Nízkosacharidové nadýchané květákové placičky z mandlové mouky (low-carb)

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Ať už hledáte jednoduchou svačinku, lehkou večeři či oběd, nízkosacharidové květákové placky z mandlové mouky jsou vynikající volbou.  Jsou rychlé, zdravé a zasytí. Květákové placičky jsou vhodné i pro nízkosacharidovou dietu a diabetiky. Můžete si je dát s jogurtovým dipem, zakysanou smetanou nebo jen tak. Vynikající jsou i s kaší a okurkovým salátem, pokud vám to vaše stravovací návyky dovolí.

Nízkosacharidové stravování – účinky 

O příznivých účincích low-carb (nízkosacharidové) diety se mluví už od 60. let. Může být prospěšná pro lidi s diabetem a těhotenskou cukrovkou, oblíbili si ji ale i lidé po celém světě pro její pozitivní účinky na zdraví. Jedná se o způsob stravování, který je založen na potravinách s nízkým obsahem sacharidů, tedy cukrů.  Nízkosacharidová strava je vhodná i na hubnutí. 

TIP: Chcete se dozvědět více o nízkosacharidové stravě? Přečtěte si náš článek o low carb dietě.

Co to je nízkosacharidová strava? 

Low-carb strava je založena na čerstvé zelenině, masu, rybách, vajíčkách, mléčných výrobcích, ořeších, semínkách a v menším množství i na ovoci. Lidé na nízkosacharidové dietě omezují či zcela vyřazují konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů (mouky, přílohy, některé druhy ovoce, rafinovaný cukr).

Nízkosacharidovou stravu lze také sestavit i jako vegetariánskou, veganskou, bezlepkovou, košer či halal, a přizpůsobit ji tak kulturním a společenským zvyklostem a osobním preferencím. Lidé na nízkosacharidové stravě nahrazují tradiční pečivo a přílohy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny a knedlíky čerstvou zeleninou či nízksacharidovou přílohou z low-carb alternativ mouky, nejčastěji mandlovou moučkou.

Suroviny na květákové placičky - vařený květák, cibule, mandlová mouka, koření, bylinky a olivový olej.
Suroviny na květákové placičky – vařený květák, cibule, mandlová mouka, koření, bylinky a olivový olej.

Tip: Podívejte se na další low-carb recepty na blogu OchutnejOřech.

100 Kč sleva na první objednávku

Květák jako nízkokalorická zelenina

Jak už napovídá nadpis, opravdu se květák řadí mezi zeleninu, která obsahuje malý počet kalorií. Díky obsahu vlákniny dokáže květák zasytit na dlouhou dobu. Obsahuje řadu vitamínů i minerálů, jako například vitamíny C, B5 a K, vápník, hořčík, draslík a kyselinu listovou.

Květák můžete konzumovat i jako syrový a čerstvý například v zeleninových salátech. Vařený květák můžete smažit i zapéct. Hodí se skvěle do polévek, omáček a na smažení květákových karbanátků.

Tip: Jak využít květákové listy? Do květákové polévky můžete rovněž rozmixovat květákové listy.

Skladem 129 Kč
Quinoa je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže.
Skladem 59 Kč
Ovesné vločky jsou oblíbenou a všestrannou surovinou, která se hodí jak do sladkých, tak slaných jídel. Díky své neutrální chuti se snadno kombinují s ovocem, oříšky, semínky či medem, a tak si můžete snadno připravit chutnou snídani, která zahřeje a zasytí.
Skladem 249 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy.

Jak připravit nadýchané květákové placky?

Květák si nejprve rozdělíme na menší růžičky, a poté ho uvaříme do měkka (cca 15 minut dle velikostí růžiček). Květák slijeme a necháme okapat na utěrce. Přebytečná voda by nám dělala neplechu při tvoření placiček. Květákové růžičky poté přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou.

Recept na směs na nadýchaných květákových placek je velmi rychlý.
Recept na směs na nadýchaných květákových placek je velmi rychlý.

Nakonec přidáme vajíčko, mandlovou moučku, sůl a pepř. Na dochucení používáme rádi kajenský pepř, ale můžete přidat i čerstvé bylinky, které najdete na zahradě. Z těsta si připravíme placičky, a poté je osmažíme do zlatova na olivovém oleji.

Můžu upéct květákové placičky v troubě?

Pokud se chcete vyvarovat smaženému jídlu není problém upéct květákové placky v troubě. Květákové placičky z trouby jsou nadýchané a velmi rychlé a jako bonus nemusíte použít olej.

Postup je stejný jako u květákových placek smažené na pánvi, poslední krok tedy vynechejte a dejte vytvarované placky položte na plech s pečícím papírem. Květákové placičky pečte dozlatova na 180 °C.

Na hotové květákové placičky přidejte jogurt nebo česnekový dip.
Na hotové květákové placičky přidejte jogurt nebo česnekový dip.

Tip: Pokud chcete vylepšit vaše květákové placičky, zkuste je připravit s pečenými brambory nebo šťouchanými brambory s pažitkou a jarní cibulkou. Skvěle se k nim chodí také dip z česneku a jogurtu.

Vylepšete svůj gurmánský zážitek s květákovými plackami

S květákovými placičkami si můžete vyhrát. Existují desítky variací. Pokud vám doma zbyde nějaká kořenová zelenina, neváhejte ji do těsta na placičky přistrouhat. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i jarní cibulku, sýr, z koření například koriandr nebo česnek. Skvěle chutnají květákové placičky se sýrem nebo s nastrouhanou brokolicí.

Květákové placičky bez mouky můžete vyrobit za pomocí pohanky, quinoy nebo ovesných vloček.
Květákové placičky bez mouky můžete vyrobit za pomocí pohanky, quinoy nebo ovesných vloček.

Tip: Milujete zeleninové placičky? Zkuste cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě.

Květákové placky bez mouky

Pokud jste celiaci nebo se snažíte ze svého jídelníčku vyřadit mouku, nesmutněte. Květákové placky lze vyrobit i v bezlepkové variantě a to, bez jakékoliv mouky. Nahraďte mouku za quinoou, mletou pohankou nebo bezlepkovými ovesnými vločkami.

FAQ – Nejčastější dotazy

Můžu si doma vyrobit mandlovou mouku?

Chcete-li si mandlovou mouku připravit doma, vařte mandle, dokud slupky nevyplavou na hladinu vody. Odstraňte slupky a nechte mandle vychladnout a vysušit. Jakmile jsou suché, vložte je do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek.

Tip: Celý recept naleznete ZDE.

Co vše můžu přidat do receptu na květákové placičky?

Do květákových placiček můžete přidat podstatě cokoliv od zeleniny až po bylinky. Vyhrajte si s receptem dle vašich chutí.

Chcete se inspirovat? Přidejte jakoukoliv kořenovou zeleninu, česnek, brambory, sýr nebo jarní cibulku. S květákovými placičkami si můžete vyhrát. Existují desítky variací.

Jaký olej mám použít na smažení květákových placek?

Pro teplou kuchyni se hodí kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.

Na kolik stupňů mám péct květákové placičky v troubě?

Květákové placičky pečte v troubě na 180 °C.

Jak dlouho péct květákové placky v troubě?

Placky pečte do zlatova z obou stran, je to cca 10 minut z každé strany, záleží jaké stupně si na troubě nastavíte.

Čím nahradit květák v receptu?

Pokud nejste milovníci květáku můžete přidat nebo nahradit květák za brokolici nebo brambory.

Jak vyrobit bezlepkové květákové placky?

Zkuste nahradit mandlovou mouku za pohanku, quinoou nebo ovesnými vločkami, které neobsahují lepkek.

Tip: Zkuste bezlepkové ovesné vločky, lisují z ovesných zrn zbavených lepku.

Jaké potraviny nemůžu jíst při low-carb dietě?

Obecně platí, že nízkosacharidová dieta se zaměřuje na bílkoviny a některé neškrobové druhy zeleniny. Nízkosacharidová strava obecně omezuje obiloviny, luštěniny, ovoce, pečivo, sladkosti, těstoviny a škrobovou zeleninu. 

Je mandlová mouka zdravá?

Vitamíny, minerály a antioxidanty obsažené v mandlové mouce mohou mít významný přínos pro zdraví. Například mangan pomáhá tělu správně upravovat krev, což umožňuje hojení po úrazech. Je také bohatá na hořčík, který vám může pomoci lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Je květák zdravý?

Ano, jedná se o zeleninu s nízkým obsahem kalorií.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Nízkosacharidové květákové placičky z mandlové mouky

Květákové placičky jsou vhodné i pro nízkosacharidovou dietu a diabetiky.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4

Ingredience
  

Postup
 

  • Uvařte ve vodě květák do měkka (cca 15 minut), slejte a nechte ho odkapat. Poté ho vidličkou rozmačkejte.
  • Přidejte mandlovou mouku, vajíčka, kajenský pepř, sůl, pepř a promíchtejte (případně přidejte další ingredience dle chuti).
  • Připravte si placičky.
  • Osmažte placičky na olivovém oleji, cca 5 minut z každé strany.
Klíčové slovo květákové placičky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10