Recept: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Naposledy aktualizováno 6. 8. 2024 autorem Pavlína

Léto bude za chvíli v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří také hrníčková třešňová bublanina plná ovoce ze zahrádky. Ať už se vám urodily třešně, jahody, rybíz nebo meruňky, bublaninu můžete udělat ze všeho, co máte rádi. Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou je super rychlý recept, který máte za chvíli hotový, zužitkujete přebytek ovoce a pohostíte třeba nečekanou návštěvu. Třešňová bublanina je klasická buchta, která chutná všem, tak si ji pojďte s námi upéct.

Co je to bublanina a proč se jí tak říká

Bublanina je tradiční sladký dezert, který má vláčné piškotové těsto upečené spolu s ovocem. Třešňová bublanina je česká třená buchta, kterou můžete upéct na mnoho způsobů a s různými druhy ovoce. Svůj název získal dezert kvůli tomu, že když v troubě peče ovoce, tak u toho bublá. My jsme do tohoto receptu přidali také ořechy a drobenku, která dezertu přidá ještě lepší chuť.

TIP: Vyzkoušejte naše luxusní Míša řezy na plech s pořádnou vrstvou belgické čokolády.

Recept: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Jak připravit třené těsto na hrníčkovou bublaninu

Hrníčková třešňová bublanina je sama o sobě velmi jednoduchá, ale i tak si přípravu můžeme usnadnit tím, že jednotlivé ingredience odměříme hrnkem, takže nemusíte nic vážit. My jsme použili hrnek o objemu 300 ml. Mouku, vejce, mléko, slunečnicový olej, prášek do pečiva a třtinový cukr spolu s vanilkovým extraktem smíchejte ve větší míse a mixujte mixérem do hladka. 

Skladem 199 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Má bohatou kakaovou, hořko-sladkou chuť. Využijte na mlsání, ale i jako kvalitní ingredienci při vaření a pečení.
Skladem 79 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru! Používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníte je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli. Pravou vanilku můžeme zařadit k nejdražšímu koření světa. Charakteristickým znakem vanilky bourbon Madagaskar je lehce kouřové aroma, které dodává pokrmům velmi intenzivní vůni a chuť.

TIP: Jak nahradit cukr? Poradíme vám, čím sladit.

Jaké ovoce se hodí na hrníčkovou bublaninu

Na hrníčkovou bublaninu můžete použít takové ovoce, jaké máte rádi nebo jakého máte zrovna nejvíc na zahrádce a už nevíte, co s ním. Bublanina skvěle chutná s třešněmi, jahodami, broskvemi, rybízem nebo třeba i borůvkami, pokud je teda nesníte hned, jakmile je nasbíráte. U nás je nejoblíbenější hrníčková třešňová bublanina s drobenkou, kterou dělávaly naše babičky. A pokud nemáte rádi tepelně zpracované ovoce, klidně si můžete bublaninu udělat třeba jen s tvarohem, ořechy a čokoládou.

100 Kč sleva na první objednávku

Ochutnejte sušené třešně v jogurtu, jahody v jogurtu nebo v jahody v hořké čokoládě, které jsou naprosto božské!

Jak se dělá drobenka

Přestože drobenku na třešňovou bublaninu dávat nemusíte, dezert bude s drobenkou chutnější. Drobenka se totiž dělá s měkkého másla, cukru a mouky. Stačí nechat změknout máslo nebo ho rozpustit, přidáte cukr, trochu citronové kůry a mouku a ručně hnětete tak dlouho, dokud se všechny části dobře nespojí. Přidáváte tolik cukru a mouky, dokud drobenka nemá požadovanou konzistenci. Pak ji rovnoměrně posypte na bublaninu a nechte zapéct. 

TIP: Keto recept na nízkosacharidové cookies s bílou čokoládou a brusinkami z mandlové mouky 

Recept: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Čím ještě vylepšit bublaninu?

Bublaninu dělají všichni. Jak ale udělat tu nejlepší? Kromě drobenky se do hrníčkové třešňové bublaniny hodí 2 lžičky vanilkového extraktu nebo pravá vanilka, se kterou bude těsto krásně voňavé. A pokud máte rádi ořechy, klidně je můžete přimíchat do těsta. Hodí se tam vlašáky, lískáče nebo třeba mandle, ale už oloupané. My jsme přidali mandle, které do buchet přidáváme nejraději.

Skladem
399 Kč 299 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 149 Kč
Loupaná lísková jádra jsou vhodná pro všechny milovníky „lískáčů“, kteří preferují jádra bez jejich přirozené hnědé slupky! Lískové oříšky mají svou typickou nezaměnitelnou chuť. Proto jsou lískáče jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších oříšků v České republice. Jsou skvělou svačinkou během celého dne a snad všichni milují lískooříškový krém! Loupaná lísková jádra se skvěle hodí na pečení a do mnoha moučníků. Výtečné jsou v kombinaci s kakaem, hořkou a mléčnou čokoládou. Zkoušeli jste také z lískáčů vyrobit domácí lískooříškové mléko? Je naprosto božské!
Skladem 299 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.

Máte rádi ovoce? Vyzkoušejte višňovou či malinovou šťávu nebo třeba šťávu z grapefuritu, které vás skvěle osvěží.

Oblíbené tradiční moučníky

Máte kromě bublaniny rádi také další tradiční české moučníky? My se jich napečeme opravdu hodně a proto máme vychytané recepty na všechny oblíbené dobroty, tak vyzkoušejte, které máte nejraději.

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak dlouho se peče hrníčková třešňová bublanina s drobenkou?

Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou se peče přibližně 45 až 50 minut na 175 °C. Nezapomeňte ji ke konci hlídat, aby se nespálila drobenka, pokud vám třeba peče trouba na každé straně jinak.

Z jaké mouky se peče bublanina?

Na třešňovou bublaninu se používá nejčastěji polohrubá mouka, ale můžete ji nahradit i ořechovými moukami jako alternativu pro ty, kteří nesmí lepek. Pokud použijete hladkou mouku, bublanina bude více jemná, ale méně nadýchaná a vláčná.

Jak poznám že je hotová hrníčková třešňová bublanina?

Jednoduchá metoda, kterou zná každý. Stačí píchnout špejlí do bublaniny. Pokud na špejli nebude přilepené těsto, znamená to, že je hotová a můžete ji vytáhnout. Pokud bude špejle mírně lepkavá od těsta, nechte bublaninu péct ještě chvíli. Dalším ukazatelem je drobenka, která by měla být upečená dozlatova.

Čím posypat bublaninu?

Kreativitě se meze nekladou, a to už vůbec ne v kuchyni. Bublaninu můžete posypat třeba čokopecičkami, ořechy, přidat tvaroh nebo drobenku. Záleží na tom, co máte rádi.

Jak se dělá drobenka na bublaninu?

Smícháte máslo, mouku a krupicový cukr s citronovou kůrou vše spolu utřete nebo spojte prsty. Můžete přidat více cukru či másla podle toho, jakou konzistenci preferujete.

Recept: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Recept: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy je oblíbeným tradičním receptem. Hrníčková bublanina je jednoduchá a dá se připravit s různým ovocem a ořechy.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celková doba 1 hour
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Na těsto

  • ¾ hrnku slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku loupaných mandlí nasekaných na drobno
  • 2-3 hrnky vypeckovaných třešní

Na drobenku

  • 60 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • citronová kůra na dochucení

Postup
 

  • Všechny ingredience na těsto kromě mandlí smíchejte a mixujte mixérem, dokud nebude hladké.
  • Jakmile máte těsto připravené, přidejte nasekané mandle a už jen vařečkou promíchejte.
  • Těsto vylijte na vymazaný připravený plech.
  • Umyté a vypeckované třešně rovnoměrně rozprostřete na těsto.
  • V misce smíchejte ingredience na drobenku a utřete. Drobenku nasypte na bublaninu.
  • Pečte v předehřáté troubě 45 až 50 minut na 170 stupňů.
Klíčové slovo bublanina s drobenkou, hrníčková bublanina, třešňová bublanina
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4