Naposledy aktualizováno 25. 5. 2024 autorem Anežka
Hledáte nejlepší tukožroutskou polévku? Pak jste na správném místě! Tato tukožroutská polévka je ideální na hubnutí, protože obsahuje jen zdravé ingredience ale zároveň zasytí, takže nebudete hned hladoví, což je často problém klasických tukožroutských polévek. Tahle je jiná. Funguje.
A co je na ní nejlepší? Stejně jako většina polévek chutná druhý den ještě lépe. Bonus? Můžete ji bez problémů zamrazit, když vám zbyde. Osobně mám ráda mrazák plný vydatných polévek, protože je jednoduše rozmrazíte, když nestíháte. A při hubnutí je máte hned po ruce a nejdete vyjídat spíž.
Tato polévka je veganská, pokud si na ní nechcete nasypat jako my parmazán, což vřele doporučuji, dodá jí to šmrnc a začne vonět Itálií. Ti z vaší domácnosti, co nechtějí hubnout, si na ní můžou nasypat toho parmazánu trochu víc.
Proč je tato polévka zdravá a vhodná při hubnutí?
Protože má skvělé složení! Díky svému složení je to nejlepší tukožroutská polévka z quinoy a zeleniny. Quinoa je superpotravina bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což z ní činí vynikající základ pro dietní polévku.
Studie ukazují, že quinoa může přispět k regulaci krevního cukru a podporuje pocit sytosti, což opravdu pomáhá při hubnutí. Není nic horšího, než když si dáte dietní jídlo a za půl hodiny máte hlad!
Zelenina, která tvoří základ této polévky, je nízkokalorická a plná vlákniny, což podporuje zdravé trávení a dlouhodobý pocit sytosti. Mrkev a celer jsou bohaté na vitamíny A a K, zatímco listová zelenina, jako je kapusta, je skvělým zdrojem železa. Česnek a cibule nejen polévku skvěle ochutí, aby nebyla mdlá, ale jsou zároveň zdrojem antioxidantů, které podporují imunitní systém.
V polévce jsou důležité fazole nebo cizrna, protože jsou zdrojem bílkovin, bez toho budete mít za chvíli hlad. Vyberte si luštěniny, které vám chutnají a těch se držte. Osobně doporučuji bílé fazole nebo cizrnu, ale můžete použít jakékoliv, které máte po ruce.
Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)
Jak funguje tukožroutská polévka?
Tukožroutská polévka funguje na principu kombinace nízkokalorických potravin s vysokým obsahem vlákniny a luštěnin s vysokým obsahem bílkovin, které zasytí. Tukožroutská polévka podporuje hubnutí tím, že zvyšuje pocit sytosti, zrychluje metabolismus a dodává tělu potřebné živiny. Principy tukožroutské polévky
- Nízkokalorické složky:
- Základem polévky je zelenina, která je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, ale má nízký obsah kalorií. Takže jí můžete sníst poměrně hodně, aniž byste přijmuli příliš velké množství kalorií.
- Bohatá na vlákninu:
- Quinoa a zelenina má vysoký obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávení a zvyšuje pocit sytosti. Díky tomu se cítíte plní déle a máte menší tendenci přejídat se.
- Vysoký obsah bílkovin:
- Quinoa i luštěniny jsou bohaté bílkoviny, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty, a zároveň zrychlují metabolismus. Bílkoviny také přispívají k pocitu sytosti, což může snížit chuť k jídlu a příjem kalorií.
- Nízký glykemický index:
- Quinoa a zelenina mají nízký glykemický index, což znamená, že se cukry uvolňují do krve pomaleji. To pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a předcházet náhlým výkyvům hladiny inzulinu, které mohou vést k ukládání tuků.
- Hydratace:
- Říká se, že hlad je převlečená žízeň, což opravdu někdy může být. Polévky jsou na hubnutí ideální právě pro vysoký obsah vody, díky tomu do sebe přijmete větší množství tekutin a nestává se tak často, že byste měli hlad z nedostatku hydratace.
- Termický efekt jídla:
- Konzumace polévky, zejména teplé, může dle některých studií zvýšit termický efekt jídla, což znamená, že tělo spaluje více kalorií při trávení a zpracování jídla.
- Nutriční hodnota:
- Polévka obsahuje široké spektrum živin, které podporují zdravé fungování našeho trávicího systému a mikrobiom střev.
Tipy a poznámky k receptu na nejlepší tukožroutskou polévku
Recept je naspaný tak, aby se dal snadno přizpůsobit aktuálnímu ročnímu obdobím. V zimě použijte dýni nebo sladké brambory místo cukety. Zkrátka používejte zeleninu, která je zrovna dostupná v nejlepší kvalitě. Ideální je bio kvalita nebo domácí zelenina ze zahrádky.
Tato polévka je poměrně hustá, takže s tím počítejte. Pokud chcete více polévkovou verzi, použijte pouze 3/4 hrnku quinoy a 1 hrnek sezónní zeleniny. Pokud chcete hustší verzi, použijte celý hrnek quinoy a dva hrnky sezónní zeleniny.
Kam dál?
Inspirujte se dalšími recepty na polévky na hubnutí a přečtěte si článek s nejlepšími dietami na hubnutí.
Často kladené otázky
Jakou zeleninu mohu použít na tukožroutskou polévku?
Můžete použít jakoukoli sezónní zeleninu podle vašeho výběru, například cuketu, žlutou dýni, papriku, sladké brambory nebo máslovou dýni.
Je tukožroutská polévka veganská?
Ano, pokud si na ni nedáte parmazán, ten je ale volitelný.
Lze tukožroutskou polévku zamrazit?
Ano, naše tukožroutská polévka je ideální na zamražení. Vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 3 měsíce.
Jak dlouho trvá příprava tukožroutské polévky?
Celková příprava a vaření vám zabere maximálně hodinu.
Jak funguje tukožroutská polévka?
Kombinuje nízkokalorickou zeleninu s vysokým obsahem vlákniny s luštěninami, které jsou zdrojem bílkovin. Díky tomu zasytí na dlouho a můžete jí sníst velké množství, aniž byste do sebe dávali kvanta kalorií.
Nejlepší tukožroutská polévka: Zeleninová polévka s quinou
Ingredience
- 3 PL extra panenského olivového oleje
- 1 střední žlutá nebo bílá cibule nakrájená
- 3 mrkve oloupané a nakrájené
- 2 stonky celeru nakrájené
- 1–2 hrnky nakrájené sezónní zeleniny cuketa, žlutá dýně, paprika, sladké brambory nebo máslová dýně
- 6 stroužků česneku lisované nebo nasekané
- 1/2 ČL sušeného tymiánu
- 1 konzerva nakrájených rajčat
- 3/4-1 hrnek hrnek quinoy dobře propláchnutá v jemném sítu
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 2 hrnky vody
- 1 ČL soli či více dle chuti
- 2 bobkové listy
- Špetka červených paprikových vloček
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 konzerva bílých fazolí nebo cizrny, opláchnutá a okapaná
- 1 hrnek nasekané čerstvé kapusty nebo mangoldu odstraněná tvrdá žebra
- 1-2 ČL citronové šťávy či dle chuti
- parmazán dle chuti, na ozdobu
Postup
- Orestujte cibuli, pak přidejte mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Restujte 6 až 8 minut.
- Přidejte česnek a tymián restujte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte nakrájená rajčata se šťávou a vařte ještě několik minut, často míchejte.
- Přidejte quinou, vývar a vodu. Přidejte lžičku soli, bobkové listy a špetku papriky. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, potom částečně přikryjte hrnec pokličkou a snižte teplotu.
- Vařte 25 minut, poté sejměte pokličku, přidejte fazole, mangold či kapustu a vařte dalších 5 minut.
- Sundejte hrnec z plotny a vyjměte bobkové listy, ochutnejte a dochuťte šťávou z citronu a solí.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?