Bulgur: Jak uvařit bulgur v hrnci i v papiňáku

Naposledy aktualizováno 20. 11. 2024 autorem lucie

Bulgur je základní surovina středomořské kuchyně a kuchyně blízkého východu. I u nás ho můžete běžně sehnat už snad v každém supermarketu. Stejně jako rýže nebo kuskus je hodně univerzální a hodí se jak do slané, tak i sladké kuchyně.

Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit bulgur v hrnci i papiňáku. Máme pro vás i tip, jak ho uvařit bez vaření, navíc v článku najdete dva super recepty, které můžete připravit i vy pro svou rodinu.

Co je to bulgur?

Když se nad tím zamyslíme, tak obecně je pšenice jedním z nejdůležitějších zdrojů potravy pro 7 miliard lidí planety. Pšenice se sklízí a mele mnoha způsoby.

Pšenice bulguru se vyrábí ze semene stonku pšenice. Pochází z Turecka a jedná se o celé zrno s vysokým obsahem vlákniny.

Bulgur se vyrábí tak, že se jádra nebo semena pšenice předvaří, rozdrtí a vysuší. Sklízí se z hlavy stonku, přičemž každá hlava obsahuje až 50 zrn.

Můžete narazit na bulgur špaldový, ječmenný nebo pohankový.
Můžete narazit na bulgur špaldový, ječmenný nebo pohankový.

Nejlepší na bulguru je jeho všestrannost. Skvělá struktura bulguru funguje v mnoha pokrmech, ve kterých ho můžete snadno vyměnit za rýži či kuskus.

100 Kč sleva na první objednávku

Plně vařený bulgur má žvýkací strukturu, sladké a jemné aroma a zemitou ořechovou chuť. Na trhu můžete najít bulgur 4 velikostí.

  • Jemně mletý bulgur – používá se v pokrmech jako je tabouleh a přidává se do salátů
  • Středně mletý bulgur – najdeme ho v cereáliích, vegan hamburgerech či kaších
  • Hrubě mletý bulgur – používá se do pokrmu zvaném pilaf a na plnění zeleniny
  • Velmi hrubě mletý bulgur – lze ho snadno použít jako zavářku do polévky nebo do pokrmu zvaný kibbeh

Mohlo by vás zajímat: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět

Kulinářské zajímavosti ze světa

Indii se bulgur téměř rozvaří na kaši a smíchá se s cukrem a mlékem. Tomuto druhu nákypu se říká khír. Zajímavostí je, že tento pokrm je považován za základní hinduistické jídlo.

Naopak na Blízkém východě mají rádi kuskus naslano a připravují z něj typický tabouleh, což je salát z bulguru, rajčat, petrželky, máty, olivového oleje a citrónové šťávy.

Bulgur kofte
Bulgur Kofte, Zdroj: pixabay.com

I v Turecku mají rádi kuskus sladký, a to v pokrmu zvaném asure. Je to tradiční sladké jídlo s ovocem, ořechy, medem a bulgurem. Zajímavostí je, že se prý jedná o nejstarší dezert na světě. Mimo sladký pokrm jsou pro Turecko typické kofte, což jsou turecké masové kuličky z bulguru.

Tip: Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?

Jak správně uvařit bulgur?

Bulgur je již předvařená pšenice, takže mnohdy vůbec nepotřebujete, aby se bulgur vařil, ale zkrátka jen nasákl vodu. Není jen jeden způsob, jak připravit dokonalý bulgur, máme pro vás hned 3 způsoby.

Jak uvařit bulgur bez vaření

Zkuste bulgur pouze namočit. Do misky vysypte 1 šálek bulguru a připravte si 2 šálky vroucí vody. Zalijte bulgur a nechejte 1 hod odstát, dokud zrna neabsorbují všechnu vodu. Hotový bulgur načechrejte vidličkou, aby byl kyprý.

Jak uvařit bulgur v hrnci

Bulgur je fakt jednoduchý na přípravu a nezabere vám skoro žádný čas. Stačí dát vařit vodu – na jeden hrnek bulguru potřebujete dva hrnky vody. Jakmile voda začne vřít, nasypte do ní bulgur, zamíchejte a přikryjte pokličkou. Nechte ho vařit jen 5–7 minut, vážně to stačí.

Pak hrnec odstavte z plotny a nechte bulgur pod pokličkou ještě 5–10 minut dojít. Během téhle doby krásně nasaje všechnu vodu a změkne. Na závěr ho jen trochu načechrejte vidličkou, a je hotovo. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat trošku olivového oleje nebo kousek másla. Je to rychlé, snadné a vždycky se povede

Jak uvařit bulgur v tlakovém hrnci (v papiňáku / instant potu)

Vaření bulguru v papiňáku je úplná hračka a máte ho hotový za pár minut. Stačí nasypat bulgur do hrnce, zalít vodou nebo vývarem (na 1 hrnek bulguru dejte 1,5 hrnku tekutiny), trochu osolit, přidat kapku olivového oleje, pokud chcete, a zavřít víko.

Nastavte nízký tlak na 12 minut a o zbytek už se postará hrnec. Po skončení vaření nechte tlak přirozeně uvolnit a pak opatrně odvětrejte zbytek. Na závěr bulgur načechrejte vidličkou. Výsledek? Dokonale nadýchaný bulgur.

Jak zahustit omáčku nebo polévku bulgurem

A pokud děláte polévku, či omáčku a potřebujete bulgur jako zavářku, nemusíte ho vařit zvlášť v hrnci. Jen ho vysypte do polévky nebo hrnce s omáčkou a vařte vše spolu.

Nutriční hodnoty bulguru

Protože se jedná o minimálně zpracované zrno, zachovává si více nutričních hodnot než rafinovanější pšeničné produkty. Bulgur obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, ale také značné množství vlákniny.

Je významným zdrojem manganu, hořčíku, železa, folátů, vitamínu B6, Niacinu a má také méně kalorií, než jiné srovnatelné celozrnné výrobky jako je rýže či quinoa.

Bulgur je nutričně bohatý, hodí se i do salátů.
Bulgur je nutričně bohatý, hodí se skvěle do salátů.

1 šálek vařeného bulguru obsahuje:

  • 151 kalorií
  • 34 g sacharidů
  • 6 g bílkovin
  • 0 g tuku
  • 8 g vlákniny

Tip: Červená čočka – vše, co o ní potřebujete vědět

Je bulgur bezlepkový?

Jak už jste se mohli dočíst výše, bulgur je obilovina vyrobená z pšenice, takže pokud máte celiakii, alergii na lepek či citlivost na lepek, této potravině se raději vyhněte. Bulgur není bezlepková potravina.

Skladem 79 Kč
Bulgur je celozrnná nezpracovaná pšenice, která se výborně hodí jako příloha do mnoha typů pokrmů, například místo rýže. Je to nízko-kalorická varianta přílohy, která je zároveň bohatá na vlákninu.
Skladem 39 Kč
Růžová himalájská sůl jemná je oblíbená především díky svému charakteristickému vzhledu a jemné chuti. Její narůžovělá barva a krystalická struktura dodají každému pokrmu vizuální atraktivitu a ozvláštní jakýkoli servírovaný talíř.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní.

? TIP: Vyzkoušejte náš turecký BULGUR a pozvěte rodinu na večeři.

Recepty s bulgurem

Salát z bulguru s mátou a petrželkou (Tabouleh)

Tento lehký, bylinkový a skvěle ochucený salát je vhodný na oběd i večeři. Připravte si ho klidně i dvě hodiny dopředu, aby se chutě krásně propojily.

Potřebujeme: 

  • 1 šálek nevařeného bulguru
  • 1 šálek vroucí vody
  • 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce extra olivového panenského oleje
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 3 šálky nakrájených rajčat
  • 1 a ½ šálku nakrájené okurky
  • 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
  • Hrst nasekané čerstvé máty
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Bulgur zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte odstát, dokud nezměkne. Bulgur můžete klidně i uvařit klasickým způsobem jako rýži.
  2. Do uvařeného bulguru vmíchejte olej, citrónovou šťávu a česnek.
  3. Následně smíchejte s bulgurem i ostatní ingredience a dle potřeby ještě osolte či přidejte pepř.
  4. Takový salát můžete jíst samotný nebo použít jako přílohu.
Salát z bulguru
Salát z bulguru, Zdroj: kikkoman.eu

Krémové bulgurové rizoto

Vypadá to jako rizoto, ale přitom se jedná vlastně o bulgureto. Díky troše smetany a voňavým houbám vám bude toto jídlo zaručeně chutnat.

Potřebujeme: 

  • ¾ šálku bulguru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šálek hub (čerstvých nebo sušených)
  • 1 a ½ šálku zeleninového vývaru
  • 4 větší lžíce 31 % smetany
  • ½ šálku bílého suchého vína
  • Parmazán dle chuti
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Petržel
  • Pepř
  • Sůl

Postup:

  1. Ve středním hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte stroužek česneku.
  2. Houby nakrájejte na plátky a přidejte spolu s bulgurem do hrnce.
  3. Chvíli restujte a vlijte bílé víno, které nechte odpařit, aby se vytratil alkohol.
  4. Vlijte trochu vývaru a stále bulgur míchejte. Až se vývar vypaří, vlijte další. Tento způsob opakujte, dokud bulgur nezměkne, což bude trvat zhruba 15 minut. Nezapomeňte neustále míchat.
  5. Až bude bulgur měkký, odstavte ho a vsype petrželku, kousek másla, smetanu a nastrouhaný parmazán.
  6. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem, promíchejte a podávejte.
Bulgur rizoto, Zdroj: chatar-chalupar.cz

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Nejčastější dotazy

Je bulgur zdraví a jaké vitamíny obsahuje?

Bulgur je zdravý a bohatý na vitamíny. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a minerály jako železo, hořčík a draslík.

Jaké má bulgur alergeny?

Bulgur obvykle obsahuje lepek, takže je alergenní pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.

Jaký má bulgur obsah lepku?

Obsah lepku v bulguru je přibližně 12-17 %.

Jaké jsou druhy bulguru?

Bulgur se vyrábí ze suché pšenice a existují různé druhy bulguru, včetně jemného, hrubého a extra hrubého bulguru.

Do čeho se bulgur hodí?

Téměř do všech středo-východních pokrmů, ale také například do salátů, jako příloha ke všem masům, ale i do polévek.

Jak správně uvařit bulgur?

Bulgur se vaří 5-7 minut v horké vodě, potom ho necháte 5-10 minut dojít pod pokličkou. Bulgur můžete vařit jednoduše jako rýži.

Jaký má bulgur poměr vody?

1 část bulguru : 2 části vody

Jaká je správná porce bulguru?

Porce bulguru se obvykle pohybují mezi 50 a 80 gramy na jednu osobu.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin13