Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína
Jako zdravá alternativa cukru vděčí datlová pasta ovoci, ze kterého je vyrobena. Datlové palmy rostou v pouštích a horké slunce koncentruje přírodní cukry ovoce a vytváří tak intenzivně sladkou, karamelovou chuť. Víte, jak datlovou pastu využít v kuchyni?
Co je datlová pasta?
Datlová pasta je lahodné, zcela přírodní sladidlo vyrobené z ovocného cukru, a to konkrétně z datlí. My využíváme datle Medjool. Pasta je raw, vegan a výroba je velmi jednoduchá.
Jakmile se naučíte vyrábět datlovou pastu nebo ji začnete kupovat, budete ji chtít zaručeně používat místo běžného sladidla. Datle jsou totiž nejlepším přírodním sladidlem, protože jsou plné vlákniny a základních minerálů jako je vápník a železo.
Datlovou pastu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, tam vám vydrží zhruba 3-4 týdny. Pokud ji dáte do mrazáku, vydrží až 1 rok.
Datle Medjool – jsou to nejlepší sušené datle?
Nejsou datla jako datle. Datle Medjool jsou vynikající odrůdou datlí z Maroka. Jsou větší a masitější než většina jiných datlí, s jemnou, téměř krémovou texturou. Na rozdíl od běžných suchých odrůd, jako jsou Deglet Noor, jsou Medjool datle přirozeně měkké a šťavnaté. Jsou krásně slaďoučké a mají karamelovou chuť s lehkými tóny medu a čokolády.
TIP: Jamile vyzkoušíte datle Medjool, nejspíše už nebudete chtít žádní jiné. U nás najdete datle Medjool 250g i datle Medjool 1kg, ale protože jsou tak dobré, tak už pravděpodobně budete kupovat datle Medjool 5kg v balení jako my.
? Náš tip: Chcete se dozvědět jak využít datle v kuchyni a proč jsou tak zdravé? Přečtěte si náš článek o datlích.
Jak vyrobit datlovou pastu?
Na výrobu datlové pasty budete potřebovat 12-16 vypeckovaných datlí Medjool a 1-2 šálky vody. Proč zrovna datle Medjool? Datle Medjool je speciální odrůda izraelských datlí, které jsou oproti ostatním odrůdám mnohem větší a více šťavnaté.
- Vložte datle medjool do velké mísy a zcela zalijte čistou vodou. Datle namočte na minimálně 2 hodiny.
- Jakmile datle změknou, vložte je i s vodou do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu. Pokud chcete pastu hustší, vylijte trochu vody. Pokud ji chcete naopak řidší, vodu přidejte.
- Datle zpracujte do hladka, podle potřeby seškrábejte po stranách zbytky pasty.
Tip pro vás: čím je pasta řidší, tím je méně sladká. 2/3 hrníčku datlové pasty odpovídá zhruba ½ hrníčku javorového sirupu, je potřeba vždy použít více datlové pasty než běžného sladidla.
Mohlo by vás zajímat: Čekankový sirup jako zdravá náhražka cukru
Proč je dobré vyměnit cukr za datlovou pastu?
Může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Datle jsou nabité rozpustnou vlákninou, která může pomoci snížit celkový cholesterol v krvi.
Je dobrá pro zdraví kostí. Datle osahují minerály jako selen, hořčík, mangan, měď, o kterých se ví, že udržují zdraví kostí a pomáhají předcházet osteoporóze.
Je dobrá na zácpu. Datle pomáhají při problémech se zácpou, pravděpodobně díky obsahu rozpustné vlákniny a hořčíku.
Pasta je také bohatá na železo, a tím je účinná v prevenci anémie. Prospívá také pokožce kvůli obsahu vitamínu C a D, které pomáhají k pružnosti pokožky.
Tip: Javorový sirup jako náhražka cukru
Jak poznat kvalitní datlovou pastu?
Kvalitní datlovou pastu poznáte podle toho, že je složena pouze z datlí, a tedy je 100 % přírodní bez konzervantů nebo přidaného cukru.
Měla by být měkká a konzistentní v barvě a struktuře, bez černých skvrn a suchých míst a samozřejmě bez změny vůně či chuti. To vše dělá datlovou pastu nekvalitní.
Podle norem by pasta neměla cíleně osahovat cizí předměty či úlomky ani plísně. Může být vyrobena z 1 odrůdy datlí nebo směsi několika odrůd. A v neposlední řadě, obsah vlhkosti nesmí překročit 20 %.
Využití datlové pasty
Datlovou pastu využijte zkrátka všude tam, kde používáte cukr nebo jiné sladidlo. V první řadě je vhodná k pečení,do buchet, dortů a dezertů. Pokud se vám s ní špatně pracuje, nechte ji chvíli povolit či rozpustit, bude vláčnější.
Blíží se Vánoce, a to má datlová pasta úplně největší využití, a to právě při výrobě raw dezertů a cukroví. Skvěle se z ní vyrábějí raw kuličky, datlové košíčky, hnízda nebo raw tyčinky. Anebo si ji namažte na vánočku či toust k snídani.
Datlovou pastu můžete přidat i do své snídaňové kaše. Některé národy používají pastu i k oslazení kávy nebo čaje, nám ale pro tyto účely přijde příliš tuhá.
Ani slané pokrmy nepřijdou zkrátka, datlová pasta se úžasně hodí k dochucení rajské polévky, omáček, a hlavně k výrobě dresingů do salátů.
? Vyzkoušejte Datlovou pastu natural z Tuniska
Jak pracovat s datlovou pastou?
Jelikož se doporučuje datlovou pastu skladovat v lednici, může být pasta celkem tuhá. Proto, když budete potřebovat s datlovou pastou pracovat, raději ji vytáhněte dřív a nechte vytaženou přes noc. S takto povolenou datlovou pastou se vám budou skvěle vyrábět kuličky i tyčinky.
Pokud chcete datlovou pastu používat místo sladidla k oslazení jogurtu či čaje, je potřeba, aby se z pasty stala kašička, aby se vám s ní lépe sladilo. Pastu nakrájejte na kostičky či plátky, dejte do misky a zalijte vodou tak, aby byla pasta těsně ponořená. Takto nechte odpočívat přes noc nebo alespoň 5 hodin, dokud pasta neabsorbuje tekutinu. Následně ji rozmixujte tyčovým mixérem a její konzistence bude připomínat med.
Tip: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit
Recepty s datlovou pastou
Na internetu či v kuchařkách se zdravou výživou najdete určitě spoustu receptů, kde se dá datlová pasta použít. Obzvlášť teď před Vánoci je to velmi žádaná surovina. Abychom vám hledání usnadnili, máme pro vás přichystané skvělé recepty, které budete mít chuť vyzkoušet.
RECEPT – Čokoládové raw kuličky bez cukru ze slunečnicových semínek
Raw kuličky je druh cukroví, které mizí ze stolu jako první. Navíc se s nimi můžete krásně vyhrát, i když je hmota, ze které se kuličky vyrábí, stejná, kuličky zkuste obalit v kakau, kokosu nebo sekaných pistáciích. Každá tak dostane jinou barvu a jídlo bude přímo oku lahodit.
RECEPT – Nepečený arašídový cheesecake
Pokud vás honí mlsná nebo zkrátka nevíte, jaký dezert připravit k nedělnímu kafíčku, vyzkoušejte arašídový dortík. A víte, co je nejlepší? Je nepečený, takže ho zvládne opravdu každý. A pokud se bojíte dopřát si sladkou tečku po obědě kvůli zdravé linii, tady se vát opravdu nemusíte. V receptu nenajdete žádný přidaný cukr, ale naopak je dortík slazen pouze banánem a datlemi.
RECEPT – Vosí hnízda bez cukru
Vosí hnízda patří k jednomu z nejoblíbenějšímu druhu cukroví, většinou se po něm jenom zapráší. Pokud znáte recept na klasická vosí hnízda, jistě víte, že jsou přímo kalorická bomba. My pro vás máme recept ve vegan verzi a bez cukru. Díky tomu si jich můžete dopřát víc a bez výčitek.
Nebojte se koupit datlovou pastu a vyzkoušet jeden z receptů. Anebo oba, protože uvidíte, že se po dortíku a kuličkách jen zapráší. A kde koupit dobrou datlovou pastu?
Tipy na další články z blogu Ochutnej Ořech
- Raw strava: 10 tipů na recepty pro vitariány
- Recepty na zdravé snídaně: 10 nejlepších receptů pro děti i dospělé
- 10 nejlepších domácích receptů na ořechové máslo
- Rostlinné mléko snadno a doma: nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů
- Mlsání bez výčitek: Top 10 receptů na zdravé pečení i nepečení
FAQ – Nejčastější dotazy
Je datlová pasta zdravější než cukr?
Oproti rafinovanému cukru je opravdu datlová pasta zdravější, ta obsahuje pouze přírodní cukr.
Je datlová pasta bezlepková?
Ano, datlová pasta neobsahuje lepek.
Jak si vyrobit domácí datlovou pastu?
Kvalitní a šťavnaté datle namočíte na 2 hodiny do vody a následně rozmixujete do hladka.
Můžu použít datlovou pastu do cukroví?
Ano, datlová pasta se skvěle hodí do vánočního cukroví.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?