Rychlý recept na dokonale vláčné čokoládové muffiny

Naposledy aktualizováno 17. 9. 2024 autorem Pavlína

Taky nesnášíte vysušené čokoládové muffiny? Tak to jste tu správně, tento recept na čokoládové muffiny rozhodně není takový. Pojďte si s námi upéct dokonale vláčné čokoládové muffiny, kde nešetříme na ingrediencích, a proto je výsledek naprosto luxusní.

Tento rychlý recept na božské čokoládové hrníčkové muffiny je navíc extrémně jednoduchý a chutná každému, kdo má rád čokoládu! Čokoládové muffiny jsou naprosto ideální pro jakoukoliv příležitost, na oslavy, na snídani i jako menší dezert po obědě. A pro nás labužníky klidně i po večeři. 😁

Hrníčkové čokoládové muffiny
Hrníčkové čokoládové muffiny

Kde se vzaly čokoládové muffiny?

Muffiny mají své kořeny v Anglii, první známý recept na muffiny byl publikován v roce 1747 v kuchařce „The Art of Cookery Made Plain and Easy“ od Hannah Glasse. Tento recept obsahoval základní ingredience jako mouku, cukr, máslo, kvasnice a rozinky. V 19. století se muffiny staly oblíbeným snídaňovým pokrmem v Anglii i Americe. 

Dnes si můžete dát sladké i slané muffiny snad všech chutí. Nejoblíbenější jsou čokoládové muffiny a vanilkové muffiny, ale my doporučujeme vyzkoušet i třeba mrkvové muffiny, dýňové muffiny nebo banánové muffiny.

Božské čokoládové muffiny: Jak na ně

Příprava těchto rychlých a dokonale vláčných čokoládových muffinů je jednoduchá. Nejprve si předehřejete troubu na 175 °C a připravíte si formičky na cca 12 muffinů, pokud nemáte silikonové, vyložte je papírovými košíčky, aby se muffiny nepřichytily a snadno se vyndavaly.

Náš recept na vláčné čokoládové muffiny je extrémně jednoduchý
Náš recept na vláčné čokoládové muffiny je extrémně jednoduchý

Buďto můžete těsto jednoduše připravit v robotu, kde smícháte vše kromě čokoládových peciček, nebo to uděláte ručně.

100 Kč sleva na první objednávku

Vezměte velkou mísu a smíchejte hladkou mouku, kakaový prášek, krystalový cukr, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé míse nebo ve velké odměrce smíchejte mléko, vejce, vanilkový extrakt a rostlinný olej (můžete použít kokosový olej pro extra chuť).

Postupně nalejte tekutou směs do mísy se suchými ingrediencemi a míchejte, dokud není těsto na čokoládové muffiny hladké. Nakonec vmíchejte většinu čokoládových peciček (část si nechte na ozdobu).

Těsto rozdělte rovnoměrně mezi 12 formiček na muffiny. Nezapomeňte je ozdobit zbytkem čokoládových peciček.

Pečte čokoládové muffiny v předehřáté troubě 23-25 minut. Použijte špejli nebo párátko abyste si ověřili, zda už jsou muffiny hotové. Poznáte to ale i podle vzhledu, začnou trochu praskat. Před podáváním nechte muffiny vychladnout.

Nedostupné 199 Kč
Pravá belgická bílá čokoláda od nejslavnějšího výrobce čokolády Callebaut. Má lahodnou chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tóny. Využijte jako kvalitní čokoládu na vaření, pečení nebo na mlsání.
Skladem 199 Kč
Nejoblíbenější belgická mléčná čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Ochutnejte a nechte pomalu rozpustit na jazyku. Takto si nejlépe vychutnáte její jemnou, mléčnou chuť s karamelovými tóny.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 

Z čeho se vyrábí čokoládové muffiny

Největší chybou je, když se za čokoládové muffiny označují ty, které jsou pouze z kakaa. V čokoládových muffinech musí být čokoláda a ne málo. My použili jeden hrneček čokoládových peciček a použili jsme kombinaci termostabilních peciček a bílé čokolády, která se rozpustí.

Základ čokoládových muffinů tvoří hladká mouka, která dodává těstu potřebnou strukturu, kakao pro intenzivní chuť, cukr a kypřící prášek do pečiva, který zajišťuje, že muffiny budou krásně nadýchané.

Tajemství receptu na božské čokoládové muffiny je kvalitní čokoláda
Tajemství receptu na božské čokoládové muffiny je kvalitní čokoláda

Sůl rozhodně nevynechávejte, ta je nezbytná pro vyvážení chutí a zvýraznění chuti čokolády.

Do muffinů také patří kokosové mléko, vejce a rostlinný olej, které tvoří tekutou složku těsta, tyto ingredience zajišťují vláčnost muffinů. Rádi používáme ve sladkých receptech kokosový olej pro jeho chuť. Do muffinů můžete také přidat jako my vanilkový extrakt nebo i skořici či kardamon.

Jak ještě vylepšit čokoládové muffiny?

Pokud máte rádi ořechy, doporučujeme do čokoládových muffinů přidat pekanové ořechy, vlašáky nebo kousky makadamových ořechů. Klidně ale můžete přidat to, co máte rádi jako třeba sušené brusinky, rozinky nebo jiné sušené ovoce.

TIP: Jaké mají sušené brusinky účinky na zdraví a proč je jíst?

Proč je na muffiny nejlepší čokoláda Callebaut

Když přijde na pečení a sladké dobroty, čokoláda Callebaut je prostě špička. Tahle belgická čokoláda má více než sto let tradice a je vyhlášená svou vynikající kvalitou. Co dělá Callebaut tak výjimečnou? Používají jen ty nejlepší kakaové boby, které pečlivě vybírají a zpracovávají přímo v Belgii.

Výsledek? Čokoláda, která má bohatou chuť a rozplývá se na jazyku. Kdo ji jednou zkusí, už jinou nechce. Problém je, že jí budete ujídat jen tak a možná vám na pečení nezbyde.

Jakou čokoládu mám použít na čokoládové muffiny?

Pro dokonalou chuť na čokoládě nikdy nešetřete, my doporučujeme použít belgickou čokoládu Callebaut, která patří mezi nejkvalitnější na trhu.

Co dělat, aby muffiny byly dokonale vláčné? 

Aby muffiny zůstaly vláčné, neměňte poměry a dodržujte použití kokosového oleje a kokosového mléka (z plechovky).

Jak poznat, že jsou čokoládové muffiny upečené? 

Muffiny začnou na povrchu praskat, popřípadě můžete provést test špejlí.

Můžu použít jiný olej místo kokosového

Ano, ale můžete se změnit výsledná chuť dezertu.

Jak dlouho můžu čokoládové muffiny skladovat?

Muffiny vydrží při pokojové teplotě 3-5 dní, můžete je zamrazit, pak vám vydrží až 3 měsíce.

čokoládové muffiny recept

Rychlý recept na dokonale vláčné čokoládové muffiny

Hledáte recept na rychlé a božské dokonale vláčné čokoládové muffiny? Pak jste na správném místě! 
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 25 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Americká
Dávka 12 muffinů

Ingredience
  

  • 1 + 1/2 hrnečku hladké mouky
  • 1/2 hrnečku kakaa
  • 1/2 hrnečku cukru
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 hrneček čokoládových peciček polovina bílá a polovina mléčná
  • 1 hrneček kokosového mléka Real Thai
  • 2 vejce
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1/3 hrneček rostlinného oleje kokosový olej

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formičky na 12 muffinů.
  • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  • Smíchejte v druhé míse mléko, vejce, vanilkový extrakt a olej.
  • Nyní smíchejte dohromady suché a mokré ingredience a vmíchejte čokoládové pecičky, část si nechte na ozdobu.
  • Naplňte formičky a pečte muffiny cca 23-25 minut.
Klíčové slovo božské čokoládové muffiny, čokoládové muffiny, hrníčkové čokoládové muffiny, rychlý recept na muffiny, vláčné čokoládové muffiny
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2