Naposledy aktualizováno 21. 8. 2024 autorem Pavlína
Pokud jste někdy navštívili Kanadu, možná jste ochutnali oblíbený tamní dezert „pecan pie“. My jsme si ho zamilovali, tradiční verze je ovšem plná cukrů a nezdravých tuků, a proto jsme se rozhodli zkusit odlehčenější recept. Náš pekanový koláč je zdravý, jednoduchý na výrobu a rychle se po něm zapráší.
Proč péct odlehčenou verzi ořechového koláče
Tradiční pekanový koláč se vyrábí z kukuřičného sirupu, cukru a másla. Kukuřičný sirup patří k nejméně zdravým sirupům, a proto jsme jej nahradili javorovým sirupem, ale můžete také použít med či jinou zdravější alternativu sladidla.
Cukr v receptu vůbec nepoužíváme a máslo jsme nahradili kokosovým olejem. Pokud ale máte rádi sladší dezerty, můžete nahradit cukr stévii a přidat ji do korpusu koláče.
Proč si upéct lahodný americký koláč z pekanových ořechů
Pekanové ořechy vzhledem připomínající vlašáky, mají nasládlou, až karamelovou chuť a jsou měkčí. V poslední době jsou pekan oblíbenější i u nás a také mezi vyznavači alternativních výživových směrů, vegetariány, vegany a příznivci raw nebo paleo stravy.
Tak jako všechny ořechy i ty pekanové jsou zdraví prospěšné. Jsou účinné třeba při prevenci kardiovaskulárních chorob díky vysokému obsahu vlákniny a mononenasycených tuků, které jsou zdravé pro srdce.
? Tip: Zajímají vás pekany? Podívejte se na kompletní průvodce světem pekanových ořechů.
Jak na zdravý korpus ořechového koláče
Pokud nás sledujete už delší dobu, určitě jste s námi již vyráběli alternativu vajíčka z lněného semínka a vody. Lněné vejce si vyrobíme smícháním mletých lněných semínek a vody, necháme odstát, než směs zhoustne. Ve velké míse si mezitím smícháme mandlovou a celozrnnou mouku a sůl. Pokud máte rádi sladké těsto, můžete přidat stévii.
Do mísy vmícháme lněné vajíčko a vypracujeme těsto. Těsto válíme přes pečící papír, a poté ho přeneseme do formy. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů a pečeme 10 minut. Před plněním pekanovou směsí necháme těsto vychladnout.
? Nejčerstvější a nejkvalitnější pekanové ořechy naleznete na Ochutnejorech.cz.
Náplň na pekanový koláč
Ve velké míse smícháme javorový sirup či med s kokosovým olejem, vejcem, čerstvou pomerančovou kůrou, mořskou solí a neslazeným mandlovým mlékem. Směs dochutíme vanilkovým extraktem a mletou skořicí. Nyní rozprostřeme pekanové ořechy na korpus koláče tak, aby mezi nimi bylo co nejméně místa.
Poté přelejeme rozprostřené pekanové ořechy směsí z javorového sirupu a vejce. Pečeme v troubě nejdříve deset minut na 200 stupňů, a poté snížíme teplotu na 175 stupňů a pečeme dalších 20-25 minut dozlatova.
Tip: Pojďte se k nám inspirovat, co z pekanových ořechů připravit dobrého. ?
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaké ořechy použít na pekanový koláč?
Nejlépe použijte kvalitní naturální pekanové ořechy.
Jaké sladidlo mohu použít do ořechového koláče?
Můžete použít javorový sirup, stévii nebo jinou alternativu sladidla.
Je pekanový koláč zdravý?
Ano, tento pekanové ořechy sami o sobě jsou zdravé. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, Pokud si dáte přiměřenou porci ořechového koláče, můžete být v klidu.
Jaké rostlinné mléko mám do receptu na koláč použít?
Nejlépe použijte mandlové mléko.
Tip: Recept na lahodné domácí mandlové mléko ZDE.
Obsahují pekanové ořechy cholesterol?
Ne, pekanové ořechy neobsahují cholesterol.
Je pekanový koláč vhodný i pro vegetariány?
Ano, tento koláč je vhodný i pro vegetariány.
Jak si pekanové ořechy vychutnat?
Pekany jsou ideální na mlsání, kromě natural varianty existují i různě ochucená jádra. Je možné je také přidávat do domácí granoly či do snídaňové kaše, ale i do salátu. Díky jejich měkkosti jsou skvělé pro výrobu ořechového másla, lze z nich ale vyrobit třeba i veganskou alternativu sýru.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Nejvláčnější hrníčková ořechová bábovka
- Recept na pekanovou ovesnou kaši přes noc
- Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
- Recept na dokonalou veganskou kormu (indické kari)
- Fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy
? Zdravý pekanový koláč
Ingredience
Korpus
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 6 lžic vody
- 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
- 3/4 šálku celozrnné mouky
- 1 lžíce stévie
- 1/4 lžičky soli
Dort
- 1/2 šálku medu nebo javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 vejce
- 1/2 lžičky čerstvé citronové kůry
- 1/8 lžičky mořské soli
- 1 lžíce neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 3 lžíce celozrnné mouky
- 2 šálky pekanových ořechů
Postup
Korpus
- Připravte si lněné vejce smícháním 1 lžičky mletého lněného semínka a 3 lžic vody. Nechte odstát.
- Vložte mouku a sůl do velké mísy, dle chuti můžete přidat stévii. Zamíchejte.
- Přidejte lněné vejce a vypracujte těsto.
- Přes pečící papír vyválejte těsto a přeneste do formy.
- Pečeme 10 minut na 175 stupňů.
Náplň
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
- Ve velké míse smícháme javorový sirup, vejce, pomerančovou kůru, mléko, mletou skořici a vanilkový extrakt.
- Rozprostřeme pekany na korpus.
- Přelejeme javorovou směsí.
- Pečeme 10 minut na 200 stupňů.
- Snížíme teplotu na 175 stupňů a pečeme 20-25 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?