Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína
Dnes už narazíte na spoustu alternativních ingrediencí, ze kterých si můžete uvařit zdravější podobu tradičních pokrmů. Jednou z takových alternativ je veganská kešu smetana. Možná si teď říkáte, do jakých receptů, obzvlášť těch českých, se smetana z kešu hodí. V tomto článku vám povíme, kam tuto rostlinnou smetanu na vaření konkrétně zařadit a proč i jak si ji doma připravit.
Jaký je rozdíl mezi smetanou na vaření a na šlehání?
Na začátek si neodpustíme trochu teorie, která by se mohla hodit hlavně začínajícím kuchtíkům. Hlavní rozdíl mezi smetanou na vaření a smetanou na šlehání je obsah tuku, od něhož se dále odvíjí způsob použití.
Smetana na vaření obsahuje obvykle nižší podíl tuku než smetana na šlehání. Složení se upravuje tak, aby byla smetana při vaření stabilní a nesrážela se při zahřívání. Vyšší obsah tuku u smetany ke šlehaní je zase uzpůsoben tomu, aby byla ideální pro přípravu šlehaných smetanových krémů a šlehačky.
Bohatě stačí, když si zapamatujete, že smetana na vaření je o teplotě a smetana ke šlehání o konzistenci. A právě podle toho, co se chystáte v kuchyni vytvořit, určíte, jaká smetana bude ta pravá.
Na co se používá smetana na vaření?
Smetana na vaření se používá hlavně proto, že dodá pokrmům krémovou konzistenci a bohatší chuť. Běžně se smetana na vaření přidává do:
- Omáček – Smetana se dává do rajské omáčky, houbovky, svíčkové a dalších omáček, u nichž tak dojde ke zjemnění.
- Polévek – V některých polévkách, třeba bramboračce nebo houbové polévce, smetana zvýrazní chuť a dodá krémovou texturu.
- Dezertů – I smetana na vaření může být součástí různých dezertů, včetně dortů, koláčů nebo zmrzliny.
- Nápojů – Možná si i vy přidáváte smetanu do smoothie nebo koktejlů, abyste zvýraznili jejich chuť.
Co je rostlinná smetana?
Rostlinná smetana na vaření nahrazuje tradiční smetanu živočišného původu. Vhodná je pro ty, co se vyhýbají živočišným produktům z etických nebo zdravotních důvodů. Veganská smetana se vyrábí z rostlinných surovin, jako je sója, oves, ořechy a další.
Dále ve smetaně můžete najít rostlinné mléko, rostlinné oleje, stabilizátory a případně sladidla či dochucovadla. Jak se za chvíli dozvíte, rostlinná v našem případě kešu smetana se využívá velmi podobně jako ta klasická, tedy v omáčkách, polévkách, dezertech a dalších pokrmech. Popularita rostlinné smetany díky vegetariánství a veganství stále roste a myslíme si, že není úplně z cesty, když řekneme, že v budoucnu živočišnou smetanu úplně nahradí.
Mohlo by vás zajímat: 15 tipů na výborné recepty pro vegany
Proč si udělat domácí rostlinnou smetanu?
Existuje několik důvodů, proč si vyrobit domácí rostlinnou smetanu. Nejenže přizpůsobíte chuť smetany podle svých preferencí a budete mít plnou kontrolu nad jejím složením, ale zároveň ušetříte. Domácí výroba rostlinné smetany je ekonomičtější než kupování hotových produktů v obchodě.
Kešu smetana má navíc spoustu zdravotních výhod. Vyrábí se z kešu oříšků, které jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Přispívají ke zdraví srdce a správnému trávení. Jedinou nevýhodou kešu smetany je to, že si ji nemohou dopřát alergici.
Přečtěte si vše, co o kešu potřebujete vědět.
Jak vyrobit rostlinnou smetanu?
Připravit rostlinnou smetanu z kešu jsme se rozhodli hlavně proto, že se s kešu oříšky snadno pracuje. Můžete zvolit i mandle, ale mixování bude o něco náročnější. Někteří lidé dělají rostlinnou smetanu na vaření z makadamových ořechů. Ty zase spadají do trochu vyšší cenové kategorie, a tak si na nich raději pochutnáme v celé podobě.
Kešu smetana je opravdu vděčná, protože dodá jídlu to, co mu chybí a její přípravu zvládne opravdu úplně každý, a to rozhodně nejsou plané řeči. Recept na veganskou kešu smetanu se skládá pouze ze dvou ingrediencí – kešu a vody.
Aby vám z kešu ořechů, vznikl opravdu jemný kešu krém, musíte je s vodou pořádně rozmixovat. Pokud nemáte kvalitní mixér, namočte oříšky na 30 minut do horké vody nebo na 4 hodiny do studené. Kešu hezky změknou, a tak si s nimi poradí i méně výkonnější přístroj.
Pokud budete kešu ořechy namáčet, tak je po změknutí sceďte. Poté přesypte do mixéru, přidejte novou vodu a mixujte do hladka. Držte se předepsaného množství vody, protože když to přeženete, nevznikne vám kešu smetana, ale kešu nápoj.
Po rozmixování je kešu smetana hotová. Jestli nemáte v plánu zamíchat veganskou smetanu do sladkých receptů, můžete do vzniklého kešu krému přidat lahůdkové droždí, citrónovou šťávu, sůl a znovu promixovat. Někdo do smetany dokonce přidává různé koření nebo bylinky. Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu.
TIP: Pokud vaříte s kešu ořechy jako my, doporučujeme si koupit rovnou kešu ořechy 1 kg, které je výhodnější a hlavně vám zbyde i na mlsání.
Jak dlouho veganská kešu smetana vydrží?
Protože domácí veganská kešu smetana neobsahuje žádné konzervanty, počítejte s tím, že vám nevydrží tak dlouho jako rostlinná smetana z obchodu. Když budete domácí kešu smetanu uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě nebo sklenici v ledničce, měla by vám vydržet 3 až 7 dní. Záleží také na přidaných ingrediencích.
Jestli zaznamenáte neobvyklou vůni nebo chuť, může to být známkou toho, že se smetana začíná kazit. V takovém případě je nejlepší smetanu zlikvidovat. Věříme ale, že její množství zvládnete včas spotřebovat.
Jak dlouho veganská kešu smetana vydrží?
Protože domácí veganská kešu smetana neobsahuje žádné konzervanty, počítejte s tím, že vám nevydrží tak dlouho jako rostlinná smetana z obchodu. Když budete domácí kešu smetanu uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě nebo sklenici v ledničce, měla by vám vydržet 3 až 7 dní. Záleží také na přidaných ingrediencích.
Jestli zaznamenáte neobvyklou vůni nebo chuť, může to být známkou toho, že se smetana začíná kazit. V takovém případě je nejlepší smetanu zlikvidovat. Věříme ale, že její množství zvládnete včas spotřebovat.
Do čeho se kešu smetana dává?
Slíbili jsme vám, že kešu smetana prokáže službu ve velkém množství receptů. Můžete ji přidat například do:
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku
- Jednoduchá veganská cizrna na paprice
- Jednoduchá veganská svíčková bez laktózy
- Palačinky na slano z červené čočky plněné špenátem
Často kladené dotazy
Je smetana zdravá?
Smetana může být součástí vyvážené stravy, ale kvůli obsahu nasycených tuků může její nadměrná konzumace způsobit problémy. Doporučuje se proto konzumovat rostlinné alternativy jako je např. kešu smetana, smetana ze sóji, ovsa a jiných ořechů.
Jak vyrobit rostlinnou smetanu?
Rostlinnou smetanu můžete udělat ze sóji, ovsa nebo ořechů. Z ořechů se nejčastěji dělá kešu smetana, kvůli snadnému zpracování oříšků. Dejte kešu na 30 minut do horké vody. Až změknou sceďte je, nasypte do mixéru, zalijte vodou a rozmixujte do hladka.
Jak udělat kešu krém?
Nechte kešu ořechy změknout na 30 minut v horké vodě nebo je ponořte na 4 hodiny do studené vody. Následně je přeceďte a nasypte do mixéru. Přidejte vodu a důkladně rozmixujte do jemného krému.
Jak udělat veganskou smetanu?
Veganská smetana se nejčastěji připravuje z kešu oříšků. Oříšky namočte v horké nebo studené vodě. Až změknou, sceďte je a přidejte do mixéru. Zalijte vodou a důkladně rozmixujte. Dodržte předepsané množství vody, aby byla konzistence smetany správná.
Co znamená hermeticky uzavřené?
Hermeticky uzavřená nádoba je nádoba uzavřená tak, aby nedocházelo k průniku vzduchu nebo vlhkosti.
Jaká smetana se dává do omáček?
Do omáček se přidává smetana na vaření. Klasickou živočišnou smetanu doporučujeme nahradit zdravější rostlinnou smetanou. Nejčastěji se využívá kešu smetana.
Recept: Domácí veganská kešu smetana
Ingredience
- 1 hrnek kešu
- ½ hrnku vody
Postup
- Namočte kešu oříšky alespoň na 30 minut v horké vodě nebo na 4 hodiny ve studené vodě.
- Změklé oříšky sceďte a nasypte do mixéru.
- Přidejte půl hrnku vody.
- Důkladně rozmixujte do hladka.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Prvně jsem narazila na recept na polévku z červené čočky, která je jednoduchá a chutná a pak tenhle. Zrovna jsem měla již namočené kešu na mléko, nakonec jsem vyzkoušela smetanu a oba dva recepty výborné. Do polévky jsem přidala více česneku a více mrkve. Smetanu jsme si s přítelem dali k večeři na špenát s kopřivami a moc nám oba dva recepty chutnaly.