Naposledy aktualizováno 13. 5. 2024 autorem Pavlína
Patříte mezi milovníky ořechových másel? Jestliže ano, tak jste tu správně. Ořechové máslo si můžete vyrobit i v pohodlí svého domova a budete mít jistotu, že obsahuje jen ty nejlepší a nejzdravější ingredience. V tomto článku vám představíme 10 nejlepších domácích receptů na ořechové máslo.
Co je ořechové máslo?
Máslo z ořechů nebo oříškový krém je výrobek z mletých ořechů, který se vyznačuje lahodnou chutí a krémovou konzistencí. Můžete si ho pořídit v obchodě nebo jednoduše připravit i doma.
Ořechy jsou bohaté na živiny a zdravé tuky, které přinášejí mnoho výhod pro naše tělo. Nejčastěji se používají ořechy jako arašídy, mandle, lískové oříšky, kešu ořechy, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy.
Pro výrobu ořechového másla se ořechy praží, aby se uvolnilo jejich příjemné aroma, a následně se rozemelou na jemnou pastu.
TIP: Vyzkoušejte ořechová másla z našeho e-shopu. ?
Zdravotní výhody
Domácí oříšková másla jsou nejen sladkostí, ale mají i spoustu zdravotních výhod:
- Boj proti srdečním chorobám – ořechy obsahují zdravé tuky, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Tím se snižuje riziko srdečních chorob.
- Zlepšení trávení – ořechy jsou bohaté na vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru a správné trávení. Pravidelná konzumace ořechového másla může pomoci předcházet zažívacím problémům, jako je zácpa.
- Posílení imunitního systému – ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují silný imunitní systém. Díky obsahu vitamínu E, zinku a dalším živinám, ořechové máslo pomáhá chránit tělo před volnými radikály a posiluje obranyschopnost organismu.
- Zdroj zdravých tuků – ořechové máslo je bohaté na zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, které jsou pro náš organismus důležité. Tyto tuky přispívají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi, zlepšují funkci mozku a podporují zdravou pokožku.
10 nejlepších domácích receptů na máslo z ořechů
1) Domácí arašídové máslo
Arašídové máslo patří mezi nejoblíbenější ořechová másla vůbec. Tato lahůdka vyrobená z arašídů je bohatá na živiny a obsahuje hodně proteinu.
Máslo z arašídů se skvěle hodí jako přísada do kaší, při pečení sušenek nebo jednoduše na chleba. Je také často používáno v asijské kuchyni do kari omáček a přidává se do různých dezertů.
2) Lahodné máslo z vlašských ořechů
Máte-li doma přebytek vlašských ořechů a nevíte, co s nimi, zkuste si vyrobit vlašské ořechové máslo. Je skvělé do ovesné nebo rýžové kaše, na chia pudink nebo mugcake, a dokonce i na vafle nebo palačinky.
3) Jednoduché lískooříškové máslo
Lískové ořechové máslo má podobnou chuť jako Nutella, ale je rozhodně zdravější. K jeho výrobě prakticky potřebujete pouze kvalitní lískové ořechy, sůl, troubu nebo pánev a samozřejmě kvalitní mixér.
TIP: Recept na domácí zdravou nutellu bez cukru
4) Kokosové máslo
Máslo z kokosu zas svou chutí připomíná kuličky Raffaello. Ale s jedním důležitým rozdílem – neobsahuje žádný přidaný cukr. Na výrobu této lahodného pochoutky potřebujete jen pár jednoduchých ingrediencí a kvalitní mixér.
5) Máslo z kešu s kokosem
Máslo z kešu a kokosem je skvělou variací chutí a určitě vás nadchne. Perfektně se hodí do kaší, smoothie bowls, ale i na palačinky nebo s granolou. Postup je prakticky stejný jako u jakéhokoli jiného rostlinného másla. Budete potřebovat kešu, kokosové lupínky a výkonný mixér.
6) Ořechové máslo z para ořechů
Ořechové máslo vyrobené z para ořechů je nejen lahodné, ale také poskytuje tělu selen, který je významným antioxidantem a bojovníkem proti volným radikálům. Máslo z para ořechů je lahůdkou pro chuťové pohárky a jeho výrobu zvládne opravdu každý.
7) Makadamové máslo
Pokud máte rádi arašídové máslo nebo máslo z kešu, určitě si oblíbíte i makadamové máslo. Máslo vyrobené z makadamových ořechů je lahodné, krémové a skvěle se hodí na palačinky, do ovesné kaše, s ovocem nebo prostě samotné.
8) Domácí pistáciové máslo
Výroba domácího pistáciového másla je jednou z nejzdravějších možností, kterou si můžete vyzkoušet doma. I když pistácie patří mezi dražší oříšky, stojí za to, sem tam do nich investovat a vychutnat si tuhle oříškovou dobrotu.
9) Domácí mandlové ořechové máslo
Mandlové máslo běžně v obchodech neseženete, ale nebojte, jeho výroba je snadná! Domácí mandlové máslo je skvělé jako doplněk k ovoci, na ovesnou kaši nebo prostě jen tak. Jeho příprava je možná jak s loupanými, tak neloupanými mandlemi a základní recept vyžaduje pouze mandle, sůl, troubu a kvalitní mixér.
10) Domácí kešu máslo z pražených ořechů
Výroba kešu másla není nic složitého a výsledek vás mile potěší. Kešu máslo je vynikající pochoutka, jak do kaší, raw dortů, tak na ovoce nebo dokonce samotné. Jeho příprava je jednoduchá, neobsahuje žádný cukr a nabízí skvělou chuť.
Nechcete si ořechová másla vyrábět? Na eshopu na vás čeká arašídové máslo, pistáciový krém nebo třeba mandlový krém.
Další články, které by se vám mohly líbit:
- Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů
- Ořechová mléka
- Druhy bezlaktózových mlék
- Ořechy při dietě – ano či ne?
- Olej z lískových ořechů – vše, co o něm potřebujete vědět
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?