Naposledy aktualizováno 28. 10. 2024 autorem Pavlína
Kokosový olej se řadí k velmi oblíbeným produktům, které jsou lehce dostupné snad ve všech obchodech. Mezi oleji je to téměř superhrdina. Určitě už jste slyšeli, že dokáže téměř všechno. Pomůže vám s hubnutím, vybělí vám zuby nebo posílí imunitu.
Určitě je na všech těchto tvrzení něco pravdivého, ale pojďme si vše uvést na pravou míru. V článku se dozvíte, k čemu je vhodné používat kokosový olej a k čemu nikoli.
Co je kokosový olej?
Jedná se o jedlý olej, který je získáván extrakcí ze zralých plodů kokosovníku ořechoplodého. Má pevnou texturu, která vydrží v chladu, ale i pokojové teplotě. Kokosový olej je 100 % tuk a obsahuje až 80 % nasycených tuků.
Tip: Kokos: vše, co o něm potřebujete vědět. Čtěte na blogu.
Není tuk jako tuk
I když se může zdát, že kokosový olej obsahuje velké množství tuků, což je bezesporu pravda, jsou to především MCT tuky, které mají výhodu v tom, že je naše tělo těžko přeměňuje a lépe je dokáže spálit.
Tuk se skládá z molekul nazývaných mastné kyseliny a v kokosovém oleji existuje několik typů nasycených mastných kyselin. Převládá kyselina laurová, která je obsažena až v 47 %, dále kyselina myristová a palmitová.
1 lžíce kokosového oleje obsahuje asi 120 kalorií, 0 g bílkovin, 13,5 g tuku a 0 mg cholesterolu. I když olej neobsahuje žádnou vlákninu, z vitamínů můžeme zmínit především vitamín E, K a B komplexu.
Největším producentem oleje jsou Filipíny
Epidemiologické studie zjistily, že skupiny lidí, kteří zahrnují kokos jako součást své přirozené stravy (Indie, Filipíny, Polynésie) mají nízkou míru kardiovaskulárních onemocnění. Ovšem druh kokosu, který tamní obyvatelé jedí, se liší od toho, co považují za kokos západní země.
Filipíny jsou největším světovým producentem kokosového oleje a největšími konzumenty jsou Indonésie, USA, EU a Indie.
Pro zajímavost, v červenci roku 2016 výsledky průzkumu v USA ukázaly, že 72 % lidí věří, že kokosový olej patří mezi ty nejzdravější. I když tomu úplně tak není, rozhodně kokosový olej nepatří do škatulky nezdravých potravin.
? Tip: Zajímáte se o zdravější alternativy ke klasickým olejům? Na našem blogu se dočtete o olejích z různých ořechů nebo o takzvaném Ghí.
Kokosový olej raději v supermarketu nekupujte
Právě u kokosového oleje totiž velmi záleží, v jaké kvalitě ho koupíte. Pokud se spokojíte s kokosovým olejem ze supermarketu, tak ten rozhodně nepatří mezi zdravé potraviny. Právě naopak, zbytečně vyhodíte peníze za obyčejný tuk.
? Vyzkoušejte kvalitní BIO Kokosový olej lisovaný za studena nebo BIO Kokosový olej rafinovaný, který vám poslouží v kuchyni, ale je výborný také na přípravu přírodní kosmetiky.
Výroba kokosového oleje
Kokosový olej se dříve vyráběl tradičním ručním způsobem, v dnešní době se vyrábí spíše moderním způsobem pomocí strojové výrobní techniky. Většina oleje se vyrábí z tzv. copry, což je sušené kokosové maso neboli kokosová dužina.
Tip: Zkuste jednoduchý recept na zdravé domácí Raffaello kuličky z kokosu.
Rafinovaný kokosový olej
Olej lisovaný z copry prochází čistícím procesem tzv. rafinací. Je vybělen a tím ztrácí mnoho účinných látek a dobrých vlastností. Při tomto procesu se používá vysoká teplota, která kokosovému oleji škodí. Takto upravený kokosový olej se nazývá RBD olej.
Často se používá také hydroxid sodný k prodloužení trvanlivosti oleje, tento olej nemá se zdravým kokosovým olejem nic společného.
Panenský kokosový olej
Kokosový panenský olej může být získán pouze z čerstvého kokosového masa. Nepoužívají se chemikálie ani vysoké teploty.
Existují 2 metody získání panenského kokosového oleje
- Metoda rychlého sušení – Maso se suší a pak se z něj olej mechanicky vylisuje.
- Metoda mokrého mletí – Z čerstvého nesušeného kokosového masa se lisuje kokosové mléko, a poté je z něj olej oddělen typicky mechanickou centrifugou nebo fermentací.
Panenský olej si zachovává kokosovou chuť a vůni, neobsahuje umělá aromata.
Kvalita kokosového oleje
Možná už jste si sami udělali představu, který olej bude kvalitnější, a který naopak.
Tip: Recept na nejjednodušší domácí kokosové mléko.
RBD kokosový olej
Pokud uvidíte na obale napsáno RBD olej, bělený nebo deodorizovaný olej, jedná se pravděpodobně o olej zbaven minerálů a vitamínů kvůli použití vysoké teploty. Poznáte to i podle pořizovací ceny, která bude určitě nižší. S opravdu kvalitním kokosovým olejem nemá nic společného, ale na druhou stranu se skvěle hodí ke smažení.
BIO kokosový olej
Pokud na obale uvidíte napsáno nerafinovaný, panenský nebo extra panenský, to je ten pravý. Takto označený kokosový olej je bez chemikálií a bez použití vysokých teplot. Zachovává si vitamíny i minerály.
Kvalitní olej poznáte i podle chuti a vůně. Opravdový kokosový olej voní jemně a čistě, určitě byste neměli cítit vůni ani chuť pražených ořechů. A v neposlední řadě kupujte olej raději ve skle, uchovává si živiny a neovlivňuje chuť oleje. Olej koupený v plastu můžete použít právě do kosmetických produktů.
Tip: Pro všechny kuchtíky a kuchařky nabízíme produkty vhodné do všech kuchyní.
Použití kokosového oleje při vaření
Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C. Jednoduše řečeno, je to teplota, kdy se začíná panenský olej přepalovat, a to určitě nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, ale určitě ne ke smažení.
Rafinovaný kokosový olej se hodí na vaření, pečení i smažení, protože kouřový bod je kolem 230 °C. Olej dodá pokrmům exotickou chuť a vůni. Hodí se nejvíce do asijských pokrmů, na pečení sladkých dobrot, palačinek a do čokoládových polev.
Tip: U nás na blogu najdete skvělé kokosové recepty. ?
Použití kokosového oleje v kosmetice
Díky blahodárným vlastnostem se využívá olej v kosmetice pro přípravu krémů, pleťových masek, balzámů, dekorativní kosmetiky, vlasové kosmetiky a mýdel. Kokosový olej se typicky přidává i do opalovacích krémů. Ale pozor, nikdy jej nepoužívejte samotný k opalování, nemá totiž UV ochranný filtr.
Skvěle umí hydratovat a zklidňovat podrážděnou pokožku. Slouží také k prevenci a ošetření akné díky svým antibakteriálním vlastnostem. Rychle se do pokožky vstřebává, a proto je hojně využíván při thajských a havajských masážích.
Kokosový olej můžete také použít jako odličovadlo, kdy na vatový tamponek naneste malé množství a odličte svůj make-up, poradí si totiž hravě i s voděodolným líčením.
Potřebujete dodat vlasům lesk?
Co se týká vlasové péče, kokosový olej použijte jako kondicionér, pomůže vám zacelit roztřepené konečky a dodá vlasům potřebný lesk. Po umytí jej naneste na konečky a nechte působit. Poté alespoň 3x umyjte, aby vlasy nebyly mastné. Takový kondicionér můžete používat po každém umytí vlasů.
Kokosový olej má antibakteriální vlastnosti a dokáže redukovat bakterie v dutině ústní, snižuje zánět dásní, a navíc má i bělicí účinky. Doporučujeme 1x týdně místo pasty použít kvalitní kokosový olej.
I když najdete tisíce článku o tom, jak je kokosový olej skvělý, najdete i další články, jak je špatný. Nejlepší bude, když si uděláte obrázek sami. Kupte si proto kvalitní kokosový olej, který vyzkoušejte jak na vaření, tak i na pokožku a vlasy. A uvidíte, třeba právě tento olej bude váš favorit. A navíc, budete vonět přímo exoticky.
Doporučujeme ochutnat: Pendrek sekaný KOKOSOVÝ MIX s ovocnou náplní
Tipy na další články z blogu Ochutnej Ořech
- Druhy bezlaktózových mlék
- Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů
- Jak skladovat sušené ovoce?
- Ghee jako elixír zdraví. Umíte ho použít v kuchyni?
- Olej z lískových ořechů – vše, co o něm potřebujete vědět
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?