Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Anežka
Co je to cizrna?
Název cizrna pochází z latinského slova cicer, odkazující na rostlinnou čeleď luštěnin, Fabaceae. Je také známá pod svým oblíbeným jménem odvozeným ze Španělska, fazole garbanzo. Fazole a arašídy jsou další známé potraviny, které se nacházejí v této rodině luštěnin.
Cizrna se objevila již v Turecku asi 3 500 př.nl. Největším producentem cizrny na světě je Indie, ale pěstuje se ve více než 50 zemích. Je vynikajícím zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a některých minerálů a je výživným základem mnoha diet.
Dáme Vám TIP: Vytvořte si pomazánku z cizrny a přidejte do ní trochu rozdrceného česneku, chilli a sezamových semínek.
Jak uvařit správně cizrnu?
Cizrnu si můžete koupit po celý rok v jakémkoli obchodě, a to buď sušenou nebo konzervovanou z plechovky, s kterou už nemusíte nic dělat, ale je připravená přímo ke konzumaci. Ale co ta sušená, jak ji správně uvařit?
V závislosti na dodavateli mohou být v balení malé kamínky, prach nebo jiné nečistoty. Proto cizrnu předem propláchněte a proberte, zda v ní nejsou nějaká cizí tělesa.
Nechte cizrnu ve vodě přes noc, nebo dokud se snadno nerozdělí mezi prsty. Namáčení sušených luštěnin zkracuje dobu vaření, pomáhá rozkládat složky, které mohou způsobit nadýmání a nafouknutí břicha, a odstraňuje některé škodlivé látky ze syrových luštěnin.
Podrobnější informace o vaření cizrny najdete ZDE.
Sceďte a znovu propláchněte cizrnu, poté ji vložte do hrnec velkým množstvím vody. Vařte cca 2 hodiny, dokud nezměkne. Nezapomeňte čas od času doplnit vodu.
Tip: Recept na dokonalý domácí hummus
Druhy cizrny
Mezi hlavní 2 odrůdy cizrny patří větší kulatý světlý typ Kabuli, běžný ve Spojených státech, a menší tmavý, nepravidelně tvarovaný typ Desi, který se často používá v Indii a na Středním východě.
Tip: Uvařte si doma jednoduchou veganskou cizrnu na paprice
Nutriční hodnoty cizrny
Stejně jako ostatní luštěniny, jako je čočka, je i cizrna bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahují také několik klíčových vitamínů a minerálů.
Cizrna obsahuje řadu živin, včetně bílkovin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, svalů a kůže. Pro lidi, kteří omezují spotřebu masa, může například pokrm z cizrny a rýže přispět významným množstvím bílkovin do jídelníčku. Šálek cizrny poskytuje téměř 1/3 denní potřeby bílkovin pro dospělého člověka.
Železo, vápník a další živiny v cizrně mohou přispět ke zdravé struktuře a síle kostí. Cizrna může hrát roli ve stravě lidí, kteří chtějí předcházet osteoporóze.
Sušená i konzervovaná cizrna má nízký glykemický index a nízkou glykemickou zátěž a obsahuje amylózu, odolný škrob, který se tráví pomalu. Tyto faktory pomáhají předcházet náhlým nárůstům hladiny krevního cukru a inzulínu, což může zlepšit celkovou kontrolu krevního cukru u lidí s diabetem 2. typu.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci podpořit pocit plnosti a sytosti tím, že zpomalí trávení a přidají jídlům objem. Sytící účinek vysokého obsahu vlákniny a bílkovin v cizrně může pomoci při regulaci hmotnosti.
Cizrna obsahuje rostlinný sterol zvaný sitosterol, který je strukturálně podobný cholesterolu v těle. Narušuje vstřebávání cholesterolu v těle, a tím může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina a nenasycené tukyv cizrně mohou také příznivě ovlivnit hladinu krevních lipidů.
Tip: Zkuste naší zdravou cizrnovou polévku s kukuřicí (vegan)
Kde cizrnu použít?
- Pečená cizrna – oblíbená pochoutka k filmu, pokud chcete zdravější variantu večerního mlsání. Pečená cizrna pojme téměř jakékoli bylinky a koření, takže fantazii se meze nekladou. Takto opečenou cizrnou můžete posypat i salát nebo ji přidat do polévky.
- Polévky a dušené pokrmy – Cizrna se skvěle hodí jako zavářka do polévky místo krutonů a také do dušených či vařených jídel jako je kari nebo vegetariánský guláš.
- Zahušťovadlo-místo jíšky použijte jednoduše cizrnu. Stačí ji rozmixovat na pyré a přimíchat do polévky či omáčky.
- Saláty, těstoviny – pokud máte problém zařadit cizrnu do svého jídelníčku, jednoduše ji přidejte do oblíbeného salátu nebo k těstovinám.
- Aquafaba – Aquafaba je vlastně tekutina, kterou najdete v plechovkách od cizrny. Věřte nebo ne, dá se vyšlehat do nádherné pěny a použít místo vaječných bílků do veganského pečení nebo na tvorbu pusinek.
? Zajímavost: Pražená a mletá cizrna se po staletí používá jako bezkofeinová alternativa kávy. Nápoj je k dispozici také jako komerční značky připravené k vaření v některých obchodech s potravinami.
Recepty s cizrnou
Pečená cizrna
Potřebujeme:
- Vařená nebo konzervovaná cizrna (množství je zcela na vás)
- Olivový olej
- Sůl a oblíbené koření (výborná je mletá paprika nebo chilli)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a cizrnu sceďte a propláchněte.
- Rozložte cizrnu na kuchyňskou utěrku a jemně ji osušte. Než je zalijete olivovým olejem, je důležité se ujistit, že jsou úplně suché – vlhká cizrna v troubě nekřupe. Vyhoďte všechny volné slupky z vnější strany cizrny.
- Přeneste cizrnu na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji olivovým olejem a špetkou mořské soli.
- Přeneste plech do předehřáté trouby a pečte dokřupava, což může trvat zhruba 15-20 minut.
- Vyndejte z trouby, a ještě teplou cizrnu posypte špetkou oblíbeného koření. Dobrou chuť.
Hummus
Potřebujeme:
- 2 plechovky cizrny (nebo předvařené cizrny)
- 2 polévkové lžíce tahini pasty
- 2 stroužky česneku
- Šťáva z citronu
- Sůl, pepř
- Kmín (výborný je i římský kmín)
Postup:
- Všechno dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle sebe, každý má rád hummus trochu jinak. Někdo si tam přidá více citrónové šťávy a jiný přidá třeba chilli.
- Podávejte s pečivem nebo se zeleninou jako výbornou svačinku.
? TIP: Vyzkoušejte domácí dýňový hummus z cizrny, na kterém si pochutnáte.
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Pečení chleba bez pekárny: jak na to v troubě
- Recept: domácí sekaná z červené čočky pro vegetariány
- Polévka z červené čočky: jednoduchý a rychlý recept (vegan)
- Recept na zdravý fitness banánový chlebíček: low-carb
- Nejlepší nepečený arašídový cheesecake s arašídovým máslem
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaký má cizrna vliv na zdraví?
Cizrna má vysoký obsah bílkovin a kyseliny listové, to ocení i vegetariáni. Obsahuje také spoustu minerálů a vitamínů.
Je cizrna alergen?
Cizrna se neřadí mezi primárná alergeny, ale alergici na potraviny by si měli dávat pozor na zkříženou alergii s hráškem, sójou, čočkou nebo lískovými oříšky.
Je cizrna bezlepková?
Ano, jedná se o přirozeně bezlepkovou luštěninu.
Jaké jsou nutriční hodnoty cizrny?
100 g cizrny obsahuje 20 g bílkovin, 50 g sacharidů, 5 g tuků a 12 g vlákniny. Energetická hodnota cizrny je 358 kcal na 100 g.
Kolik gramů obsahuje jedna porce cizrny?
Zhruba 200 g vařené cizrny. Přepokládáme, že k cizrně doplníte o další suroviny.
Jak správně uvařit cizrnu?
Cizrnu propláchněte a namočte na 12 hodin do většího množství vody. Poté zbylou vodu vylijte a cizrnu uvařte doměkka přibližně 40-60 minut. Před úplným změknutím osolte dle chuti.
Můžu uvařit cizrnu bez namáčení?
Pokud chvátáte, nemusíte cizrnu namáčet přes noc. Stačí, když jí v hrnci zalijete vroucí vodou a necháte cizrnu hodinu odstát. Následně slijete vodu, dolijete čerstvou a cizrnu uvaříte. Solit doporučujeme cizrnu až po uvaření.
Může cizrna nadýmat?
Ano, má nadýmavé účinky, proto doporučujeme cizrnu zařazovat pozvolna.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?