Balkán.

Patří do šopského salátu salátová okurka?

Ano, okurka patří do šopského salátu stejně jako rajčata nebo paprika.

Jaké olivy jsou nejlepší na šopský salát?

Do šopského salátu se většinou přidávají černé olivy, ale je to jen na vás.

Jak dlouho trvá příprava šopského salátu? 

Příprava trvá většinou 10-15 minut, záleží, jak rychle umíte krájet zeleninu.

Proč se salát jmenuje šopský?

Podle regionu, kde vznikl – Šopluk.

Nejlepší šopský salát s balkánským sýrem + recept na zálivku

Recept: Jednoduchý a nejlepší šopský salát s balkánským sýrem + zálivka

Vyzkoušejte luxusní a rychlý recept na šopský salát a zálivku. Je připravený za pár minut a věříme, že vám bude chutnat.
Doba přípravy 10 minutes
Chod Salát
Kuchyně bulharská, Česká

Ingredience
  

  • 1 salátová okurka může být oloupaná
  • 1/2 červené cibule (volitelné)
  • 1 paprika zelená nebo červená
  • 2 velká zralá rajčata
  • 4 PL extra panenského olivového oleje
  • 2 PL červeného vinného octa
  • 150 g balkánského sýra nebo feta
  • 2 PL nasekané hladkolisté petržele (volitelné)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • Vlašské či pekanové ořechy na ozdobu (volitelné)
  • černé olivy na ozdobu (volitelné)

Postup
 

  • Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
  • Přidejte na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a promíchejte s nasekanou petrželí.
  • Osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Jemně promíchejte.
  • Nakonec zasypte rozdrobeným či nastrouhaným sýrem, ozdobte olivami a nasekanými vlašskými ořechy.
  • Podávejte ihned.
Klíčové slovo rychlý salát, šopák, šopský salát, zdravý salát, zeleninový salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3