Naposledy aktualizováno 9. 1. 2024 autorem Terka Suchanová
Piniové ořechy neboli piniové oříšky jsou bezesporu delikatesou, kterou si dopřeje jen málo z nás, a to především kvůli vyšší ceně. Mnohdy mohou být kvůli tomuto faktu přehlíženou potravinou, ale věřte, že jejich pěstování není vůbec jednoduché. Odkryjeme vám taje pěstování tohoto drobného oříšku a jistě pochopíte, proč je pořizovací cena vyšší než u jiných ořechů.
Co jsou piniové oříšky?
Piniové oříšky jsou jedlá semena sbíraná z borovic, které se převážně pěstují v Evropě, USA a Asii. Komerčně se sklízejí také ve Španělsku, Itálii a Maroku, kde jsou hojně používány. Evropské odrůdy oříšků jsou dlouhé a štíhlé, asijské bývají kratší a americké jsou větší a snáze se loupají.
Piniové oříšky jedli dokonce i římští vojáci, když před více než 2000 lety přepadli Británii. Zmínky o borovici, jejíž semínka se dají konzumovat, sahají až do roku 300 př. n. l., kdy o ní psaly řečtí spisovatelé.
Používají se jako přísada do některých potravin, kdy je nám nejznámější zajisté italské pesto. Ale také se prodávají samostatně především v obchodech se zdravou výživou.
Největším dovozcem piniových ořechů je Rusko a Čína
Největším vývozcem piniových oříšků na světě je Rusko, Čína, Mongolsko, Korea a Afghánistán. Ovšem i ve Středozemí se najdou producenti piniových oříšků jako je Itálie, Turecko, Španělsko nebo Portugalsko.
Tip: Už jste vyzkoušeli pravý italský caprese? Zkuste náš recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
Pozor na žluknutí
Když jsou semena syrová, mají jemnou strukturu a sladkou, máslovou chuť. Hořká chuť může být známkou toho, že přírodní oleje v oříšcích začaly žluknout, což se stane, pokud zůstanou ve spíži dlouho otevřené. Piniové oříšky skladujte v mrazáku kvůli prodloužení trvanlivosti.
Borovice pinie
Přibližně 20 druhů borovic produkují borovicová semena, která jsou dostatečně velká, aby se mohly sklízet a konzumovat. Nejčastěji sklizená semena pocházejí ze 4 konkrétních odrůd borovic: borovice mexická, borovice Colorado, italská borovice a borovice čínská.
Borovice se zřídka vysazuje pro účely produkce ořechů. Většina piniových oříšků je k dispozici na trhu z přírodních lesů.
Jedná se o dlouhověký strom žijící více než 1000 let, který se umí přizpůsobit široké škále povětrnostních podmínek od extrémně chladné Sibiře až po horké a suché pouště Nevady a Mexika.
Tip: Už jste ochutnali naše piniové oříšky natural? Jejich nezaměnitelná krémovo-nasládlá chuť vyniká především při upražení a neodmyslitelně patří do italské kuchyně.
Jak se piniové ořechy sklízí?
Sklizeň je velmi náročná na čas i práci. Trvá 15-25 let, než stromy začnou produkovat semena a až trojnásobek času, než dosáhnou špičkové produkce. Z velké části se semena sklízejí ručně, což přispívá k jejich ceně.
Semena borovice se nacházejí v šiškách a dozrávají tam 18 měsíců. Obvykle jsou zralé v období konce léta nebo na podzim. Vzhledem k tomu, že piniové oříšky jsou připraveny ke sklizni zhruba 10 dní před tím, než se šiška začne otevírat, je velmi obtížné oříšky dostat ven.
Aby se proces urychlil a usnadnil, šišky se vloží do pytlového sáčku a nechají se 20 dní uschnout na slunci. Potom jsou šišky rozdrceny, tím pádem se semena uvolní a mohou se ručně vysbírat.
Šiška není jediným obalem oříšku. Každý jednotlivý oříšek má i druhou skořápku, kterou je potřeba odstranit. Dá se říct, že lahodný oříšek ve tvaru slzy je jedlou částí nejedlého obalu. Některé skořápky jsou tenké a snadno se sundávají, zatímco jiné jsou silnější a jdou rozbít obtížně.
Všechny výše uvedené faktory a podmínky sklizně přispívají pochopitelně k vysoké ceně piniového oříšku.
Zajímavost: V USA existuje zákon, který se týká přímo sklizně piniových oříšků. V Nevadě zaručují smlouvy a zákon o sklizni to, že výhradní právo sklízet piniové oříšky mají tamní indiánské kmeny.
Tip: Středomořská dieta – vše, co o ní potřebujete vědět
Rozdělení piniových oříšků
Druh borovice | Počet oříšků na 100 g | Tvar oříšku | Barva |
Borovice korejská | 550-750 | Dlouhý, trojúhelníkový | Ivory |
Borovice sibiřská | 800-1200 | Dlouhý, trojúhelníkový | Ivory |
Borovice čínská | 850-1500 | Oválný | Šedivě bílá |
Borovice zakrslá | 1700-2400 | Trojúhelníkový | Světle žlutá |
Červená borovice | 4000-6000 | Oválný | Mléčně bílá |
Borovice himálajská | 500-800 | Válcovitý | Mléčně bílá |
? Vyzkoušejte PINIOVÉ OŘÍŠKY NATURAL, které pro vás pečlivě ochutnáváme a kontrolujeme, abychom zajistili tu nejlepší kvalitu.
Piniové oříšky a zdraví
Oříšky obsahují vitamín E, který se označuje jako silný antioxidant rozpustný v tucích. Dokáže chránit naše tělo před volnými radikály. Významným způsobem chrání srdeční svalovinu před poškozením, z dlouhodobého hlediska bývá doporučován jako vynikající prevence srdečně-cévních onemocnění.
Dalším antioxidantem je lutein. V havajském institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že lutein zabraňuje k tvorbě rakovinotvorných buněk.
Dále obsahují esenciální mastné kyseliny, díky kterým dokážeme omezit chuť k jídlu, proto jsou oříšky vhodné i při redukčních dietách. Kyselina olejová umí snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu „dobrého“ cholesterolu.
Piniové oříšky lze lisovat a získat z nich olej. Olej nejvyšší kvality se získává lisováním za studena. Používá se v kosmetice jako špičkový masážní olej. Prospívá také kůži, nehtům a vlasům.
Piniové oříšky jsou považovány za pochoutku v mnoha kulturách, a to nejen díky své chuti, ale kvůli nutričním hodnotám. Oříšky obsahují značné množství fosforu, zinku, mědi, manganu, vlákniny, draslíku, niacinu i riboflavinu.
Mohlo by vás zajímat: Ořechy při dietě – ano či ne?
Piniové oříšky a alergie
K potravinové alergii dochází, když imunitní systém člověka nepřiměřeně zareaguje na určitý druh potravin. Alergie na piniové oříšky existují, ale jsou méně časté než alergie na jiné ořechy.
Ve spojitosti s piniovými oříšky, existuje pojem „syndrom borovicových úst“. Znamená to, že někteří jedinci mohou mít zhruba 48 hodin po konzumaci těchto oříšků kovovou až hořkou chuť. Lékaři si nejsou jistí, co to přesně způsobuje, ale není nebezpečný a za pár dní syndrom sám odezní.
Údajně je syndrom borovicových úst způsoben převážně borovicemi, které rostou v Číně.
5 způsobů, jak použít v kuchyni piniové oříšky
Pesto
Piniové oříšky jsou nejčastěji spojovány se zeleným pestem, kde hrají podstatnou roli. V kombinaci s čerstvou bazalkou, olivovým olejem, parmazánem a česnekem dodají piniové oříšky jemnou chuť a hustou, krémovou konzistenci.
? A abyste si sním nemuseli lámat hlavu, máme pro vás RECEPT: DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO.
Saláty
Piniové oříšky jsou vcelku mastná potravina, protože obsahuje spoustu tuku, takže jejím opékáním získáte výraznější chuť a najednou se z obyčejných oříšků stane ještě křupavější a delikátnější potravina, která se hodí na jakýkoli salát, ať už zeleninový či ovocný.
Dipy, pomazánky
Opečené piniové oříšky se skvěle hodí na ozdobení jakékoli pomazánky, ale přidávají se také do hummusu nebo dipu pro jemnou texturu. V obchodě můžete narazit na balené pomazánky, které budou oříšky nazdobena na povrchu.
Dezerty, sladkosti
Měkká konzistence a ořechová chuť je skvělým základem jemných, máslových korpusů a těst na dezerty. Také je můžete přidat do pečiva jako jsou chleby nebo bagetky.
Káva
Věděli jste, že se z piniových oříšků dělá i káva? U nás to sice není zvykem, ale za to v jihozápadní USA se z piniových oříšků nebo i oleje vyrábí Piñon neboli káva s obsahem borovicových semínek.
Nejčastější dotazy (FAQ)
Jak skladovat piniové ořechy?
Nejlepší způsob, jak skladovat piniové ořechy, je umístit je do vzduchotěsné nádoby nebo sklenice a uchovávat je v chladném a suchém prostředí, jako je lednice nebo mrazák. To pomůže zabránit jejich zkáze a prodloužit jejich trvanlivost.
Jak chutnají piniové ořechy?
Chutí ořechově, lehce sladce a májí mírně pryskyřičnou chuť.
Kolik piniových oříšků můžu denně sníst?
Měli byste sníst maximálně 20 piniových oříšků denně.
Do jakých receptů můžu dát piniové ořechy?
Piniové ořechy můžete přidat do mnoha různých receptů, jako jsou pesto, saláty, pečivo nebo těstoviny.
Jsou piniové ořechy zdravé? Co obsahují?
Ano, piniové ořechy jsou zdravé. Obsahují vitamíny, minerály, bílkoviny a zdravé tuky.
Můžu jíst piniové ořechy při těhotenství?
Ano, můžete jíst piniové ořechy při těhotenství.
Jaké mají piniové oříšky účinky na tělo?
Piniové oříšky mají blahodárný vliv na tělo díky své výživné hodnotě a obsahu živin. Patří mezi zdravé potraviny a jsou bohaté na vitamíny (zejména vitamín E) a minerály (jako hořčík a zinek). Přispívají ke zdraví srdce, podporují imunitní systém a mohou mít příznivý vliv na kognitivní funkce.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
jak rozdrtit piniové oříšky. Mám problémy se zuby tak je musím drtit.