Recept: Zdravá nadýchaná tvarohová vánočka (low-carb)

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína

Zkuste si letos na Vánoce připravit zdravější variantu klasické vánočky. Připravit ji lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky. Tvaroh a vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, mandlová a kokosová mouka zas přirozeně bezlepkovou alternativou k běžným moukám. Naše zdravá vánočka je chutná a lze ji připravit i ve 100% nízkosacharidové variantě

Vánočka, tak jak ji znáte

Pečení vánočky patří k nejstarším českým tradicím. Vychází z 14. století, kdy se jako nepletená vánočka podávala calta. Víte, ale že v klasické vánočce je plno cukru a másla? Vánočka je prostě kalorická bomba, kterou si jednou za čas určitě můžeme dopřát. Pokud, ale chcete zdravější variantu, zkuste jí udělat ve verzi bez cukru a s tvarohem.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Luxusní vánočka bez kynutí s tvarohem

Naše těsto na vánočku není nutné nechat kynout. Stačí smíchat sypké ingredience dohromady, poté přimíchat tekuté a vypracovat těsto, které dáte do formy na vánočku a upečete. Pokud chcete vánočku plést, doporučujeme nechat těsto chvilku v ledničce. 

Tip: Chcete si Vánoce udělat trochu jinak? Nebojte se inspirovat našimi vánočními recepty.?

Skladem 219 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů.
Nedostupné 169 Kč
Mandlová mouka hnědá je vyrobena z hnědých neloupaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy.
Skladem 199 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky je speciální drobná odrůda rozinek z Turecka, která má široké využití! Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou bohaté na železo a vlákninu. Rychle s nimi zaženete hlad a dobijete energii! Můžete si je dát jen tak jako svačinku, skvěle se ale hodí do müsli a ovesné kaše. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení.

Bezlepková zdravá vánočka

Naše vánočka je ze zdravé mandlové a kokosové mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu. Úžasná věc na mandlové mouce je to, že jsou to pouze rozmixované mandle.

100 Kč sleva na první objednávku

Obě mouky mají nízký glykemický index, nezvyšují tak hladinu cukru v krvi. Kokosová i mandlová mouka je bohatá na antioxidanty, nasycené mastné kyseliny a živiny. 

Jak plést zdravou low-carb vánočku?

Tím, že je vánočka z kokosové a mandlové moučky, vánočka se hůře plete. Doporučujeme ji proto plést z co nejméně pramenů a předtím dát těsto do ledničky.

Pletení tvarohové vánočky je složitější, proto doporučujeme plést jen z pár pramenů.
Pletení tvarohové vánočky je složitější, proto doporučujeme plést jen ze tří pramenů.

Tip: Nízkosacharidová dieta: 10 tipů na výborné low-carb recepty.

Jak na nízkosacharidovou tvarohovou vánočku

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravte si dvě mísy, v jedné smíchejte suché ingredience (mandlovou a kokosovou moučku, xantalovou gumu, prášek do pečiva, sůl, kůru z bio citronu), v druhé si smíchejte měkký tvaroh, sladidlo, pokud chcete (my jsme nesladili, je vynikající i bez cukru), vejce, můžete dle chuti přidat rozinky a vanilkový extrakt. 

Obsahy obou mís smíchejte dohromady a přidejte máslo.

Vypracujte těsto. Pokud budete péct vánočku ve formičce, rovnou ji můžete vymazat máslem nebo olejem a dát péct. Pokud budete vánočku plést, nechte těsto uležet v ledničce alespoň hodinu, a poté můžete vánočku uplést, a nakonec pomazat vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi. Vánočku pečeme na 170 stupňů po dobu 50 minut. 

Luxusní zdravá vánočka je díky tvarohu nadýchaná i bez kynutí.
Luxusní zdravá vánočka je díky tvarohu nadýchaná i bez kynutí.

Pokud vánočku pečete ve formičce, ale chcete, aby vypadala jako pletená, po vyndání z trouby ji necháme zchladnout, vyklopíme z formičky, pomažeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a necháme ještě na 200 stupňů péct dozlatova. 

Tip: Sacharidová dieta – vše, co o ní potřebujete vědět. Čtěte na blogu.

Vánoční kuchařka: 6 vánočních zdravých inspirací na váš stůl

Naleznete zde klasické pokrmy, jako je cukroví, vánočka, ořechové rolády, ale také inovativní recepty, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaši sváteční nabídku. Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování

Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů
Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů

Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma. Stačí zadat e-mail ZDE.

Tipy na vánoční recepty z blogu Ochutnej Ořech

?Recept: Zdravá tvarohová Vánočka (low-carb)?

Zkuste si letos na Vánoce připravit zdravější variantu klasické vánočky. Připravit ji lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky. Naše zdravá vánočka je chutná a lze ji připravit i ve 100% nízkosacharidové variantě. 
4.75 z 20 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 minute
Celková doba 31 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

Na ozdobení

Postup
 

  • Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience a poté přimíchejte tekuté.
  • Vypracujte hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout alespoň hodinu.
  • Poté těsto dáme do formičky na vánočku nebo vánočku upleteme. Pokud pleteme, potřeme vánočku vejcem a posypeme mandlemi.
  • Pečete na 170 stupňů cca 50 minut.
Klíčové slovo tvarohová vánočka, vánočka, zdravá vánočka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




30 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin30